Előfizetés

Az egyik diktatúrának nagyon bejött a másik diktatúra koronavírus-vakcinája és rendelt is belőle 50 milliót

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.25. 11:54

Fotó: Aytug Can Sencar / Anadolu Agency
Több mint 90 százalékos hatékonyságról beszélnek török kutatók a kínai oltóanyag kapcsán.
A Sinovac Biotech kínai gyógyszergyár által kidolgozott koronavírus elleni védőoltás 91,25 százalékos hatékonyságú, és ez az arány még nőhet a késői kísérleti szakaszban - közölték török kutatók csütörtökön, miután Törökország a második állam lett, ahol a vakcina tesztelését végzik. A kutatók, részben a kormány tudományos tanácsának tagjai közölték, hogy nem találtak súlyos mellékhatásokat a CoronaVac törökországi tesztje során, leszámítva egy embert, akinek allergiás reakciói voltak. (A CoronaVac gyengített vírusokon alapuló védőoltás.) Serhat Unal, a járványos betegségek szakértője, a tudományos tanács tagja azt mondta, hogy a kísérleteket 7371 véletlenszerűen kiválasztott önkéntes részvételével végezték, és a vakcina biztonságos. Fahrettin Koca török egészségügy-miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy ez az első közlés az oltóanyag eredményességéről, a SinoVac elhalasztotta januárra a kísérletek utolsó szakasza eredményeinek ismertetését. Törökország 50 millió adag kínai vakcinát rendelt december 11-i határidővel, de a szállítást elhalasztották. Fahrettin Koca sajtótájékoztatóján közölte, hogy az oltóanyag hétfőn érkezik, és Törökország mintegy 9 millió embert immunizál az első csoportban, élükön egészségügyi dolgozókkal. Fahrettin Koca azt mondta, hogy közel van a megállapodás a Pfizer és a BioNTech védőoltásáról is. Kiemelte: Törökország 4,5 millió adagot vásárolhat ebből március végéig, de 30 millió adagra lesz elővételi joga. A török egészségügy-minisztérium csütörtöki adatai szerint az elmúlt napban 18 102 új igazolt koronavírus-fertőzöttet jelentettek, a halálesetek száma 254 volt.

Kórus védősisakban, orgona kölcsönbe - karácsonykor újjáéledt a leégett Notre Dame

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.25. 11:20

Fotó: STR / AFP
Megtartották az első karácsonyesti koncertet a párizsi Notre-Dame-székesegyház belsejében, amit majdnem teljesen elpusztított a tavalyi tűzvész. . A székesegyház kórusának tagjai védősisakban és -öltözékben énekeltek egy csellista és egy kölcsönzött orgona kíséretében az elsötétített középkori épületben, amelyben most készülnek a kockázatos tisztítási műveletek után a nagyszabású rekonstrukcióra. A tervek szerint húszan énekeltek volna, de biztonsági okokból a számukat nyolcra csökkentették. Az énekesek a társas távolságtartás szabályait betartva álltak fel, hogy levehessék az énekléshez a koronavírus-világjárvány miatt kötelező maszkot. A koncerten elhangzott angolul és francául a Csendes éj, Az angyalok himnusza, sőt még a Jingle Bells is. A dalokat decemberben vették fel, és a felvételt csütörtök éjfélkor mutatták be. A felvételen közönség nem vehetett részt, és várhatóan legalább 2024-ig nem is léphet az épületbe. Az egyházmegye szerint az érzelmek és a remény áthatotta koncertnek erős jelképes jelentése volt, és a középkorig visszanyúló zenei örökség ünnepét jelentette. Michel Aupetit, Párizs érseke a Notre-Dame helyett a Louvre közelében lévő Saint-Germain-l'Auxerrois-templomban tartott karácsonyesti misét csütörtökön. A Notre-Dame kórusa évente 60 koncertet adott a székesegyházban, de a tűzvész óta vándorkórusként más párizsi templomokban lép fel. A több mint 850 éves székesegyházban 2019. április 15-én csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. A munkásoknak csak idén decemberben sikerült annyira stabilizálni az épületet, hogy megkezdhessék az újjáépítést. kők \ bpt

A Twitter jót akar, így lenullázza Bident

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.25. 10:13

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
Elvileg a gyűlöletkeltő tweetek semlegesíthetőek így.
Donald Trump több millió követőjét törli a Twitter, mielőt a Biden-adminisztráció hozzáférhet az elnöki profilhoz, írja az index.hu. A lépést azért is kritizálják sokan, mert ez jelentős változás az előző elnökváltáshoz képest, ugyanis a Twitter 2016-ban még beleegyezett Donald Trump kérésébe, hogy új elnökként örökölje Barack Obama követőinek millióit. A Biden-adminisztrációnak azonban nulláról kell indulnia. Igaz, akik követik a jelenlegi elnöki fiókokat, azokat értesítik arról, hogy régi követésüket elvették, de lehetőséget kapnak, hogy kövessék a Biden-adminisztráció új fiókjait. (Joe Biden személyes fiókjának, a @JoeBiden-nek egyébként 21,7 millió követője van, és a lépés azt természetesen nem érinti.)  Rebecca Lodge, a Start Up Disruptors marketingszakértője a Twitter döntésével kapcsolatban így fogalmazott: "több millió ember követi az elnöki fiókot, és Donald rajongói meglehetősen fanatikusak, ezért a Twitter okos lépése lehet annak biztosítása, hogy ilyen módon minden lehetséges negatív és gyűlöletkeltő tweetet semlegesítsenek, mielőtt az új megválasztott elnök elfoglalná pozícióját".