járvány;Publicus;koronavírus;

2020-12-28 06:20:00

Még a Fidesz-hívők is hitelességi válságot látnak

A kormánypártiak többsége nem a melegpartit vagy a drogot, hanem a politikus álszentségét tartják a legdühítőbbnek – derül ki a Publicus kutatásából.

A Fidesz-szavazók 40 százaléka számára az volt a legfelháborítóbb Szájer József brüsszeli szexbotrányában, hogy a párt alapítója, Orbán Viktor egyik legszorosabb politikai szövetségese életvitelével szembe ment mindazzal, amit pártja hirdetett a családról, a heteroszexualitásról és a kábítószer-használatról – derül ki a Publicus Intézet friss reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Mint arról többször írtunk, Szájer József november 29.-én váratlanul lemondott európai parlamenti mandátumáról arra hivatkozva, hogy „a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést” jelent számára. Egy nappal később viszont kiderült, valójában egészen más miatt mondott le. Eljárás indult ellene miután a járványügyi előírásokat is megszegve részt vett Brüsszelben egy meleg szexpartin, és – miután az ereszcsatornán megpróbált elmenekülni – táskájában droggal kapták el a rendőrök.

A Publicus Intézet – 1499 ember megkérdezésén nyugvó – felmérése szerint az emberek 64 százaléka egyetértett azzal: „A Szájer-ügy rávilágított arra, hogy a kormánypártok által hirdetett értékrend csak a szavazók meggyőzését szolgálja, valójában nem ezt tartják fontosnak, hanem a hatalom megtartását". Még a Fidesz-hívek 16 százalék is így gondolja ezt. Ez alátámasztani látszik azt, amit Török Gábor politológus mondott nemrég a lapunknak adott interjúban, vagyis hogy a Fidesz "belvilágában is nagyon mély sebeket ütött az ügy", annak hatása „brutális volt.” Ugyanerre utal a felmérés egy másik megállapítása: e szerint még a Fidesz szavazók 57 százaléka is úgy véli, hogy „inkább elítélendő" az, amit Szájer József tett. Ez még akkor is így van, ha egyébként a kormánypárti hívek 62 százaléka szerint az, amit Szájer tett az „magánügy, mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja". A kormánypártiak 35 százaléka viszont azzal értett egyet, hogy a történtek közügynek számítanak, „hiszen tettei ellentmondanak a pártja értékrendjének". Az ellenzéki szavazók jellemzően 80 százalék fölötti arányban értettek egyet az utóbbi válasszal, míg kevesebb mint tizedük tartotta magánügynek a botrányt. A kissé megengedőbb MSZP-Párbeszéd hívek 14 százalékos arányban értettek egyet ezzel.

Figyelemre méltó az is, hogy miként ítélik meg a Fidesz-szavazók a botrányos ügy egyes részleteit. Toronymagasan (40 százalék) azt tartják a legdühítőbbnek, hogy a politikus „életvitelével szembe ment mindazzal, amit pártja hirdetett a családról, a heteroszexualitásról és a kábítószer-használatról”. Ehhez képest csak 17 százalékukat háborította fel leginkább az, hogy drogot találtak nála. Minden tizedik kormánypártit bántott az a legjobban, hogy orgián vett részt, és 12 százalékuk azon háborodott fel, hogy a szexpartin férfiak vettek részt. 36 százalékuk a belga járványügyi szabályok megsértésén volt legjobban felháborodva. (A kutatás során a kérdezettek az ügy két legfelháborítóbb momentumát nevezhették meg.)

A felmérés szerint a Fidesz-hívek 84 százalékának meggyőződése, hogy Szájer József titkosszolgálati akció áldozata lett, pedig még a kormánypárt vezetői szerint sincs erre bizonyíték.

A botrány kitörése után fideszes belső információkra hivatkozva azt írtuk, a párt vezetése nem tervez irányváltást a melegekkel és a gender-ügyekkel kapcsolatos kommunikációban, mert a felméréseik szerint a választók túlnyomó része konzervatív a kérdésben. Ezzel kapcsolatban azért érdekes, hogy a Fidesz szavazóinak 14 százaléka is elvárná, hogy a kormány a Szájer-ügy után megváltoztassa az álláspontját ezekben a kérdésekben. Az ellenzéki szavazók 76-89 százalékos arányban tartanák indokoltnak ezt.