Előfizetés

Megtámadtak egy buszt Szíriában, sokan meghaltak

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.30. 22:16

Fotó: AFP
Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőcsoportja úgy tudja, három személyszállító busznak állítottak csapdát az Iszlám Állam fegyveresei.
Több tucat embert megöltek terroristák egy autóbusz elleni támadásban egy főúton a szíriai Deir ez-Zór tartományban, amely az iraki határnál fekszik – jelentette az állami sajtó. Részletek hivatalos forrásból egyelőre nem ismertek. A térségben a szíriai hadsereg katonái és az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei is jelen vannak, táborokat tartanak fenn az ókori Palmüra város közelében, sivatagos területen. A sajtó a támadás 28 halálos áldozatáról tud, de ez nem hivatalos adat. Vannak sebesültek is. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőcsoportja – egy emigráns szervezet, amely aktivisták hálózatával tartja a kapcsolatot Londonból – úgy tudja, hogy három személyszállító busznak állítottak csapdát az Iszlám Állam fegyveresei, útellenőrző pontnak tüntetve fel a helyszínt. Amikor a buszok megálltak, robbantással és kézi fegyverekkel megtámadták őket. A megfigyelőcsoport 30 halottról számolt be, és azt állítja, hogy mindannyian szabadságról visszatérő katonák voltak. A szíriai állami média ritkán közöl jelentést katonai veszteségekről.

Bezárnak a nem létszükségleti cikkeket árusító boltok Írországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.30. 22:03

Fotó: Artur Widak / AFP / NurPhoto
Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet, hogy feltartóztassák a koronavírus mutációját, amely minden előrejelzésnél gyorsabban terjed.
Írországban december 31-től bezárják a nem létszükségleti cikkeket árusító boltokat, és meghosszabbítják az iskolai szünetet, hogy feltartóztassák a koronavírus mutációját, amely minden előrejelzésnél gyorsabban terjed – közölte szerdán Micheal Martin ír miniszterelnök. Néhány hete még Írországban volt az egyik legalacsonyabb fertőzési ráta Európa területén, de az utóbbi két hétben a fertőzöttek számának ötnapi átlaga több mint megháromszorozódott, napi 1200 fölé nőtt a járványügyi intézkedések karácsony előtti lazítása nyomán. Martin közölte, hogy az új vírusváltozat – amely a brit hatóságok szerint mintegy 70 százalékkal fertőzőbb az eddig ismert változatoknál – jóval gyorsabban terjed, és ez az egészségügyi ellátórendszer túlterhelésével fenyeget.
„Olyan ütemben terjed, hogy az még a legborúlátóbb modelleket is túlszárnyalja. A helyzet rendkívül komoly”

– figyelmeztetett Martin a televízióban közvetített beszédében.

A dublini vezetés a karácsony előtti enyhítéseket követően december 22-én újabb korlátozásokat vezetett be, a többi között a bárok és éttermek bezáratásával, illetve utazási korlátozások elrendelésével. Az eredeti elképzelések szerint december 31-ig nyitva maradhattak volna az üzletek, és az otthoni látogatásokat is engedélyezték volna. Martin azonban
szerdán elrendelte a látogatások tilalmát, elejét véve ezzel a szilveszteri buliknak, és öt nappal, január 11-ig meghosszabbította az iskolai szünetet. Az ország legalább egy hónapig fogja fenntartani a szigorítások legmagasabb szintjét, a többi között a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletek bezárásával. Az emberek ezen felül indokolt eseteket leszámítva legfeljebb 5 kilométerre távolodhatnak el lakóhelyüktől.

Martin szerint a járvány mostani hulláma eltér az előzőktől abban, hogy kevesebb idő telik el a fertőzöttek és a kórházakban kezeltek számának emelkedése között. Az ír egészségügyi hatóságok nemrég közölték, hogy az utóbbi héten csaknem megkétszereződött a kórházakban kezelt páciensek száma, míg a fertőzöttek száma 7-10 naponként fog megduplázódni, hacsak nem veszik ennek elejét újabb intézkedésekkel. Az utóbbi 24 órában rekord mértékben, 1718-cal nőtt a fertőzöttek száma. A csaknem ötmillió lakosú országban eddig 90 157-en fertőződtek meg koronavírussal, akik közül 2226-an hunytak el a kórban.

Kijev elveti az egyoldalú iráni lépést a Teheránnál lelőtt ukrán repülőgép ügyében

MTI
Publikálás dátuma
2020.12.30. 21:34
Az ukrán repülőgépet 2020. január 8-án tévedésből lőtte le Irán, 176 ember halt meg
Fotó: Mahmoud Hosseini / dpa Picture-Alliance via AFP
Irán családonként 150 ezer dollárral letudná a 176 áldozat kártérítését, Ukrajna a tragédia okainak felderítését és a felelősök megbüntetését követeli.
A Teherán közelében januárban lelőtt ukrán utasszállító gép áldozatainak járó kártérítést az érintett felek közötti megállapodás útján kell megállapítani – szögezte le szerdán az ukrán külügyi szóvivő közleményében, reagálva az iráni kormánynak az ügyben hozott döntésére. Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint az iráni kormány szerdán családonként egységesen 150 ezer dollár (44,6 millió forint) kártérítést ítélt meg az összes áldozat hozzátartozójának. A kijevi külügyminisztérium közleményében fontos előfeltételnek nevezte a tragédia okainak felderítését és a felelősök megbüntetését. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a kártérítés összegének meghatározásakor az ilyen katasztrófák esetében figyelembe kell venni a nemzetközi gyakorlatot is. Emlékeztetett arra, hogy az ukrán fél még várja a gép lezuhanásának körülményeiről készült előzetes műszaki jelentést Irántól.
„Az október végi teheráni konzultációk második fordulójában elért megállapodásokat Irán még nem hajtotta végre. Ez a helyzet elfogadhatatlan, különösen azért, mert ártatlan emberek sorsáról van szó”

– szögezte le a szóvivő.

A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le, nem sokkal a felszállás után. A tragédiában 176-an vesztették életüket, köztük a gép 9 fős ukrán személyzete. Két utas volt még ukrán állampolgárságú, a többiek hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek. Irán többnapi tagadás után végül beismerte, hogy légvédelme lőtte le tévedésből rakétákkal a Boeing 737-es típusú utasszállító gépet.