oltás;regisztráció;

2021-01-05 09:05:11

Küldjem, vagy ne küldjem?

Kellene nekem az az oltás. Várom már nagyon. Most, hogy megérkezett Müller Cecília névre szóló levele, pontos címre, a kettős célú kérdőívvel, komolyan fontolóra vettem, hogy akkor kitöltöm és visszaküldöm.

A kettős cél némi zsarolási ízzel, a várva várt védőoltásra való jelentkezés árukapcsolása a kormányzat propaganda rendszeréhez való csatlakozással, taszító. Jó, nem ikszelem be, ha nem akarok beolvadni a kormányzati propaganda masszába. De semmi ellenőrzési lehetőségem nincs arra, hogy mi van, ha beküldöm a levelet, és aki kibontja, beikszeli helyettem, belökve az elérhetőségeimet a propagandaminisztérium adatbázisába? Vagy aki nem ikszel, az eleve hátrébb kerül?

Elolvastam az apróbetűs részt is – az pontonként hangsúlyozza, hogy a kérdőív kezelése megfelel a mitikus GDPR-nek, azaz az Európai Unióban kötelező adatvédelmi szabályoknak, és annyira, de annyira titkos. Bár amíg odaér a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő Központba - NEAK -, néhány szervezeten, kézen azért keresztülmegy majd. Az adataim hosszú vándorlására nincs magyarázat. Végül a NEAK közvetlenül a háziorvosomnak küld tájékoztatót, a „koronavírus elleni védőoltás beadhatóságának megállapítása érdekében.” Ebből csak az nem derül ki, hogy vajon a háziorvosnak mennyi kompetenciája marad eldönteni, kinek indokolt a védőoltás sürgős beadása, illetve ki állapíthatja meg a „beadhatóságot”.

No de ha a NEAK a háziorvosomnak árulja el, hogy kaphatok-e gyorsan védőoltást, vagy nem, miért kell megadni az email címemet és a telefonszámomat? Miért nem elég a TAJ-számom, a nevem és a pontos címem? Sőt elég lenne csak egy igen, igénylem válasz, hiszen minden adatom ott van a NEAK-nál. Végül a nagy kérdés, hogy mi történik, ha nem regisztrálok, illetve nyugdíjasként nem engedek az enyhe zsarolásnak, és nem küldöm vissza a jelentkezési lapot.

 Megannyi kérdés, amire nincs megnyugtató válasz. Viszont határidő sincs a jelentkezési lapon, és úgyis az egészségügyi dolgozókat veszik – helyesen – előre. Nos, inkább várok még azzal a bejelentkezéssel.