Előfizetés

Kincses Gyula: Az oltási tervből az oltási terv hiányzik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 11:10

Fotó: Komka Péter / MTI
Kemény bírálatot fogalmazott meg a Magyar Orvosi Kamara elnöke.
Fontos lenne az oltási hajlandóság javítása, de ehhez szükséges elmagyarázni, hogy az oltás kockázata, szövődménye teoretikus, míg a vírusé nem - vélekedett az ATV Start című műsorában a köztestület elnöke. Kincses Gyula szerint az lenne a jó, hogy a társadalom szélesebb köréből a veszélyeztetettek kerüljenek előre. Nem abc-szerint, hanem veszélyeztetettségi alapon kell oltani - hangsúlyozta. Megjegyezte, a prioritások kijelölésekor nem szabad a háziorvosok véleményét kihagyni, mivel ők tudják a saját körzetükben, kik számítanak veszélyeztetettnek. 
Kincses Gyula az oltási tervet hiányolja az oltási tervből. Egy prioritási lista van, tervből a gyakorlati kivitelezést kellene látni, de a kormány sem tudja milyen ütemben fognak érkezni a vakcinák, hiszen globális hiány van.

Úgy látja, ha továbbra is így alakul a járványgörbe, ahogy most, akkor akár lazítani is lehet január 11-e után. 

Továbbra sem szólhatnak bele az önkormányzatok a dohányboltok nyitvatartásába

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.01.05. 10:33

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az állam levette kezét a trafikosokról: csak akkor zárhatnak be más időpontban, ha azt ők is úgy akarják.
Írásbeli kérdéssel fordult az illetékes tárcához a DK-s Oláh Lajos. Az ellenzéki politikus beadványában jelezte, régóta szeretné elérni azt, hogy az önkormányzatok szabályozhassák a Nemzeti Dohányboltok nyilvántartását. Szerinte a kormánynak haladéktalanul intézkednie kellene ebben a kérdésben, ugyanis elfogadhatatlan, hogy a trafikok tulajdonosait fontosabbnak tartja a kabinet, mint az önkormányzatokat és az ott élőket. 
"Miért nem hajlandó a kormány végre érdemben foglalkozni azzal, hogy a Nemzeti Dohányboltok nyitvatartásáról az adott önkormányzatok dönthessenek?"

Oláh Lajos meglehetősen aktívnak számít ebben a kérdésben. Mint a Népszava is megírta, a politikus pár hónappal ezelőtt az egyik péntek este sétát tett a bulinegyedben, ahol azt tapasztalta, hogy a Nemzeti Dohányboltok közelében masszív kocsmázás zajlik az utcán. Ennek okát arra vezette vissza, hogy este 22 óra és reggel 6 között csak itt lehet alkoholt kapni.  Legújabb kérdésére a nemzeti vagyonért felelős államtitkár azt írta válaszul, hogy a vámhatóság nem korlátozhatja a dohányboltok nyitvatartását. Fónagy János szerint erre csak a koncessziós szerződés módosításával van lehetőség, amit kizárólag a kiskereskedő kezdeményezhet. Jelezte, a koncessziós pályázatban leírt nyitvatartási időhöz a tulajdonos kötve van. 
"A fentiek értelmében a dohánytermék kiskereskedő maga döntheti el, milyen nyitvatartással üzemelteti üzlethelyiségét."

- zárul a tájékoztatás.

103-an haltak meg koronavírusban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 09:21

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
870 új fertőzöttet találtak.
870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 329 721 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 080 főre emelkedett

- közölte a kormányzati koronaoldal.

A tájékoztatás szerint a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 176 576 fő, az aktív fertőzöttek száma 143 065 főre csökkent. 5760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.
Emlékeztetnek arra is, hogy a kedden megérkezik a harmadik Pfizer-vakcina szállítmány is Magyarországra. Ezeket 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre és Békéscsabára, Szekszárdra, Zalaegerszegre. A közlés szerint a hétvégén lezajlott az óvodai és iskolai dogozók gyorstesztelése. A megjelentek mindössze 1%-a bizonyult pozitívnak. A védőoltásra 600 ezren regisztráltak.