Előfizetés

Megjött az eredmény, ennyi fertőzöttet mutattak ki a fővárosi tesztprogramon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 15:16

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Főpolgármesteri Hivatal által szervezett önkéntes alapú tesztelésen alig találtak pozitív esetet.
Még decemberben ajánlotta fel az önkormányzat, hogy minden 18 év feletti budapestinek ingyenes antigént tesztet biztosít, 7500 darabos kapacitással. 
"Végül 6523-an jelentek meg, 166 esetben ismételték meg a tesztelést, és összesen 41 esetben találtak a vizsgáltak között koronavírus-fertőzöttet. Ez 0,62 százalékos fertőzöttséget jelez, noha a negatív gyorsteszt esetén nem jelenthető ki 100 százalékos biztonsággal, hogy a tesztelt nem fertőzött."

- közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A lapunkhoz is eljuttatott tájékoztatás szerint azt is felmérték a tesztelők körében, hogy mennyire elégedettek a szolgáltatással. 94 százalékuk azt jelölte meg, hogy rendkívül hasznosnak tartotta a tesztet, és csupán 6 százalék vélte ennek ellenkezőjét. Emellett a lebonyolítással is elégedettek voltak. A kitöltők 90 százaléka ajánlaná a tesztet másoknak is, és a többség a jelentkezést is egyszerűnek és gördülékenynek ítélte meg. 

Nem nyilatkozik asszonyság-ügyben Karikó Katalin

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 13:03

Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP
A Nobel-díj esélyeseként emlegetett feltaláló diplomatikusan nyilatkozott a rá használt miniszterelnöki jelzőről.
„Az egyik volt tanítványom, aki most a Lenox Hill kórház Netflix műsorának főszereplője, azt mondta, hogy soha ne reflektáljak semmi ellenem szóló kommentre, ne keveredjek bele mások vitájába, az mind csak ZAJ. No comment és elül a vita, majd találnak a ráérők új problémát. Tehát nem szeretnék nyilvánosan semmilyen nyilatkozatot tenni asszonyság-ügyben. Bármit mondok is, az lesz belőle, hogy nem a miniszterelnök szavain rágódnak, hanem az enyémen.”

- nyilatkozta a magyar származású tudós-professzor a Szeretlek Magyarországnak.

A portál szerint Karikó Katalin abban reménykedett, az, hogy magyar, egy kicsit összefogja az otthoni ellenlábasokat és együtt örülnek, hogy országunkat jó fényben emelgetik, "de hát én már ilyen naiv vagyok.” Beszámolt a miniszterelnökkel folytatott beszélgetéséről is. Elmondta, Orbán Viktor érdeklődő és udvarias volt, örült, hogy a vakcinával vége lehet a járványnak. "Nagy együttérzéssel beszélt a vírusfertőzésben elhunytakról és rokonaikról. Beszélt a gazdaságról, a vidékről, Kisújszállásról.” Megjegyezte, nem követi az itthoni politikát.  
„Hát hadd örüljenek az emberek mindenfelé, sajnálom, hogy éppen az otthoniak nem tudnak örülni”.

- sommázta.

Karikó Katalin
Fotó: AFP
Karikó Katalin szerint talán nem túlzás a miniszterelnök azon kijelentése miszerint a Pfizer egy magyar vakcina. „Pardi Norbert volt, aki először publikálta azt (Drew Weissmannal és velem közösen) hogy a módosított mRNS jó vakcina. Pardi Norbertnek nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett. Norbert pedig magyar, kisújszállási. Úgyhogy igazság szerint őt is megilleti az elismerés. És még nem is szóltam a BioNTech-nél dolgozó magyar kollégáimról, Boros Gáborról és Szabó Gáborról, akik sokat tettek azért, hogy a mi vakcinánk ilyen hatásos lett.
„Persze szeretünk túlzásokba esni, de most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás."

Orbán Viktor vasárnapi nyilatkozatáról, amelyet az állami rádióban tett, mi is beszámoltunk. Ebben az egyik legnagyobb visszhangot az váltotta ki, hogy a kormányfő Karikó Katalinról azt mondta, a "kisújszállási asszonyság." A kifejezés miatt több ellenzéki politikusnő is felháborodott - cserébe a kormányzati Hír TV-n kórusban némberezte le őket a fideszes újságírók keménymagja.   

Operatív törzs: Ismét jöhetnek személyszállító gépek Nagy-Britanniából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 12:17

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
Feloldották a légtérzárat az Egyesült Királyságból, kedden újabb vakcinaszállítmány érkezhet - derült ki az operatív törzs tájékoztatójából.
Az Egyesült Királyságból érkező repülőgépek leszállási tilalmával kapcsolatos friss döntésről beszél Kiss Róbert rendőr-alezredes a tájékoztató kezdetén. Ismét fogadhatnak Nagy-Britanniából érkező menetrendszerinti és nem menetrendszerinti járműveket – mondta el. A többi korlátozásról a kormány hamarosan dönt – tette hozzá. A járványadatok stabilitást mutatnak, a számadatok javulnak – mondta el Müller Cecília. Újabb vakcinaszállítmány érkezett ma, ezzel 39 ezer fővel bővült a beolthatók köre – tette hozzá az országos tisztifőorvos. Valamennyi egészségügyi dolgozó számára megnyílt az oltakozási lehetőség, a gyógyszerészeket is várják az oltópontokon. Müller Cecília arra buzdít mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével, mert ez egy nagyon sarkalatos pontja a járványkezelésnek. Az egészségügyben dolgozók mellett már készülnek a szociális otthonok, a következő csoport védőoltására, ahol az ott lakók és az ápolók is magas kockázatnak vannak kitéve. Magyarország alkalmazkodik az oltóanyag alkalmazási irathoz, hiszen ezen feltételek mellett garantálta a gyártó a hatást, amit el akarunk érni, vagyis az immunizálást – mondta el Müller Cecília. Továbbra is az oltási séma az, hogy az első oltást követő 21. nap tájékán jelölik meg az oltóhelyek a következő oltás beadásának időpontját, majd ezt követően egy hét múlva válik teljessé a védettség az alkalmazási előirás szerint. Az oltás nem igényel különösebb rákészülést, nem kell éhgyomorra menni. Jó, ha ismeri az egészségügyi adatait, hogy milyen gyógyszereket szed, vigye magával az egészségügyi iratait. Ha valakinek akut lázas betegsége zajlik (még ha nem is koronavírus), akkor el kell halasztani az oltást, érdemes lemondani az előjegyzést és egy későbbi időpontra áthelyezni – javasolja az oltásra készülőknek Müller Cecília.  A következő hetekben újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, ettől függ, hogy hogyan lehet a következő csoportokat beléptetni az oltási programba. Folyamatosan figyeljük az oltóanyagra jelentkezőket, az igényeket, ha azt látjuk, hogy a megelőző csoport igényét teljesítettük, akkor jöhet a következő csoport – mondta el Müller Cecília. Ha valaki lemaradt a saját csoportjának preferált idejében, bármikor pótolhatja.