Előfizetés

Az MTA ötven orvosa buzdít a védőoltás beadására

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 17:32

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Önmaga, a családja és a társadalom érdekében mindenkit a vakcina felvételére biztatnak.
A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Tudományok Osztálya felhívást tett közzé kedden a koronavírus elleni védőoltásról. Az ötven kutatóorvos által aláírtak szerint „a védőoltások a fertőző betegségek elleni küzdelem leghatékonyabb eszközei. A védőoltásoknak köszönhető, hogy a gyermekkori halálozással járó fertőző betegségek a világ legtöbb részén eltűntek vagy visszaszorultak. Védőoltások védenek a himlő, a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró, a rózsahimlő ellen, csak a legfontosabbakat említve. A védőoltások jelentik a legfontosabb lehetőséget a felnőttkori fertőző betegségek kialakulásának és terjedésének megakadályozásában is.”  Mint írják, természetesen minden orvosi beavatkozásnak vannak kockázatai. A védőoltások kockázata általában eltörpül a hatásosságukhoz képest. Enyhe mellékhatások, mint a helyi pír, gyulladás, hőemelkedés előfordulhatnak, de valódi mellékhatás, allergiás reakció rendkívül ritka. Mostanra több millió ember szerte a világon már megkapta a Pfizer-BioNTech vakcinát komolyabb mellékhatások nélkül.  A közlemény szerint a SARS-CoV-2 elleni védőoltással szemben megnyilvánuló fenntartások nem támaszthatók alá semmilyen eddig ismert orvostudományi megfigyeléssel. A legtöbbször megalapozatlan és tudománytalan hírek rontják a védőoltásba vetett bizalmat, és súlyosan veszélyeztetik a járvány leküzdésének lehetőségét. A fertőzés emberek közötti terjedését csak a védettség megszerzésével lehet megfékezni, ezért az MTA Orvosi Tudományok Osztálya mindenkit arra biztat, hogy amennyiben valamilyen speciális orvosi okból nem ellenjavallt, önmaga, családja és a társadalom érdekében vegye igénybe a felajánlott védőoltást.
Az aláírók: Dr. Ádám Veronika, az MTA rendes tagja, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya osztályelnöke Dr. Balla György, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár Dr. Csiba László, az MTA levelező tagja, egyetemi tanár Dr. Dobozy Attila, az MTA rendes tagja Dr. Dóczi Tamás, az MTA rendes tagja, egyetemi tanár Dr. Hangody László, az MTA rendes tagja, tanszékvezető egyetemi tanár Dr. Helyes Zsuzsanna, az MTA levelező tagja, egyetemi tanár Dr. Hunyady László, az MTA rendes tagja, tanszékvezető egyetemi tanár Dr. Karádi István, az MTA rendes tagja, belgyógyász Dr. Kemény Lajos, az MTA levelező tagja, tanszékvezető egyetemi tanár Dr. Kosztolányi György, az MTA élettudományi alelnöke, az MTA Elnöki Bizottság az Egészségért elnöke Dr. Kovács L. Gábor, az MTA rendes tagja, az MTA Orvosi Tudományok Osztálya osztályelnök-helyettese Dr. Lapis Károly, az MTA rendes tagja Dr. Ligeti Erzsébet, az MTA rendes tagja, immunológus Dr. Makara B. Gábor, az MTA rendes tagja Dr. Mandl József, az MTA rendes tagja, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke Dr. Muszbek László, az MTA rendes tagja, professor emeritus Dr. Nász István, az MTA rendes tagja, professor emeritus Dr. Oláh Edit, az MTA rendes tagja Dr. Palkovits Miklós, az MTA rendes tagja Dr. Papp Gyula, az MTA rendes tagja, professor emeritus Dr. Petrányi Győző, az MTA rendes tagja Dr. Poór Gyul, az MTA levelező tagja Dr. Schaff Zsuzsa , az MTA rendes tagja Dr. Sótonyi Péter, az MTA rendes tagja Dr. Spät András, az MTA rendes tagja Dr. Sperlágh Beáta, az MTA levelező tagja, c. egyetemi tanár Dr. Telegdy Gyula, az MTA rendes tagja, professor emeritus Dr. Tulassay Tivadar, az MTA rendes tagja, professor emeritus Dr. Tulassay Zsolt, az MTA rendes tagja Dr. Vécsei László, az MTA rendes tagja Dr. Vizi E. Szilveszter, az MTA rendes tagja, az MTA korábbi elnöke Dr. Altorjay István, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár Dr. Balázs Margit, az MTA doktora Dr. Benyó Zoltán, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár Dr. Bódis József, az MTA doktora, az ITM államtitkára Dr. Bogár Lajos, az MTA doktora, egyetemi tanár Dr. Csernay László, az MTA doktora Dr. Dux Mária, egyetemi docens Dr. Fülesdi Béla, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár Dr. Harsányi László, egyetemi tanár Dr. Hohmann Judit, az MTA levelező tagja, a Gyógyszerészeti Állandó Bizottság társelnöke Dr. Hortobágyi Tibor, az MTA doktora, a Klinikai Idegtudományi Bizottság elnöke Dr. Jermendy György, az MTA doktora, c. egyetemi tanár Dr. Mikó Irén, MTA közgyűlési képviselő Dr. Mócsai Attila, az MTA doktora, egyetemi tanár Dr. Müller Veronika, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár Dr. Szekanecz Zoltán, az MTA doktora Dr. Wéber György, egyetemi tanár Dr. Vokó Zoltán, az MTA doktora, egyetemi tanár

Megvan, ki kapja Szájer József mandátumát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 16:47
Schaller-Baross Ernő
Fotó: Ujvári Sándor / MTI
Legutoljára a Miniszterelnökség helyettes államtitkáraként dolgozott a Brüsszelbe utazó fideszes.
Schaller-Baross Ernő, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára lesz Szájer József mandátumának örököse az Európai Parlamentben – írta belső értesülése nyomán kedden a Magyar Nemzet.  Nem sokkal később az MTI-vel a Fidesz hivatalosan is közölte a jelölést. A kormánypárti közleményben Schaller-Baross Ernő „az európai együttműködés keretei között erős nemzetekről, szuverén államokról és a józan konzervativizmus hangjáról” írt.  Mit ismert, a brüsszeli kijárási tilalom idején tiltott orgián résztvevő, hátizsákjában droggal egy ház ereszén a rendőrök elől menekülő Szájer József idén január másodikával vált meg EP-képviselői mandátumától. Az MTI most is csak a lemondás tényét közölte, annak okát nem.  Arról, hogy a pártjából kilépett Szájer megválik a diplomata útlevelétől, a Népszava is beszámolt.  A Magyar Nemzet szerint a 34 éves Schaller-Baross „kiemelkedő szakmai tudású”, korábban a Fidesz-parlamenti frakciója tanácsadóként alkalmazta, és volt a a Fidesz pártalapítványának, a Polgári Magyarországért Alapítványnak a külügyi igazgatója is.

Egyelőre nem lehet „fogadott” orvosnál szülni Debrecenben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.05. 16:41
Képünk illusztráció
Fotó: Andreas Franke / AFP
A kelet-magyarországi szülészeti klinikán így akarják elhárítani a „hálapénz gyanúját”. A kommentelő kismamák többsége felháborodott.
Megszüntettük a „fogadott” orvos és szülésznő rendszerét, egészen addig, amíg azt tiszta viszonyok között nem lehet folytatni – jelentette be Facebook-oldalán a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika. A „Tisztelt Várandósok!” megszólítással kezdődő felhívásukban kiemelték: 
„A hálapénz kivezetését az debreceni Szülészeti Klinika vezetése és minden munkatársa különösen fontosnak tartja. Ennek érdekében 2021. január 1-től több változást indítottunk el a mindennapi egészségügyi működésünket illetően.”

A változások egyik eleme tehát, hogy a klinikán szülő nő nem választhatja meg, melyik orvos segítségével hozza világra gyermekét.    A várható felháborodás élét tompítandó, azt hangsúlyozták:
„nem a Szülészeti Klinika, a debreceni Klinikai Központ vagy a Debreceni Egyetem vezetésének az utasításáról van szó, hanem a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika kollektívájának egyöntetű döntéséről, így kérjük, hogy kérésükkel ne ezen intézményekhez forduljanak.”

Mint az a bejegyzés alatti kommentekből kiderült, a többség valóban felháborodott, és az intézmények helyett a Facebook közösségéhez fordult. Őket próbálták némileg megnyugtatni, így:
„Minden változásra azonnal reagálunk a továbbiakban is, és amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, úgy természetesen ismét lehetőséget teremtünk a választott orvossal történő szülésre. Egyúttal minden várandóst biztosítunk arról, hogy ellátása a legmagasabb szakmai színvonalon és odafigyeléssel fog történni.”

Amint arról a Népszava is beszámolt, a  Magyar Orvosi Kamara december közepén ismertette, hogy ők is „átlátható viszonyokat ”teremtenének a a szülész-nőgyógyászoknál, és a kismama szerződés ellenében választhatna olyan orvost, akinél állami kórházban szülni fog. Azt már már lapunk korábban megírta, hogy januártól elkezdik „levadászni” a hálapénzt elfogadókat.