Előfizetés

Tovább szigorít Németország és Izrael

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.05. 21:56
Angela Merkel
Fotó: MICHAEL KAPPELER / DPA / AFP
Harcban a harmadik hullámmal: mindkét országban a lehető legszükségesebbre csökkentik az emberi kapcsolatokat.
Meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozásokat és újabb szigorításokat vezetnek be Németországban a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Angela Merkel kedd délután. A kancellár egy videokonferencia keretében csaknem öt órán keresztül tanácskozott a tartományi miniszterelnökökkel.  A szövetségi kormány és a tartományok vezetői úgy döntöttek:
január 31-ig fenntartják és szigorítják a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat.

Angela Merkel hangsúlyozta: a cél továbbra is az, hogy a hétnapos incidencia (a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma) 50 alá csökkenjen, ugyanis csak így válik lehetővé a fertőzéslánc nyomon követése. Ráadásul ennek nagy jelentősége van a vírus Nagy-Britanniából terjedő, új mutánsa miatt.
Ezért Németországban az „abszolút szükséges minimumra” csökkentik az emberi kapcsolatokat. A fertőzési gócpontokban korlátozzák a helyiek mozgásterét. Az iskolák és az óvodák továbbra is zárva tartanak, a szülők a korábbinál hosszabb ideig, 20 napig maradhatnak otthon gyermekeikkel. Bezárják az üzemi konyhákat is.

A kancellár és a tartományi miniszterelnökök legközelebb január 25-én ülnek össze, hogy értékeljék az intézkedések hatását.      

„Hermetikus” zárlatról döntött az izraeli kormány

Izraelben péntektől fokozzák a szigort már kilenc napja életbe léptetett járványügyi korlátozásoknál a koronavírus-pandémia harmadik hullámának feltartóztatása érdekében. A 12-es kereskedelmi TV kedd este jelentette:
Az új koronavírus-fertőzések egyre meredekebben emelkedő számának csökkentésére legalább kéthetes „hermetikus” zárlatról döntött kedd este az izraeli kormány.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz védelmi miniszter előzetesen megegyezett a lényeges pontokról: 
Teljesen bezárják az iskolákat, távoktatást vezetnek be, és várhatóan ezúttal az ultraortodox települések is követni fogják a kormányzati utasításokat a magasba szökő járványügyi adatok miatt.

Az ország számos pontján azonosították a vírusnak az Egyesült Királyságból származó, különösen gyorsan terjedő mutált változatát. A szerológiai vizsgálatok alapján harminc, a vírus új változatával fertőzött ember 189-nek adta át rövid idő alatt ezt a vírust Izraelben. A kormány célja az összes nem létfontosságú munkahely bezárása, illetve kapacitásuk felére csökkentése. Az emberek csak akkor hagyhatják el lakásaikat, ha létfontosságú munkahelyeikre vagy a nyitva hagyott élelmiszerboltokba és gyógyszertárakba mennek, illetve magányosan sportolhatnak a karantén időtartama alatt.
Az eddigi tíz helyett csak öten tartózkodhatnak együtt zárt térben, tíz főben korlátozták a szabad terepen gyülekezők számát. Továbbra is csak ezer méterre lehet elhagyni a lakásokat, és tilos egymás otthonába látogatni.

– Ha nem cselekszünk azonnal, akkor sok száz izraelit veszítünk el. A brit mutáció kicsúszott az ellenőrzés alól. A kórházak már arra figyelmeztetnek, hogy veszélyes szakaszba lépünk – kezdte Benjámin Netanjahu a kormány újabb szigorításokról döntő ülését.
Izrael oltóanyaghiány miatt a jövő héten lelassítja vagy akár teljesen leállítja az oltását a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett vakcina első adagjával. Az új szállítmány várhatóan több hét múlva érkezik, de eközben a szükséges 21 nap letelte után megkapják a számukra félretett második adagot mindazok, akiket már beoltottak egyszer a vakcinával.

Oltásra jelentkezők Tel-Avivban. Kevés a vakcina
Fotó: JACK GUEZ / AFP
Az izraeli egészségügyi minisztérium engedélyezte az amerikai és a kanadai hatóságok után harmadikként az amerikai Moderna vállalat oltóanyagát is. Ebből nyáron hatmillió dózist kötöttek le. A Modernánál érdeklődő izraeli újságírók azt a választ kapták, hogy az első szállítmány az eredetileg kikötött március helyett már januárban megérkezhet, de Juli Edelstein egészségügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy csak két hónap múlva lehet számítani a vakcinára. Március óta 450 116-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 55 312 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3445-en haltak meg. Jelenleg 1361 beteget ápolnak az egyre zsúfoltabb kórházakban, közülük 764-en súlyos állapotban vannak, 183 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

60 ezer felett a napi koronavírus-fertőzöttek száma a briteknél

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.05. 20:54
Lezárt londoni iskola
Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto via AFP
Boris Johnson szerint biztató, hogy a legveszélyeztetettebbek csaknem negyedét már beoltották.
A tömeges szűrések kezdete óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőzési számot regisztrálták kedden Nagy-Britanniában. Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 60 916 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Most először fordult elő, hogy a tesztekkel kimutatott új koronavírus-fertőzések száma meghaladta 60 ezret egy nap alatt.
A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – kedden 830 páciens halt meg Covid-19 betegségben. A kedd este zárult egy hétben 4738 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 1478-cal, 45,3 százalékkal több, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban.

A visszamenőleges számítások alapján áprilisban, a járvány tavaszi nagy-britanniai tetőzésének idején valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkezett új koronavírus-fertőzések száma, de az akkor még igen szűkös, napi 15-20 ezer koronavírus-teszt elvégzésére elégséges tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét, naponta 5-6 ezret lehetett kiszűrni. A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint előző nap 464 611 koronavírus-szűrést végeztek országszerte, de az elmúlt időszakban előfordult, hogy meghaladta a félmilliót a naponta elvégzett tesztek száma. A brit kormány az új koronavírus-variánssal való megfertőződések gyors terjedésének megfékezésére keddtől Anglia egész területére szigorításokat rendelt el. A lakosság csak a legindokoltabb esetekben – alapvető fontosságú cikkek megvásárlása, gyógyszerek beszerzése, munkába járás, orvosi ellátás vagy testmozgás céljából – hagyhatja el otthonát, illetve akkor, ha valaki családon belüli erőszakcselekmény elől kénytelen menekülni. Ugyanakkor az Egyesült Királyságban már folyamatban van az ország történetének legnagyobb oltási kampánya. Boris Johnson brit miniszterelnök kedden bejelentette:
„a legveszélyeztetettebb korosztály csaknem negyedét már beoltották. A jelenleg forgalomban lévő két vakcinával, a Pfizer és a BioNTech vállalatok, illetve az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari cégcsoport által kifejlesztett oltóanyagokkal Angliában kedd estig 1,1 millió, az Egyesült Királyság egészében 1,3 millió embert oltottak be”.

Az angliai lakosság 80 éven felüli korosztályából több mint 650 ezren részesültek a koronavírus elleni oltásban. Ez azt jelenti, hogy Angliában - az Egyesült Királyság mesze legnépesebb országrészében - e korcsoport tagjainak 23 százaléka kapta meg a vakcinát - hangsúlyozta a brit kormányfő.

Két nap, ezer halott az olaszoknál

Meghaladta a 76 ezret az új koronavírus-járványban elhunyt emberek száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint, amelyek azt mutatják, hogy az utóbbi két nap alatt ezren vesztették életüket.
A tavaly február óta elhunyt betegek száma alig két napja, január 3-án lépte át a 75 ezres küszöböt. Az utóbbi huszonnégy órában 649-en haltak meg a korábbi 348-hoz képest.

Olaszországban tömegesen végzik az orrtamponos tesztelést a gyógyszertárak előtt
Fotó: Roberto Silvino / NurPhoto / AFP
Egy nap alatt több mint 15 ezer új fertőzöttet szűrtek a hétfői majdnem 11 ezerhez képest, de majdnem ötvenezerrel több tesztelést végeztek. Olaszország három hónapja él korlátozások közepette, ennek ellenére nem sikerült jelentősen laposítani a járványgörbét, és a halottak napi száma sem csökkent. Csökkenés egyedül az aktív fertőzöttek számában mutatkozik, amely hatszázezer alá süllyedt a december 5-én mért több mint 755 ezerhez képest. A korlátozások segítségével 23 ezerre redukálódott a kórházban kezeltek száma, és 2569-en vannak lélegeztető-gépen az egy hónappal ezelőtti majdnem 3500-hoz képest.

Korlátozások és oldások

A járványintézkedések értelmében Olaszországban kedden és szerdán ismét egész napos zárlat lépett életbe, január 7-től pedig a korlátozások és oldások váltakozása folytatódik. Egyelőre egészen január 15-éig tilos a tartományok közötti közlekedés.

Az egészségügyi helyzet elsősorban az északkeleti Veneto tartományban rosszabbodott, ahol továbbra is a legmagasabb, háromezer feletti az egy nap alatt szűrt fertőzöttek száma, és a régióban haltak meg egy nap alatt a legtöbben, 175-en. A farsangi felvonulásairól ismert toszkán Viareggio városa elsőként jelentette be, hogy a karneváli szezont szeptemberre teszik át, ami most először fordul elő a helyi karnevál 19. század végén kezdődött történetében. Közben a Vatikán is közölte: a járványhelyzet miatt Ferenc pápa vasárnap elhalasztja a csecsemők hagyományos megkeresztelését a Sixtus-kápolnában.   Olaszországba karácsony óta  majdnem egymillió adag Pfizer-BioNTech oltóanyag érkezett, és kedd estig több mint 182 ezer embert oltottak be, kivétel nélkül egészségügyi dolgozókat és idősotthonok lakóit.

Román terv: áprilistól bárkit beoltanak

Romániába szerdán érkezik 150 ezer adag koronavírus elleni oltás. Valeriu Gheorghita katonaorvos, az országos oltási kampány koordinátora sajtótájékoztatóján elmondta: január végéig mintegy 600 ezer adag oltóanyag behozatalára számítanak, amelyekkel továbbra is az egészségügyi személyzetet és a veszélyeztetett csoportokat oltják be. A tervek szerint január 15-én az idősotthonok és más szociális intézmények lakóival kezdődik az oltási kampány második szakasza, amelyben mintegy négymillió veszélyeztetett embert próbálnak megvédeni a fertőzéstől. Az oltási kampány vezetője szerint várhatóan április elején indulhat a kampány harmadik szakasza, amikor bárki számára elérhetővé válik az oltás. A stratégiai kommunikációs törzs által kedden közzétett hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában több új fertőzést (4729) jegyeztek fel, mint a korábbi két hét napi átlaga (3555). A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a karácsony és az újév szabadnapjain sokkal kevesebben fordultak orvoshoz, és sokkal kevesebb tesztet végeztek, mint általában. Az országban eddig több mint 648 ezer embernél mutatták ki a fertőzést. Közülük 16 178-an vesztették életüket a kór és szövődményei következtében. Az elmúlt napon a járvány 121 ember életét követelte. Jelenleg 9028 fertőzöttet ápolnak kórházban, 1086-ot közülük intenzív osztályon. A hivatalos adatok táblázata azt jelzi, hogy december eleje óta csökken az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás. November végéhez képest csaknem a felére csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma.

Oltási nagyüzem Brassóban
Fotó: Alex Nicodim / Anadolu Agency / AFP

Hatvanöt tonna kokaint foglaltak le 2020-ban az antwerpeni vámosok

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.05. 18:09
Képünk illusztráció
Fotó: BENOIT DOPPAGNE / AFP
A rekordmennyiségű drog egy hétesztendős folyamat eredménye. Évről évre mind több csempész fordul meg Európa egyik legnagyobb kikötőjében.
Belga nyomozók rekordmennyiségű, 65 tonna kokaint foglaltak le tavaly Antwerpen kikötőjében – közölte a Belga helyi hírügynökség a vámhatóságra hivatkozva kedden. A hírügynökség felidézte, hogy 2013 óta erősen megnőtt a lefoglalt drog mennyisége, tavalyelőtt például 61,8 tonna kokaint foglaltak le a hatóságok. Antwerpen Európa egyik legnagyobb kikötője, amelyen keresztül a kontinens számos országába csempésznek kábítószert. Október végén például 11,5 tonna – Hollandiába szánt – kokaint találtak egy Guyanából származó konténerben. A kábítószercsempészek elleni küzdelem jegyében a belga vámhatóság a következő években minden olyan konténert át akar világítani, amely Kolumbiából, Brazíliából vagy Ecuadorból érkezett.