Előfizetés

Ezer fölött Nagy-Britanniában a járvány napi halálozási száma

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.06. 20:42
Boris Johnson
Fotó: WIktor Szymanowicz / NurPhoto via AFP
Szlovéniában is csúcson a koronavírus terjedése, ahol ugyancsak szigorítanak az eddigi korlátozásokon.
Tavaly április óta először több mint ezer halálos áldozata volt egy nap alatt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak. A brit egészségügyi minisztérium szerdán közölt adataiból kitűnik az is, hogy a tömeges szűrések kezdete óta nem volt olyan magas az újonnan kiszűrt fertőzések napi száma, mint most. A brit kormány számítási módszertana a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe. Ennek alapján:
szerdán 1041 páciens halt meg a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben. Ez 2020. április 21. óta a legmagasabb napi halálozási adat. A tárca szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 62 322 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Ez ugyancsak a legmagasabb, tesztekkel igazolt napi fertőzési szám a nagy-britanniai koronavírus-szűrések tömegessé válása óta.

Az InfoRádió beszámolója szerint szerdán Boris Johnson brit miniszterelnök bejelentette az újabb szigorításokat, amit az is indokol, hogy az új adatok szerint már 1 milliónál tart a fertőzöttek száma.
„Nagy-Britannia még hónapokig együtt élhet a karanténnal. Remélem, az emberek megértik, hogy nem volt más választásunk”

– mondta a kormányfő.

A harmadik, országos karantén televíziós sajtótájékoztatóján Boris Johnson azt sem tudta megígérni, hogy nyár előtt kinyithatnak az iskolák. Ahogy fogalmazott, ez egy „alapvető remény”. Chris Witty professzor, Anglia tisztifőorvosa megjegyezte, hogy a Covid-19 miatt akár jövő télen is szükség lehet bizonyos korlátozásokra, merta járvány nem fog egyszeriben eltűnni, de a melegebb hónapokban enyhébb lesz a szabályozás.

Megalapozott a délszláv-szigor

Újabb csúcsot döntött a szlovéniai fertőzöttek száma is: most először fordult elő Szlovéniában, hogy a tesztekkel kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma meghaladta a háromezret – derült ki a válságkabinet szerdai jelentéséből. A szlovén kormány közben január 13-ig meghosszabbította az üzletek és szolgáltatások zárva tartására vonatkozó rendeletét. Ez alól továbbra is kivételt képeznek a piacok, az újságárusok és a fodrászszalonok. Változatlanul nyitva tartanak továbbra is az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó boltok, a drogériák, a mezőgazdasági boltok, a bankok, a posták és a működnek csomagküldő szolgálatok.
A szlovéniai üzleteken belül továbbra is egy vásárló juthat 30 négyzetméterre, és 21 órától reggel hat óráig tilos alkoholt árusítani.

A kabinet által közzétett adatok szerint kedden 3354-gyel 131 787-re nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 31 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 2899-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1177-en vannak kórházban, 182-en intenzív osztályon. A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 1896 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma ezzel elérte a 216 286-ot. Kedden 44 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma 4223-ra emelkedett. Kórházban 2264 beteget ápolnak, közülük 209-en vannak lélegeztetőgépen.

Orosz vakcinával „oltakozó” szerb vezetők

Ivica Dacic szerb házelnök, Aleksandar Vulin belügyminiszter és Mirsaf Djerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára is beolttatta magát az orosz Szputnyik-V koronavírus elleni vakcinával szerdán Belgrádban – idézte az MTI az N1 szerb hírcsatornát. A belgrádi Torlak virológiai intézetben beadott oltást követően Dacic elmondta: azért döntöttek a vakcina felvétele mellett, hogy példát mutassanak másoknak. A szerbiai gyógyszerügynökség december 31-én engedélyezte 2400 ampullányi Szputynik-V behozatalát Szerbiába és egyben biztonságosnak minősítette azt. Ez azt jelenti, hogy a Pfizer/BioNTech oltóanyaga mellett ezzel is olthatnak az országban. A kormány tájékoztatás szerint összesen kétmillió Szputnyik-V vakcinát rendeltek meg, jelentős része még januárban megérkezik az országba. A két vakcinával ezen a héten 11 ezer embert terveznek beoltani az Szerbiában. Branislav Zeljkovic, a boszniai Szerb Köztársaság egészségügyi minisztere kedden számolt be arról, hogy az országrészbe február végéig érkezik az első szállítmány szintén az orosz vakcinából.

Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter megkapja az oltást
Fotó: Serbian Interior Ministry / hand / Anadolu Agency via AFP

Mínusz 34,1 Celsius-fokot mértek Spanyolországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.06. 20:21
Fotó: Thinkstock
Hidegrekordot mértek Spanyolországban, mínusz 34,1 Celsius-fokot szerda hajnalban a Pireneusokban - adta hírül szerdán a spanyol országos meteorológiai hivatal.
A korábbi hidegcsúcsot 1956-ban jegyezték fel: mínusz 32 Celsius-fokot. Az időjárás-előrejelzések szerint Spanyolország középső és északi részén további kiadós havazás várható, a hőmérséklet pedig mínusz 11 fokig süllyedhet.

Újabb, 5,3-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.06. 19:29
Összedőlt ház Petrinjában
Fotó: DAMIR SENCAR / AFP
Károkról egyelőre nem érkezett jelentés, de az epicentrum a katasztrófa sújtotta Petrinja közelében volt.
A múlt hétfői és keddi földrengések után egy újabb 5,3-as erősségű földrengés volt Horvátországban szerda este  – közölte a helyi sajtó. Mint írták, a mostani földrengés epicentruma Zágrábtól 48 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt. Egyelőre nem érkezett jelentés újabb károkról. Múlt hétfőn és kedden két erősebb - 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű - földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. Mint a Népszava is beszámolt róla, heten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, és több épület összedőlt, a most is érintett Petrinja városában. A szerdai rengést Magyarországon is érzékelni lehetett – erősítette meg az ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa. Győri Erzsébet az MTI-nek mondta: az 5,3-es magnitúdójú utórengés 17 óra 1 perckor keletkezett Horvátországban. A magyar obszervatóriumhoz Nagykanizsáról, Komlóról és Budapestről érkeztek bejelentések a földmozgás érzékeléséről. A múlt heti földrengések óta folyamatosak az utórengések. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány hétfőn természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.