oktatás;oltások;oltási terv;

Covid oltás: új nap, új terv

Elkezdték beadni a vakcinát az idősotthonok dolgozóinak és lakóinak, de szervezetlenül: volt, ahol a jelentkezők összeírására, a gyámok felkeresésére sem adtak elég időt. Mindeközben az országos tisztifőorvos közölte, hogy a háziorvosok alkalmasak az oltások beadására, igaz, ők ezt máshogy látják.

Nincs semmiféle oltási terv – jelentette ki lapunknak Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes csütörtökön. Szerinte ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Budapest hosszú időn át semmiféle írásbeli tájékoztatást nem kapott arról, hogy milyen ütemben, mely napokon oltják be a fővárosi fenntartású idősotthonokban élőket és dolgozókat. Arról is csak szerda délben értesítették

a Pesti úti idősotthon vezetőjét, hogy csütörtökön jönnek oltani. Így viszont a személyzetének kevesebb, mint 24 órája volt arra, hogy az idős gondozottakat tájékoztassák, illetve meggyőzzék az oltás hasznosságáról. A helyzetet tovább nehezítette, hogy több bentlakó esetében gyám hozza meg a szükséges döntéseket, így az oltás beadása előtt az ő belegyezésüket is meg kellett szerezniük.

– Az volt a benyomásom, hogy sem a kormányhivatal, sem az egészségügyi team nem ismeri az oltási menetrendet és az otthon vezetőségéhez hasonlatosan az utolsó pillanatban tudták csak meg, hogy csütörtökön a Pesti úton oltanak – mondta a főpolgármester-helyettes, aki nem tartja kizártnak, hogy ez a rapid oltás annak is köszönhető, hogy a Magyarországra érkezett vakcinát az alacsony oltási hajlandóság miatt eddig nem sikerült felhasználni.

– A nehezítő körülmények ellenére a lakók és a dolgozók 70 százaléka kérte az oltást – mondta Gy. Németh Erzsébet. Megemlítette,hogy ez nagyon jó arány, hiszen az egészségügyi dolgozók oltási hajlandósága jelenleg alig 21 százalékon áll, míg az első körben kijelölt négy idősotthonban élőknek kevesebb, mint a fele igényelte az oltást. Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetőjének ígérete szerint azok, akik most még nem kértek oltást, később meggondolhatják magukat.

Nemcsak a Pesti úti otthon lakóit, dolgozóit, hanem a teljes szociális ágazatot meglepte, hogy ilyen vártanul és előkészítetlenül kezdték meg az oltást. A Népszava kérdéseire az ország több pontjáról is az a válasz érkezett, hogy csütörtök reggel 8-ra, esetleg 10 órára meg kellett küldeni az adatokat a kormányhivataloknak, bár – látva, hogy döcögősen halad a bentlakók összeírása – később több megyében is hétfőre tolták az igények összesítését. A kaotikus helyzetet jól jellemzi az: amikor csütörtök délután elértük a Baptista Szeretetszolgálat pécsi idősotthonának egyik munkatársát, azt mondta, most kezdik felhívni a demens lakók hozzátartozóit, hogy engedélyt kérjenek tőlük a beoltásra.

Valójában tehát több helyen úgy kezdődött meg a kormány „oltási tervnek” nevezett sorrendlistájának végrehajtása, hogy nem lehetett tudni sem azt, hány szociális dolgozó, sem pedig azt, hány gondozott igényli a védőoltást. Ehhez a helyzethez persze az is hozzájárult, hogy amikor a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) tavaly december elején telephelyekre lebontva egyszer már bekérte a jelentkezők adatait, akkor rettenetesen alacsony volt az oltási hajlandóság mind a szociális szakellátásban, vagyis a bentlakásos intézményekben, mind az alapellátásban. December óta viszont nőtt az oltási igény a dolgozók és a gondozottak körében is. Pécsi forrásunk szerint a kollégák közül többen csak azt várták meg, mit tapasztalnak az elsőként jelentkezők, s valószínű, hogy pénteken ők is igénylik a vakcinát.

Körkérdésünkre egyértelművé vált, hogy bár az oltás csak az idősotthonokban kezdődött meg, a rapid igényfelmérést a pszichiátriai és fogyatékosokat gondozó házakra, valamint a hajléktalan ellátásra is kiterjesztették. Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók szakszervezetének elnöke maga is ez utóbbi területen dolgozik, tőle tudjuk, hogy náluk a munkatársak több mint fele és az ellátottak 30-40 százaléka jelentkezett. Az országban nem egy helyen 80 százalék fölötti a jelentkezők aránya, azonban olyan intézmény is van, ahol alig tíz százalékos az érdeklődés – árnyalta a képet Migács Tibor, a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének vezetője. Míg sok területen felpörgött az igényfelmérés, Mátics Katalin, az Újbudai Szociális Szolgálat vezetője azt panaszolta: az alapellátásban dolgozóktól most nem kértek adatokat, így ők végképp nem tudják, mikor kerülhetnek sorra.

Kérdéseinkkel megkerestük az operatív törzset, a humántárcát és a miniszterelnökséget is, de a cikk megjelenéséig sehonnan nem érkezett válasz.