Előfizetés

Újabb 300 millió adag oltóanyag beszerzéséről állapodott meg az EU a Pfizerrel

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.01.08. 11:38

Fotó: VOISIN / AFP
A szállítmány 2021 második negyedévében lesz elérhető a tagállamok számára.
Az Európai Bizottság további 300 millió adag, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről egyezett meg a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal - jelentette be testület elnöke pénteken. Ursula von der Leyen tájékoztatása szerint
az újabb vakcinaszállítmány a második negyedévben lesz elérhető az Európai Unió tagállamai számára.

Az uniós bizottság elnöke brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, az új szerződés a korábbi 300 millió adaggal együtt már 600 millió ampulla oltóanyagot tesz érhetővé az európaiak számára. Felidézte, hogy szerdán engedélyezték a Moderna amerikai gyógyszercég koronavírus elleni vakcinájának uniós alkalmazását, így hamarosan legkevesebb 380 millió európainak, az uniós lakosság mintegy 80 százalékának a beoltása válik lehetővé. Hozzátette: más vakcinagyártók oltóanyagai hamarosan szintén forgalomba hozatali engedélyt kaphatnak az EU-ban. A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű oltóanyagából 300 millió adag beszerzéséről november végén kötött szerződést az Európai Bizottság, és december 21-én engedélyezte a koronavírus elleni vakcina alkalmazását az EU-ban. Az oltások beadása karácsonykor kezdődött meg a tagországokban. A Szputnyik V orosz vakcina európai alkalmazására vonatkozó kérdésre válaszolva Ursula von der Leyen kijelentette: minden oltóanyagnak, amely az EU piacára kerül, át kell esnie az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatán. Ezzel összefüggésben kiemelte: az Európai Bizottság több mint elegendő biztonságos és hatékony, koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséról között szerződést a gyógyszergyártókkal.
„Az Európai Unió teljes vakcinabeszerzési csomagja 2,3 milliárd adagot jelent, ami több mint elegendő az EU teljes lakosságának”

– fogalmazott.

Sajtótájékoztatóján von der Leyen kiemelte azt is, hogy a közösen kialakított uniós oltási stratégia értelmében a tagállamok nem tárgyalhatnak külön a gyógyszergyártókkal, és nem köthetnek velük egyéni szerződéseket a vakcinabeszerzésről.

Trump ismét videóval jelentkezett, és azt ígérte, hogy átadja a hatalmat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.08. 11:33

Fotó: Ercin Erturk / AFP
Az Egyesült Államok elnöke most már elítéli azokat, akik beszéde után megrohamozták a Capitoliumot.
Donald Trump visszatért a Twitterre, miután fél napra letiltották az oldalról. Péntek hajnalban az amerikai elnök újabb videóval jelentkezett. Ezúttal elítélte azokat, akik szerdán behatoltak a Capitoliumba.   Szerdán este Donald Trump több száz híve erőszakkal behatolt a törvényhozás épületébe, és végül a nemzeti gárda segítségével több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítette el a választást. Az összecsapásban többen megsérültek, és már öt ember meghalt.
Donald Tump az újabb videóban arról beszélt, hogy a rendbontók „nem a mi országunkat képviselik”, és tettükért fizetni fognak. Azt mondta, hogy azonnal bevetette a Nemzeti Gárdát és a rendfenntartókat. Kijelentette, hogy a Kongresszus hitelesítette a választás eredményét, és január 20-án beiktatják az új adminisztrációt. Hangsúlyozta, hogy most mindenkinek meg kell nyugodnia, és együttműködést kért a járvány legyőzéséhez és a gazdaság újraépítéséhez. Úgy fogalmazott, hogy ezután arra koncentrál, hogy rendben átadja a hatalmat. Beszéde végén megköszönte, hogy az Egyesült Államok elnöke lehetett, amit élete legnagyobb megtiszteltetésének nevezett. Támogatóinak azt üzente, tisztában van azzal, hogy most csalódottak, de „hihetetlen utazásunk csak most kezdődik”.
Donald Trump azután tette közzé a videót, hogy egyre többen követelik hivatali elmozdítását. Csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke Donald Trump azonnali felmentésére szólított fel.

Húsz ház égett le a Csíksomlyó nyomornegyedében, 230 ember fedél nélkül maradt

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.08. 10:03

Fotó: ISU Harghita
A tűzoltók több órán keresztül küzdöttek a lángokkal.
Húsz ház égett részben vagy teljesen le a Csíkszereda városhoz tartozó Csíksomlyó nyomornegyedében csütörtök este kiütött tűzben – közölte az Agerpres román hírügynökség. A tűzoltóság nem adott hírt arról, hogy emberéletet is követelt a heves tűz, azonban
a felgyúlt épületekből kimenekült mintegy 230 ember fedél nélkül maradt.

Számukra az Erős Zsolt sportcsarnokban biztosítottak éjszakára szállást. A többnyire romák által lakott nyomornegyedben a késő esti órákban csaptak fel a lángok. A hivatásos és az önkéntes tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, de így is több órán át kellett küzdeniük a lángokkal. Az egymáshoz közel épített fa viskók között ugyanis gyorsan terjedt a tűz. Korodi Attila polgármester és Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke is felhívással fordult a lakossághoz, és segítséget kért a bajba jutottak számára. Csíkszeredában péntek délelőttre összehívták a megye katasztrófavédelmi bizottságát.