Előfizetés

Meghalt 94 Covid-beteg, 1778 új fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.10. 09:40

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kórházban 4980 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 1778 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 342 237-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 94, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 648-ra emelkedett – írja a koronavirus.gov.hu. A gyógyultak száma jelenleg 197 936, az aktív fertőzötteké pedig 133 653. 
Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (64 422) és Pest megyében (42 703) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (19 540), Hajdú-Bihar (19 535) és Borsod-Abaúj-Zemplén (19 227). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7101). Kórházban 4980 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 357-en vannak lélegeztetőgépen.    Továbbra is zajlik a kórházi oltópontokon az egészségügyi dolgozók oltása, és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás. A következő vakcinaszállítmány kedden várható, akkor 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.  

Ismét teljes vonalon jár a 2-es metró

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.09. 18:24

Fotó: Béres Márton / Népszava
helyreállt a közlekedés a Puskás Ferenc Stadion és az Örs vezér tere közötti szakaszon - tájékoztatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján.
A metró gázolás miatt állt le szombaton kora délután, az érintett szakaszon pótlóbuszok közlekedtek. Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője délután az MTI-nek elmondta, hogy a baleset a Pillangó utcai metrómegállónál történt, egy embert gázolt el egy metrószerelvény. 
Kapcsolódó
Halálra gázolt egy férfit a 2-es metró a Pillangó utcánál

Kásler: A járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartjuk

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.09. 17:20

Fotó: Kásler Miklós Facebook oldala
Megszületett a jogállásról való törvény, rendezték az orvosi munkaviszonyt és a fizetéseket - mondta többek között Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában.
A miniszter a tömeges oltás megkezdéséről elmondta: Magyarország több vakcina gyártó cégtől megrendelte a vakcinák különböző fajtáit. A járványügyi intézkedéseket az oltás időtartama alatt is fenntartják, addig, amíg az átoltottság kellő mértékű nem lesz, és nem kell tartania az embereknek attól, hogy megkapják a koronavírus-fertőzést. Az oltási rendszer szervezettségét érő vádakkal kapcsolatban leszögezte: mindenkit szeretne megnyugtatni, hogy a magyar oltási rendszer ki van dolgozva azon az alapon, hogy milyen tempóban érkezik a vakcina Magyarországra. Emlékeztetett, hogy a Pfizer-vakcina esetében az Európai Unió rendelte meg a vakcinát és osztja szét lélekarányosan. Ahogy megérkezik a vakcina Magyarországra, a magyar egészségügy rendkívül gyorsan és szervezetten teszi hozzáférhetővé az emberek számára az oltási rend szerint - tette hozzá. Az egészségügy átfogó átalakításával kapcsolatban leszögezte, folytatni fogják azt, amit elkezdtek. Megszületett a jogállásról való törvény, rendezték az orvosi munkaviszonyt és a fizetéseket, amelynek a végeredményképpen két év alatt gyakorlatilag két és fél, háromszorosára növekszik az orvosok fizetése, és ki lehet vezetni az egészségügyi rendszerből a magyar egészségügyet és honfitársainkat egyaránt terhelő paraszolvenciát. De ez még csak a folyamatnak a kezdete, ugyanis a struktúra átalakítása is napirenden van. Ennek két kulcskérdése van: az egyik az alapellátás átalakítása, a másik pedig az öt nemzeti program. Az alapellátás átalakításának az a központi gondolata, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok a szakvizsgáikat használhassák, és a szakvizsgának megfelelő eszközök, műszerek birtokában végezhessenek diagnosztikai tevékenységet és terápiás tevékenységet is. A másik rendkívül jelentős megoldandó feladat a keringési betegségek, a daganatos betegségek, a mozgásszervi betegségek, a mentálhigiéné és a gyermekek betegsége - részletezte. A kulturális- és sportéletre kitérve elmondta, hogy évtizedek után a magyar kultúra határozottan elmozdult az esélyegyenlőség felé, sok szervezet jött létre, a kulturális támogatások értéke az utolsó három évben Európában nálunk volt a legmagasabb GPD arányosan. A sportot is nagyon határozottan visszafogta a vírusjárvány, de az idei évre átkerült olimpiára az EMMI ágazatainak mindegyikére lesz pénz. Semmit nem adtunk fel, nem szüntettük meg, hanem más körülmények között, más tempóban, de folytatjuk - zárta a beszélgetést.