Előfizetés

Kazahsztánban még mindig a Jelbasi a főnök

Gál Mária
Publikálás dátuma
2021.01.10. 18:47

Fotó: Vladislav Vodnev / AFP / Sputnik
Öt párt 312 jelöltje vetekedett a 11,9 millió választó kegyeiért, de kétség sem fér ahhoz, hogy a nagy győztes ezúttal is a kormányzó Nur Otan, a „Haza Fénysugara” elnevezésű párt lesz, amely jelenleg is a parlamenti helyek mintegy 80 százalékát birtokolja.
Kazahsztánban vasárnap a független ellenzék, a Szociáldemokrata Párt bojkottja mellett rendezték meg a parlamenti választásokat. Öt párt 312 jelöltje vetekedett a 11,9 millió választó kegyeiért, de kétség sem fér ahhoz, hogy a nagy győztes ezúttal is a kormányzó Nur Otan, a „Haza Fénysugara” elnevezésű párt lesz, amely jelenleg is a parlamenti helyek mintegy 80 százalékát birtokolja. A kampányban ezúttal is ellenzéki aktivisták sorát tartóztatták le, de a jelenlegi megtorlás messze elmaradt a 2019. júniusi elnökválasztás során alkalmazott erőszaktól, amikor is 500 tüntetőt vettek őrizetbe. A jelenlegi ellenzéki bojkott is annak köszönhető, hogy az autoriter rezsim számára csupán a demokratikus látszat fenntartását szolgálják a választások.  A 30 év uralkodás után 2019-ben lemondott Nurszultán Nazerbajev elnök lánya, Dariga is indult a Nur Otan színeiben. A jelenlegi elnök, a Nazarbajev által kijelölt és a 2019-es elnökválasztáson az államfői székbe beültetett Kaszim-Zsomart Tokajev lehetőségei igen korlátozottak, mindamellett, hogy ő maga sem a demokratikus vezető mintaképe. Tokajev reformjának köszönhetően ugyan ezen a választáson már alkalmazták az új választási törvényt, amely 30 százalékos kvótát határozott meg a nők és a fiatalok számára, de az elnök ezt sem tudta volna elérni, ha a mindmáig Nazarbajev által irányított kormánypárt képviselői nem szavazzák azt meg. A háttérbe vonult ex-elnök, akiről már a fővárost, Asztanát is Nur-Szultánra keresztelték át, nemcsak a kormánypártot vezérli kézzel, de ő vezeti a nemzetbiztonsági tanácsot is, s „mértékadó” véleménye elsőbbséget élvez a stratégiai döntések meghozatalakor, mert ő „a nép vezetője”, a Jelbasi. Ezért is valószínű, hogy a korábban utódjának kiszemelt lánya, Dariga indoklás nélküli menesztése sem történhetett volna meg a felsőház éléről a Jelbasi engedélye nélkül. Most viszont újra indult a választáson Dariga. Tokajev inkább báb, mint tényleges vezető, Nurszultán viszont 80 éves, ami azt sejteti, hogy ez a választás mégiscsak fontos lehet Kazahsztán jövője tekintetében. Mint ahogy az ugyancsak vasárnap megrendezett kirgiz elnökválasztás is az volt. Kirgizisztánban azért rendeztek előrehozott elnökválasztást, mert a tavaly októberben elcsalt parlamenti választásokat követő tüntetéshullám miatt lemondott Szooronbaj Zseenbekov államfő. A tüntető tömeg által ősszel a börtönből kiszabadított Szadir Zsaparov a legesélyesebb a győzelemre. Legerősebb kihívója a hzzá hasonlóan oroszbarát Adahan Madumarov, de az előrejelzések szerint egyik jelölt sem szerzi meg az első fordulóban a győzelemhez szükséges szavazatokat.

Több mint ötezer fertőzöttet találtak egy nap alatt Ukrajnában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.10. 17:49

Fotó: AFP / NurPhoto
Azonban az aktív betegek száma mintegy négyszázzal 303 ezer 661-re csökkent.
Ukrajnában kismértékben nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma: szombaton mintegy ötezer új beteget találtak, viszont ismét többen gyógyultak meg, mint ahányan elkapták a vírust. A hivatalosan közölt adatok alapján
az elmúlt napban 5011 új esettel 1 millió 115 ezer 26-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 99 áldozattal 19 ezer 767-re. Eddig 791 ezer 598-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 5300-an, az aktív betegek száma így mintegy négyszázzal 303 ezer 661-re csökkent.

Szombaton megint viszonylag sok, 2100 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba. Az elmúlt napon a legtöbb új beteget, 446-ot ezúttal a dél-ukrajnai Odessza megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, Kijevben 404 új esettel 117 ezer fölé emelkedett az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig tízzel 2077-re – közölte vasárnap Vitalij Klicsko főpolgármester. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter előrejelzése szerint
a következő héten még gyorsulhat a járvány terjedése Ukrajnában.

Ez – mint mondta – az újévi ünnepek következménye, amikor is az ukránok közül sokan utaztak az országon belül egyik régióból a másikba, illetve külföldre is, és nagyjából ennyi idő után jelentkeznek a tünetek azokon, akik megfertőződtek. Ezután viszont a tárcavezető reméli, hogy a pénteken életbe léptetett szigorított karantén megteszi a hatását, és csökkeni fog a fertőzöttek napi növekménye. A január 24-ig érvényben lévő korlátozások ideje alatt
az egész országban zárva lesznek az iskolák, a téli szünet után távoktatásban folytatódik a tanítás, a vendéglátóegységek csak elvitelre dolgozhatnak, az üzletek csak meghatározott árucikkeket, élelmiszereket, gyógyszereket, háztartási vegyszereket, higiéniai termékeket, állateledeleket, magvakat és növényvédő szereket árusíthatnak.

Sztepanov elmondta, hogy jelenleg a Covid-betegek számára előkészített 66 ezer kórházi ágyból valamivel több mint 23 ezer foglalt az országban. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy nő a súlyos állapotú betegek száma. Ennek szerinte az az oka, hogy az ukránok közül kevesen teszteltetik magukat koronavírusra, és sokan későn fordulnak orvoshoz, csak akkor, amikor már súlyos az állapotuk.

Három hullámban oltják be a lakosságot Szerbiában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.10. 17:19

Fotó: Milos Miskov / AFP / Anadolu Agency
A Pfizer/BioNTech német-amerikai, a Szputnyik V orosz és a Sinopharm kínai oltóanyaggal oltanak, utóbbiból még nem érkezett szállítmány az országba.
A közegészségügyi intézet közlése szerint Szerbiában három szakaszban a lakosság felét, 3,7 millió embert terveznek beoltani a koronavírus ellen a következő hónapokban – jelentette az RTS szerb közszolgálati televízió vasárnap.
  • Az első fázisban beoltják az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok, valamint a szociális intézmények lakóit és dolgozóit. Az oltás ezekben az intézményekben már december végén megkezdődött.
  • A második fázisban a lakosság húsz százalékát oltják be, a veszélyeztetett korosztályhoz tartozókat és a krónikus betegeket, összesen 736 ezer embert.
  • A harmadik fázisban mindenki mást, 1,75 millió lakost, köztük azokat is, akik Szerbiában menekültstátust kértek, a hajléktalanokat és a rendkívüli szegénységben élőket.
Szerbiában három vakcinával, a Pfizer/BioNTech német-amerikai, a Szputnyik V orosz és a Sinopharm kínai oltóanyaggal oltanak, utóbbiból még nem érkezett szállítmány az országba. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 1796-cel 357 ezer 894-re, Koszovóban 321-gyel 53 ezer 264-re, Észak-Macedóniában 556-tal 86 ezer 150-re, Montenegróban 403-mal 51 ezer 999-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 459-cel 115 ezer 375-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 35-tel 3548-ra, Koszovóban öttel 1368-ra, Észak-Macedóniában hárommal 2614-re, Montenegróban hárommal 721-re, Bosznia-Hercegovinában pedig hússzal 4240-re nőtt.