kiképzés;Honvédelmi Minisztérium;Nagy-Britanniában;

2021-01-11 06:40:00

Közpénzből tanulhatott három magyar hallgató a világ legjobb katonai intézményében

A költségek akár a 100 millió forintot is meghaladhatják.

A fiatalok a Honvédelmi Minisztérium (HM) ösztöndíjasaként utazhattak ki – tudta meg a Népszava. A tárca megerősítette az értesülésünket és kérdéseinkre válaszolva közölte: ugyan sok mindentől függ, hogy mekkora a pontos képzési költség fejenként, de ez az összeg – miként a minisztérium fogalmazott – „akár 34 millió forintig terjedhet”. Az, hogy konkrétan kik tanultak kint tavaly, nem nyilvános adat a HM szerint.

A Sandhurst Királyi Katonai Akadémia részben az intézmény nevébe is foglalt kisvárosban, Sandhurstben működik. A település Berkshire megyében található Londontól délnyugatra. Igaz, a kampusz kiterjedése akkora, hogy egy része már Camberley-hez tartozik közigazgatásilag. Az akadémia mai formáját 1947-ben nyerte el két korábbi katonai felsőoktatási intézmény összevonásával. Azóta a világ egyik legjobb ilyen profilú intézményévé vált, egy szinten emlegetik az amerikai West Pointtal.

A királyi akadémián tanult többek között Heather Stanning kétszeres olimpiai bajnok brit evezős; Vilmos és Harry hercegek, a néhai Husszein jordán király és az ország jelenlegi uralkodója, II. Andullah; I. Henrik Luxemburg nagyhercege, Winston Churchill egykori brit miniszterelnök. Szintén az intézmény hallgatója volt a ma már sztártörténésznek számító Antony Beevor, vagy éppen a téli olimpiákon bobversenyzőként világhírűvé és celebbé vált jamaicai páros, Devon Harris és Dudley Stokes. A hallgatók mintegy tizede külföldi. 

Az első magyar, aki az akadémián tanulhatott, Porkoláb Imre volt 1994-ben, ő egyből elnyerte a legjobb kadétnak járó címet. A katonatiszt azóta dolgozott már a Pentagonban is, illetve részt vett a honvédség különleges műveleti képességeinek fejlesztésében. Az akadémia egyébként többféle képzést kínál, de alapvetően vezetőképzőként működik: az innen kikerülők rendszerint fontos beosztást töltenek be hazatérésük után országuk hadseregében. A hallgatók a legmodernebb szemléletű viselkedés-pszichológiai, döntés-előkészítési elméletekkel ismerkedhetnek meg. Emellett azonban a katonai alapfeladatokat is gyakorolniuk kell: nagyon kemény fizikai kiképzésen vesznek részt.

Lapunk megkeresésére a brit védelmi minisztérium a budapesti nagykövetségen keresztül azt válaszolta, hogy a 2019. szeptembertől 2020. május végéig tartó képzési programban három magyar állampolgár tanulhatott az akadémián a Honvédelmi Minisztérium delegálásában. A magyar honvédelmi tárca sajtóosztálya ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy a „képzésre a magyar katonák közül bárki jelentkezhetett, akinek ilyen törekvései voltak, és alkalmasnak tartotta magát, hogy a képzésen részt vegyen. A jelentkezők közül az állományilletékes parancsnok az elvégzett szakmai munka, kiképzési eredmény, és a tiszti attitűd összesített értékelései alapján választotta ki a résztvevőket”.

Arra a kérdésünkre, hogy mekkorák a sandhursti tanulás költségei, közölték: „az egy hallgatóra lebontott képzési költség attól függ, hogy a hallgató a tanfolyam mely moduljaiban vagy fázisaiban vesz részt, milyen gyakorlati képzésben részesül, továbbá a kiküldött személy állománykategóriájához és beosztásához rendszeresített rendfokozatától, illetve attól, hogy a hallgató még honvéd tisztjelöltként vesz-e részt a tanfolyamon”. A képzés feltétele egyébként a HM részéről még egy tanulmányi szerződés: ebben a hallgatók vállalják, hogy a végzésüket követően legalább öt évig szolgálatban maradnak. Információink szerint ugyanakkor a koronavírus-járvány tavaszi kitörése miatt a Sandhurst hallgatóinak, így a három magyarnak is meg kellett szakítania tanulmányait, majd hazautaztak.