Előfizetés

Karácsony: az egész magyar gazdaságot magával ránthatja a főváros csődje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 17:19

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
A főpolgármester szerint a választásokon is visszaüthet mindaz, amit a kormány a helyhatóságokkal művel.
Nem kér a fővárosnak juttatott kegyelemkenyérből Karácsony Gergely. A városvezető a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, ha egy kormány árt saját országa önkormányzatainak, az nem méltó a bizalomra. Véleménye szerint az Orbán-kormány több döntésével kifejezetten az ellenzéki vezetésű településeket sújtja, mintegy 3 millió ember érdekeivel megy szembe. Reményei szerint a választók is észreveszik, majd nem felejtik ezt el a következő választásig.  Hozzátette, pillanatnyilag nem lehet tudni, mekkora adóbevételtől esnek el az önkormányzatok. Nem világos ugyanis az sem, hogy melyik vállalkozás élhet az adófelezés lehetőségével és melyik nem, ráadásul uniós szabályokba ütközik a kormány terve - vélekedett a politikus. 
"A szakadék szélén van a fővárosi önkormányzat, de ha a kormány belelöki, akkor óhatatlanul magával rántja az egész magyar gazdaságot"

- fogalmazott Karácsony Gergely a műsorban.

Ugyanakkor hozzátette, mindenkinek az az érdeke, hogy a főváros megőrizze működőképességét.  Kérdés, hogy utóbbi mennyi ideig biztosítható. Korábban a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes azt mondta, már novemberre elfogyhat a pénz az önkormányzat számlájáról. 

Schiffer András szerint a "Momentum-DK" kettős csicskása lett az LMP

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 16:39

Fotó: Népszava
Az egyik alapító az ellenzéki együttműködésben való részvétel miatt szólt be volt pártjának.
Milliószor megbánta már Schiffer András, hogy az általa is létrehozott párt a Lehet Más a Politika nevet kapta. A volt politikus a Spirit FM műsorában azt mondta, sosem gondolta, hogy a politika alkalmasint több ezeréves törvényszerűségein erőszakot lehet tenni. Az elnevezés a „An other world is possible” (lehet más a világ) egy a kétezres években indult globalizációkritikus mozgalomnak a mottójából származik. Ezt követően élésen bírálta a párt jelenlegi vezetését: 
„Az más kérdés, hogy ez a párt már nyomokban sem emlékeztet az alapításkori önmagára, tulajdonképpen csicskása lett a DK-Momentum kettősnek.”

Orbán Viktor politikájáról szólva elmondta, a miniszterelnök gondolkozásából fakadóan egy ellenerővel szemben egy másik ellenerőt épít. Így azonban 2022-ben, vagy 2026-ban, vagy 2030-ban megnyilvánuló ellentétes választói politikai akarat szintúgy nem fér hozzá a valós politikai mozgástérhez.
„Ha ’22-ben kormányváltás van, akkor a monetáris politikától az ügyészségig, nem csak hogy nem fognak hozzáférni a választópolgárok, hanem velük és az új kormánnyal szemben egy ellenséges struktúra lesz”

-fogalmazott Schiffer András.

Decemberig kellett volna felhúzni, de még teteje sincs a több tízmilliárdos vadászati világkiállítás épületének

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.11. 15:43

Fotó: PETER ENDIG / AFP
A teljes keret 55 milliárd forint. Ebből az összegből több pavilont is felhúznak.
Nagyban zajlanak a munkák a kőbányai Hungexpo területén, ahol a tervek szerint a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítást rendezik meg. A területen 2019-ben láttak neki a teendőknek. Kovács Zoltán, a lebonyolításért felelős kormánybiztos (aki egyben a kommunikációs államtitkár), azt ígérte, 2021 tavasz végére megújul a környék. 
Az Átlátszó munkatársai most megnézték a helyszínt: a kerítésen függő tábla szerint az új kongresszusi központ várható befejezése 2020 decembere volt, azonban még teteje sincs az épületnek.

A portál újságírói azt tapasztalták, hogy az épülethez kapcsolódó vasbeton- és acélszerkezet-építési munkák nagyja elkészült, az üveg előcsarnok építése még zajlik. A főbejáratnál már látni lehet a Hungexpo új 6.500 nm-es fogadóépületének a vázát, ami lehetővé teszi a látogatók kényelmes érkezését, regisztrációját és jegyvásárlását. Megjegyzik azt is, hogy a Hungexpo területén két új pavilon készül, itt azonban már elég előrehaladott állapotban vannak a munkák. A 2021-es világkiállítás fő rendezvénye a többnyelvű központi magyar tárlat lesz. A kiállításon való hivatalos részvételre a Magyarország meghívását elfogadó külföldi országok saját standokkal mutatkozhatnak be. Úgy fest, a koronavírus-járvány sem tesz be az optimista várakozásoknak: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egymillió látogatóval számol a kiállításon. Ennek kétharmada pedig belföldi lehet. Szerinte akkor is elérhető ez a szám, ha esetleg külföldről nem tudnak jönni. Magyarországon 670 ezer horgász és vadász van, a családtagokkal együtt 1,5 millió ember kötődik a vadászathoz, halászathoz. A világkiállítás 55 milliárd forintba fog kerülni. Ugyanakkor Kovács Zoltán szerint ez az összeg a Hungexpo területének felújítására valamint kibővítésére szolgál. Ezzel pedig a várakozások szerint bebiztosítják, hogy Magyarország felkerül a világ üzleti turizmusának térképére. 
Kapcsolódó
Újabb kormánybiztosi címmel gazdagodott Kovács Zoltán