Előfizetés

Megérkezett a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcina-szállítmánya Magyarországra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.12. 12:03

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Kedden vakcinagyártók szállítmánya több ezer ember beoltását biztosítják.
Előbb az újabb adag Pfizer-BioNTech vakcinák futottak be, majd nem sokkal később a Moderna védőoltások is megérkeztek hazánkba.

A Pfizer-BioNTech vakcinák 47 385 embernek elegendőek

Az M1 aktuális csatornán kedden délelőtt jelentették be, hogy megérkezett Budapestre a Pfizer-BioNTech vakcina-szállítmánya. Ez az oltóanyag 47 385 ember oltását teszi lehetővé. A most érkezett oltóanyagokkal folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása.  A reggeli kormányzati tájékoztatás szerint Magyarország eddig minden hazánkba érkezett vakcinát felhasznált, hétfő estig összesen már 78 579 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint 6642 idősotthonban lakó és dolgozó. A keddi szállítmányok közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé. 

A Moderna-vakcinái még a cég telephelyén pihennek

A szállítmányt első lépésben egy gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat telephelyére vitték. A tájékoztatás szerint a 7200 vakcina, amely 3600 ember oltására elegendő, nem sokkal 10 óra után érkezett a budapesti telephelyre. A műsorban elhangzott: a vakcinát szállító kisteherautó hétfő délután 4 órakor indult Belgiumból, az autót rendőri felvezetés kísérte. A tudósítás szerint a raklapnyi vakcinát folyamatosan monitorozzák, a benne lévő digitális hőérzékelő figyeli, hogy folyamatosan -25 Celsius-fokon maradjon az oltóanyag. Amennyiben az átvétel során mindent rendben találnak a magyar hatóságok, akkor a szállítmányt egy 2-3 négyzetméteres hűtőkamrában tárolják -25 Celsius-fokon addig, amíg eljut az oltóhelyekre. A csatorna nem megerősített információja szerint a Moderna-vakcinát az idősotthonok lakói fogják megkapni.

Letesztelik koronavírusra a gyermekvédelemben és a szociális alapellátásban dolgozókat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.12. 11:08
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Többek között falugondnokok, családsegítők és javítóintézeti dolgozók jelentkezhetnek az önkéntes vizsgálatra.
A szociális alapszolgáltatásban és a gyermekvédelemben dolgozók is jelentkezhetnek koronavírus elleni gyorstesztelésre – tájékoztatott a koronavirus.gov.hu. A tesztelést a kormányhivatalok szervezik a január 16-17-ei hétvégén, országszerte 127 mintavételi ponton várják az ágazatban dolgozókat. Az érintettek a várakozás elkerülése érdekében a https://szocszures.kh.gov.hu/ honlapon már foglalhatnak időpontot az ingyenes és önkéntes, antigén gyorsteszttel folytatott vizsgálatra. Mindazok jelentkezhetnek, akik a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény alapján állami vagy önkormányzati, illetve civil vagy egyházi ellátást biztosítanak rászorulók részére. 
Így többek között falugondnokok, házi segítségnyújtást végző szociális dolgozók, családsegítők, utcai és közösségi szociális munkát végzők, hajléktalanellátásban dolgozók, gyermekvédelemben dolgozók, vagy javítóintézetek munkatársainak jelentkezését várják.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok mintegy 47 ezer dolgozónak biztosítják a tesztelés lehetőségét. A kormányhivatalok egészségügyi végzettségű munkatársaiból, valamint az orvos- és egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból álló mintavevő csapatok 127 helyszínen várják az érintetteket január 16-17-én (szombat-vasárnap) 8-16 óráig. A kormány azt kérte, hogy a vírus terjedésének csökkentése érdekében minél többen éljenek a vizsgálattal, illetve a várakozás elkerülése érdekében foglaljanak időpontot. Ezt január 15-én 14 óráig a https://szocszures.kh.gov.hu/ oldalon tehetik meg.

Újabb kínai várost zártak le koronavírus-fertőzés miatt

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.12. 10:31
Képünk illusztráció
Fotó: Koki Kataoka / AFP
A múlt hét vége óta már két másik nagyvárosból is felfüggesztették a közlekedést.
Az észak-kínai Hopej tartomány Langfang nevű városát is lezárták kedden, miután a múlt hét vége óta már két másik nagyvárosból is felfüggesztették a közlekedést új, belföldi eredetű koronavírus-fertőzéses esetek megjelenését követően. A China Daily című kínai pártlap Hszü Csien-pej hopeji kormányzó-helyettes kedd délutáni közlésére hivatkozva arról számolt be, hogy a csaknem 5 millió lakosú Langfangban hétfőn egy új fertőzöttet azonosítottak. A helyi hatóságok feltehetően azért döntöttek a szigorú intézkedés alkalmazása mellett, mert a hétfőn regisztrált fertőzött Peking egyik nyugati kerületében dolgozik, lakóhelye pedig mindössze 50 kilométerre fekszik a kínai fővárostól. Hopej tartomány Pekinghez közeli részeiről százezrek járnak át a fővárosba dolgozni, ám az új esetek felbukkanása miatt a Pekingbe vezető közutakat szigorú ellenőrzés alá vonták, a bejövő autók utasait egyenként ellenőrzik. Az autósoknak 14 napon belül készült, negatív nukleinsavas vírusteszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek, továbbá lakcím-azonosítót, valamint a pekingi munkahelyük által kiadott munkáltatói igazolást kell bemutatniuk ahhoz, hogy beengedjék őket a fővárosba. Hopejben január 2-án fedezték fel a legelső új, belföldi fertőzésből eredő esetet, keddig pedig összesen 326 Covid-19-es beteget, és 234 tünetmentes vírushordozót regisztráltak. Az új esetek jelentős részét két városban: Sicsiacsuangban, a tartomány 11 millió lakost számláló székhelyén, valamint a csaknem 8 milliós Hszingtajban bukkant fel, a vírus továbbterjedésének megelőzésére ezért a két várost lezárták, és szombatig a teljes lakosságot vírustesztnek vetették alá. Sicsiacsuangban hétfőn megkezdték a teljes lakosság másodszori tesztelését, a város lezárását pedig újabb egy héttel meghosszabbították.