Előfizetés

Ismét milliárdokat osztott ki támogatásként a Magyar Turisztikai Ügynökség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 10:50

Fotó: Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság
Bővült a támogatottak listája, de fideszes vezetésű önkormányzatok sem maradtak ki a körből.
Bővült azok köre, akik állami támogatásban részesülnek a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Ez csak onnan tudható, hogy az MTÜ oldalán található lista, amely a nyerteseket sorolja fel, 173 oldalról 181 oldalasra nőtt – vette észre a 24.hu. Az MTÜ által indított, 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy turisztika program frissített táblázatából kiderült, hogy Orbán Viktor korábbi fejlesztési miniszterének, Fellegi Tamásnak a cége Petneházy Dáviddal, a korábbi szabolcsi Fidelitas-elnökkel együtt 1,5 milliárdos állami támogatásból építheti újjá a régi Hotel Volánt a Balatonnál. Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter körébe is jutott az MTÜ turisztikai pénzeiből. Lázár jelenleg kormánybiztosként irányítja a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t, amely 840 millió forintot kapott a Hotel Nonius megújítására.  Tiszaparti szálláshelyfejlesztésre kapott 285 millió forintot Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszter üzleti körébe tartozó vállalkozó, Mikucza Tamás cége is. Jutott pénz a nemrég a Magyar Rektori Konferencia társelnökének is megválasztott Mocsai Lajos családjának is. A Bánó Birtok turisztikai fejlesztésére 60 millió forintot kapott Mocsai Lajosné cége. A Fons Sacer belső egyházi jogi személy 3,2 milliárd forint állami támogatásban részesül a Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhely turisztikai fejlesztésére, és 4 milliárd forintot kap a Green Plan Center Oktatási, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. a szolnoki Tiszakavics Hotel fejlesztésére. Az MTÜ egyedi támogatás néven pályázat nélkül is osztogat állami támogatásokat, amivel nemcsak vállalkozók jutnak soron kívüli támogatáshoz, de önkormányzatok is. A 24.hu összesítése szerint a tavalyi évhez hasonlóan most is a fideszes önkormányzatoknak osztottak ki nagy összegű támogatásokat. Így például Esztergom fideszes önkormányzata 5 milliárd forintnyi támogatást kapott többek között élményfürdő felújítására, Csurgó fideszes önkormányzata pedig 3 milliárd forintot kapott szálloda fejlesztésére.

Kubatov: a Fidesz felkészül arra, ha itthon is letiltásokkal avatkozik be a Facebook

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 10:38
Kubatov Gábor
Fotó: Népszava
A Fidesz alelnöke azt mondja, azért nem lesznek trollcsapataik, mert ő a tiszta választási kampányban hisz. A Kubatov-listákat ő maga hozza szóba.
Az InfoRádióban Kubatov Gábor elárulja, a 2022-es választásra más kommunikációval készül a Fidesz, mert a televíziónál nagyobb szerepe lett a közösségi médiának a politikai kampányokban is. A Fidesz alelnöke azt mondja, nekik nem lesznek trollcsapataik. Ő ugyanis hisz abban, hogy a választási kampányban tiszta módszereket kell használni és alkalmazni. Szerinte a közösségeken nagyon sok múlik, ő régi híve annak, hogy kapcsolatot kell tartani a választókkal. Az interjúban ő maga hozza szóba a Kubatov-listákat, jelezve, milyen komoly hozadéka van, ha a politika ismeri a választók véleményét. A választások utolsó hetében, mire általában eljutnak az összes Fidesz-szavazóhoz, ő már szokta tudni, hányadán állnak, van-e valami problémájuk velük, jó volt-e a kampányuk. Számára az teszi széppé a közösségi médiát is, hogy lehet építeni a közösséget, meg lehet hallgatni a választókat. A közösségépítéssel azért állnak jól, mert szerinte nagyon jól teljesít az Orbán-kormány, sokan kedvelik őket. Az a kérdés csak, hogy ezt a kedvelést átfordítják-e aktivitássá. A Fidesz alelnöke pártja támogatottságát nagyon magasnak tartja, összevetve a 2017-es, 2013-as hasonló adatokkal. Szerinte nem kell módosítani a választási szabályokon, jó esélyük van nyerni 2022-ben. Az amerikai kampányból is a közösségi média szerepét emeli ki. Elgondolkodtatónak tartja, hogy Donald Trump Twitter- és a Facebook-oldalát lekapcsolták, nyilvánvalónak nevezi, hogy erre készülni kell. Emlékeztet rá, hogy „mindenkit letiltani lehetetlen” egy közösségben, „a Fidesz pedig a virtuális térben is jó közösséget fog alkotni. Ha valakit törölnek, a támogatók átveszik a szerepét és kommunikálnak ugyanúgy tovább.  
Mindenkinek föl kell készülni erre a helyzetre. A Facebook, ha az Egyesült Államok elnökét letörölte, bárkit letörölhet indoklás nélkül.

Kubatov szerint a Fidesznek mindenhol vannak hívei, ő mindenhol, nyerni akar. Budapesten is. Számításai szerint mintegy 60 körzetet kell hozniuk a parlamenti többséghez. A járvány elleni védekezéssel elégedett, szerinte a kormány amit lehetett, megtett, döntéseit értik az emberek. Inkább a probléma az, hogy a Gyurcsány vezette egyesült baloldal mindvégig a vírusnak szurkolt.  

A lakosok többsége támogatja az önkormányzati lakásbérlés szigorítását az I. kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 09:45

Fotó: Shutterstock
Az érintettek, vagyis a vári lakosok és az önkormányzati bérlakásban élők azok, akik az újraszabályozást általában ellenzik.
Az I. kerületi lakosság nagyjából kétharmada támogatja az önkormányzati lakásbérlés szigorítását – írja a 24.hu a Medián és a 21 kutatóközpont felmérésére alapján. A 600 ember megkérdezésével zajlott reprezentatív kutatás az önkormányzat megbízásából készült. Új lakásrendelet formálódik az I. kerületben, amely a tervek szerint megemelné az önkormányzati lakások alacsony bérleti díját. A szabályozási szándék felháborodást váltott ki elsősorban a vári lakosok között, akik aláírásgyűjtéssel adtak hangot tiltakozásuknak. A 24.hu által korábban kikért gazdálkodási adatokból viszont az derül ki, hogy évente több száz millió forint hiányt okoz a Budavári Önkormányzat költségvetésben az ingatlangazdálkodás.
A felmérés szerint a válaszadók legalább kétharmada egyetért azzal, hogy családonként csak egy önkormányzati lakást lehessen bérelni, és az önkormányzattól bérelt lakásokat ne lehessen kiadni harmadik személynek és üzleti célú szállás szolgáltatásnak. Ha pedig a bérlők a jövedelmük alapján megtehetik, akkor fizessenek annyit, amennyibe az önkormányzatnak kerül a lakás fenntartása.

Míg a többség egyetért az önkormányzat szándékaival, az érintettek, vagyis a vári lakosok és az önkormányzati bérlakásban élők azok, akik az újraszabályozást általában ellenzik. Az önkormányzati lakásban élők csaknem háromnegyede továbbra is a megállapított szociális lakbért fizetné, és nem ért egyet azzal, hogy legalább annyit fizessen, amennyibe az önkormányzatnak kerül a lakásfenntartás. Ugyanakkor még a kormánypárti szavazók több mint fele is úgy gondolja, hogy legalább akkora bérleti díjat kellene fizetniük a lakosoknak, ami fedezi az önkormányzat költségeit. A vári lakosok aránya a kerületben 10 százalék körül van, a Budavári Önkormányzat 1431 bérlakása közül 800 ingatlan a Budai Várban található. Az összes megkérdezett 46 százaléka szerint csak nettó 150 ezer forint alatt, további 26 százalék szerint csak nettó 200 ezer forint alatt járjon szociális alapon csökkentett lakbér. V. Naszályi Márta tavaly az önkormányzati választást követően vette át az I. kerület vezetését a fideszes Nagy Gábor Tamástól, akinek idején számos botrányos ingatlanügyre derült fény.