Előfizetés

Kubatov: a Fidesz felkészül arra, ha itthon is letiltásokkal avatkozik be a Facebook

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 10:38
Kubatov Gábor
Fotó: Népszava
A Fidesz alelnöke azt mondja, azért nem lesznek trollcsapataik, mert ő a tiszta választási kampányban hisz. A Kubatov-listákat ő maga hozza szóba.
Az InfoRádióban Kubatov Gábor elárulja, a 2022-es választásra más kommunikációval készül a Fidesz, mert a televíziónál nagyobb szerepe lett a közösségi médiának a politikai kampányokban is. A Fidesz alelnöke azt mondja, nekik nem lesznek trollcsapataik. Ő ugyanis hisz abban, hogy a választási kampányban tiszta módszereket kell használni és alkalmazni. Szerinte a közösségeken nagyon sok múlik, ő régi híve annak, hogy kapcsolatot kell tartani a választókkal. Az interjúban ő maga hozza szóba a Kubatov-listákat, jelezve, milyen komoly hozadéka van, ha a politika ismeri a választók véleményét. A választások utolsó hetében, mire általában eljutnak az összes Fidesz-szavazóhoz, ő már szokta tudni, hányadán állnak, van-e valami problémájuk velük, jó volt-e a kampányuk. Számára az teszi széppé a közösségi médiát is, hogy lehet építeni a közösséget, meg lehet hallgatni a választókat. A közösségépítéssel azért állnak jól, mert szerinte nagyon jól teljesít az Orbán-kormány, sokan kedvelik őket. Az a kérdés csak, hogy ezt a kedvelést átfordítják-e aktivitássá. A Fidesz alelnöke pártja támogatottságát nagyon magasnak tartja, összevetve a 2017-es, 2013-as hasonló adatokkal. Szerinte nem kell módosítani a választási szabályokon, jó esélyük van nyerni 2022-ben. Az amerikai kampányból is a közösségi média szerepét emeli ki. Elgondolkodtatónak tartja, hogy Donald Trump Twitter- és a Facebook-oldalát lekapcsolták, nyilvánvalónak nevezi, hogy erre készülni kell. Emlékeztet rá, hogy „mindenkit letiltani lehetetlen” egy közösségben, „a Fidesz pedig a virtuális térben is jó közösséget fog alkotni. Ha valakit törölnek, a támogatók átveszik a szerepét és kommunikálnak ugyanúgy tovább.  
Mindenkinek föl kell készülni erre a helyzetre. A Facebook, ha az Egyesült Államok elnökét letörölte, bárkit letörölhet indoklás nélkül.

Kubatov szerint a Fidesznek mindenhol vannak hívei, ő mindenhol, nyerni akar. Budapesten is. Számításai szerint mintegy 60 körzetet kell hozniuk a parlamenti többséghez. A járvány elleni védekezéssel elégedett, szerinte a kormány amit lehetett, megtett, döntéseit értik az emberek. Inkább a probléma az, hogy a Gyurcsány vezette egyesült baloldal mindvégig a vírusnak szurkolt.  

A lakosok többsége támogatja az önkormányzati lakásbérlés szigorítását az I. kerületben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 09:45

Fotó: Shutterstock
Az érintettek, vagyis a vári lakosok és az önkormányzati bérlakásban élők azok, akik az újraszabályozást általában ellenzik.
Az I. kerületi lakosság nagyjából kétharmada támogatja az önkormányzati lakásbérlés szigorítását – írja a 24.hu a Medián és a 21 kutatóközpont felmérésére alapján. A 600 ember megkérdezésével zajlott reprezentatív kutatás az önkormányzat megbízásából készült. Új lakásrendelet formálódik az I. kerületben, amely a tervek szerint megemelné az önkormányzati lakások alacsony bérleti díját. A szabályozási szándék felháborodást váltott ki elsősorban a vári lakosok között, akik aláírásgyűjtéssel adtak hangot tiltakozásuknak. A 24.hu által korábban kikért gazdálkodási adatokból viszont az derül ki, hogy évente több száz millió forint hiányt okoz a Budavári Önkormányzat költségvetésben az ingatlangazdálkodás.
A felmérés szerint a válaszadók legalább kétharmada egyetért azzal, hogy családonként csak egy önkormányzati lakást lehessen bérelni, és az önkormányzattól bérelt lakásokat ne lehessen kiadni harmadik személynek és üzleti célú szállás szolgáltatásnak. Ha pedig a bérlők a jövedelmük alapján megtehetik, akkor fizessenek annyit, amennyibe az önkormányzatnak kerül a lakás fenntartása.

Míg a többség egyetért az önkormányzat szándékaival, az érintettek, vagyis a vári lakosok és az önkormányzati bérlakásban élők azok, akik az újraszabályozást általában ellenzik. Az önkormányzati lakásban élők csaknem háromnegyede továbbra is a megállapított szociális lakbért fizetné, és nem ért egyet azzal, hogy legalább annyit fizessen, amennyibe az önkormányzatnak kerül a lakásfenntartás. Ugyanakkor még a kormánypárti szavazók több mint fele is úgy gondolja, hogy legalább akkora bérleti díjat kellene fizetniük a lakosoknak, ami fedezi az önkormányzat költségeit. A vári lakosok aránya a kerületben 10 százalék körül van, a Budavári Önkormányzat 1431 bérlakása közül 800 ingatlan a Budai Várban található. Az összes megkérdezett 46 százaléka szerint csak nettó 150 ezer forint alatt, további 26 százalék szerint csak nettó 200 ezer forint alatt járjon szociális alapon csökkentett lakbér. V. Naszályi Márta tavaly az önkormányzati választást követően vette át az I. kerület vezetését a fideszes Nagy Gábor Tamástól, akinek idején számos botrányos ingatlanügyre derült fény.  

Újabb 1358 koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, meghalt 95 Covid-beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 09:40

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Kórházban 4870 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 1358 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 345 710-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 95, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 948-ra emelkedett – írja a kormányzati tájékoztató központ. A gyógyultak száma jelenleg 215 453, az aktív fertőzötteké pedig 119 309. Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (64 944) és Pest megyében (43 115) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (19 666), Hajdú-Bihar (19 681) és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (19 350). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (7259).
Kórházban 4870 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen.    Kedd estig összesen már 86 929 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók. Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. A védelmi intézkedések február 1-ig érvényben maradnak.