Európai Unió;vakcina;járvány;koronavírus;

2021-01-13 18:42:46

Felpörgeti a gyártást a Pfizer/BioNTech

A tervezett 1,3 milliárd adag helyett 2 milliárdot fognak forgalomba hozni.

Hatásosnak bizonyulnak a Covid19 elleni védőoltások a koronavírus brit és dél-afrikai mutációival szemben – ezt a megnyugtató hírt közölték a CureVac és a Moderna gyógyszergyártó vállalatok vezetői az Európai Néppárt (EPP) által szerda délután szervezett videokonferencián.

A Moderna vakcinája, amiből az Európai Unió országai összesen 160 millió adagot rendeltek, már a piacon van. A CureVac hasonló technológián alapuló oltóanyagából az EU27-ek 405 millió dózisra kötöttek előszerződést, de a készítményre még várni kell. Franz-Werner Haas vezérigazgató bejelentette, hogy jelenleg az utolsó klinikai vizsgálatokat végzik. Ha ezek tavaszig nem hoznak kedvező eredményt, akkor a cég a Pfizer/BioNTech oltóanyagát fogja gyártani, amelyet tavaly elsőként engedélyezték Európában.

Tal Zaks, a Moderna cég vezető orvosszakértője szerint az eddig ismert vakcinák megfelelő védelmet nyújtanak a vírus újabb változataival szemben. A szakember azt mondta: ha olyan mutációk jelennének meg, amelyekre nem hatnak a készítmények, jelenlegi tudásuk alapján néhány hét vagy hónap alatt azokra is megtalálnák az ellenszert. Az úgynevezett mRNS-technológián alapuló oltóanyag nagyjából egy évig nyújt védelmet a Covid19-el szemben – közölte Zaks, hozzátéve, hogy további vizsgálatokra van szükség a védettség időtartamának a pontos megállapításhoz.

Albert Bourla, az amerikai Pfizer vállalat vezérigazgatója arról számolt be, hogy a német BioNTech céggel kifejlesztett vakcina gyártását idén sikerül jelentősen felpörgetni, és a tervezett 1,3 milliárd adag helyett 2 milliárdot fognak forgalomba hozni. Az Európai Unióval kötött megállapodásuknak megfelelően a Pfizer/BioNTech 2021-ben 600 millió dózist biztosít a tagállamok számára, és ebből 125 millió már az év első felében megérkezik – közölte a cégvezető. Bourla szerint folynak a vakcina klinikai vizsgálatai a 12-14 év közötti korosztályban, minthogy az oltóanyagot egyelőre csak a 16 éven felüliek számára engedélyezték.

A gyógyszergyártók képviselői elismeréssel szóltak az európai kutatási eredményekről és együttműködésről. Ugur Sahin professzor, a BioNTech alapítója és vezérigazgatója kiemelte, hogy munkájukat húsz éve támogatja az Európai Unió, kapacitásaik fejlesztését pedig többek között az Európai Befektetési Bank hitelei segítik.