Előfizetés

Az oltásra regisztráltak e-mailben várhatják majd a tájékoztatást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.15. 12:23

Fotó: koronavirus.gov.hu
Jövő kedden újabb vakcinaszállítmány érkezik hazánkba.
A hétvégén újabb mobil oltócsapatok mennek ki országszerte a száz férőhelyesnél nagyobb idősotthonokba, szociális intézményekbe – közölte az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján Galgóczi Ágnes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, szokás szerint ismertette a péntek reggeli járványügyi adatokat, ám azokról Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kossuth Rádióban elhangzott reggeli interjújából, illetve a kormányzati tájékoztató oldalról is értesülhetett a közvélemény.
Mint azt a szakember hozzátette, a Magyarországra eddig érkezett, 130 ezer ember oltására alkalmas Pfizer-BioNTech, illetve a Moderna által gyártott vakcinákból csaknem 106 ezret felhasználtak, és szombaton és vasárnap el is fogynak az adagok. Továbbra is várják azonban azoknak az egészségügyi dolgozóknak a jelentkezését, akik még nem adatták be maguknak a koronavírus elleni védőoltást.

Az osztályvezető szerint hozzánk jövő kedden érkezik újabb vakcinaszállítmány, de arra nem tért ki, hogy mennyi, és arra sem, hogy melyik oltóanyagot előállító cégtől. A védőoltásra regisztrálók tömeges panaszaival kapcsolatban, amelyek szerint sokan nem kaptak visszaigazolást, azt mondta:
„a regisztráltak e-mailben fognak tájékoztatást kapni, folyamatosan”.

Hozzátette, hogy a vakcinainfo.gov.hu-n is minden oltással kapcsolatos információ követhető lesz. Újságírói kérdésekre válaszolva Galgóczi Ágnes, egyebek mellett a közelgő középiskolai írásbeli felvételi vizsgákról elmondta, hogy azokon a zsúfoltságot kerülni kell, a maszkviselési és a járványügyi védelmi szabályokat be kell tartani, és a szülők továbbra sem nem léphetnek be az iskolaépületekbe. Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese az elmúlt 24 óra koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendőri intézkedéseiről beszélt, amelyeknek az adatai szintén olvashatók a kormányzati tájékoztató oldalon.

Zárt tárgyaláson folytatódott Demeter Márta pere

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.15. 12:08

Fotó: Béres Márton / Népszava
A bíró a sajtónyilvános részben nem ismertette, hogy kiket terveznek tanúként meghallgatni.
Zárt tárgyalás elrendelése után tanúmeghallgatásokkal folytatódott a hivatali visszaéléssel vádolt Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő büntetőpere pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádirat szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. A vádirat rögzíti: amellett, hogy ez a közlés valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, nem nyilvános adatokat adott ki. Miután az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a politikust, amelynek során Demeter Márta nem tett vallomást. Az ügyészség vádiratában – az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek megfelelően – azt indítványozta, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság ítélje őt összesen kétmillió forint összegű pénzbüntetésre. Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
Demeter Márta azonban nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról és a tavaly februárban tartott előkészítő ülésen elmondta: teljesen megalapozatlannak tartja a vádiratot. Szintén akkor közölte: a vád szerinte figyelmen kívül hagyja, hogy országgyűlési képviselőként mind az országgyűlési törvény, mind pedig a képviselői esküje szerint az a dolga, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalom működését és a közpénzek megfelelő elköltését. „Nem hoztam nyilvánosságra semmilyen nem nyilvános adatot, nem hamisítottam meg semmilyen ilyen adatot, és nem éltem vissza képviselői jogosítványaimmal” – fogalmazott a februári ülésen az ellenzéki politikus. Pénteken a bíró zárt tárgyalást rendelt el az ügyben, mivel a honvédség működésére és személyi állományára vonatkozó adatok keletkezésüktől számított harminc évig titkosak. A bíró a tárgyalás sajtónyilvános részében nem ismertette, hogy kiket terveznek tanúként meghallgatni. A pénteki tárgyalás nyilvános részén mások mellett jelen volt Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője is.

Orbán Viktor: Orosz és kínai vakcinával még akár a nyár előtt felszabadulhatunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.15. 09:23

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Választási szja-mentesség jöhet egy év múlva a 25 év alatti fiataloknak.
Legkorábban a nyár végére, ősz elejére lehet vége a koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak, ha az Európai Unió vakcinabeszerzései alapján a jelenlegi ütemben megy az oltás. Azonban ha lesz Magyarországon engedélyezett orosz és kínai vakcina is, akkor akár jóval a nyár előtt is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.
A kormányfő az Operatív Törzs üléséről érkezve közölte, hazánkban eddig több mint 105 ezer embert oltottak be, ám szerinte oltókapacitásunk jóval nagyobb, de nincs elég vakcinánk.

Hozzátette: kérdéses, jó döntés volt-e, hogy a közös vakcinabeszerzés mellett döntöttünk Brüsszelben. – Ennek ellenkezőjét bizonyítja Izrael és Nagy-Britannia példája, de most a felelősség felvetése, a Brüsszelre mutogatás helyett azon vagyunk, hogy „alkotó energiával szerezzünk vakcinát” – hangsúlyozta. Orbán Viktor szerint ilyen lehet az orosz és kínai vakcina.
„Utóbbi már itt van, milliónyi adagban, már csak a magyar egészségügyi hatóság döntésére várnak. Most is kint vannak Pekingben az embereink, és az Operatív Törzs ülésén elhangzott: nincs kockázata annak, hogy az ottani oltóanyag beadásával nagyobb kárt okoznák, mint amit a betegség okozott. (…) A hatóságokat arra kérem, körültekintően, de a lehető leggyorsabban döntsenek!”

A miniszterelnök ismertette a péntek reggeli járványügyi adatokat is: 111 ember meghalt, 1513 új fertőzöttet találtak, de 4717 ember meggyógyult. Ennek alapján azt mondta:
„kifele megyünk, a második hullámot sikerült megfékezni”.

Visszatérve a vakcinákra, ismét beszélt arról, hogy hány embert is tudnának minél gyorsabban beoltani. A legújabb számítások szerint – mint mondta – „közepes, illetve nyugodt tempóban” egy nap alatt 500 ezer embert be tudnak oltani, ez egy hétvége alatt, ami kezdődhet csütörtökön, 1,5 millió ember beoltást jelentheti. Tisztázta azt is, hogy az egészségügyi dolgozók, és a szociális otthonok lakói, dolgozói beoltása után kik következnek a sorban. Nem a rendvédelmi dolgozók, ahogy korábban erről hallani lehetett, hanem:
„a 60 év fölötti, krónikus beteg emberek, akiknek a száma pontosan 1 millió 756 ezer.

Orbán Viktor szinte kikelt magából, amikor a riporter megemlítette, hogy az Európai Unióban ellenzik, hogy a tagországok máshonnan szerezzenek be vakcinát.
„Meghal minden nap 100 fölötti ember, nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy mit csináljak! Egy brüsszeli bürokrata véleményénél többet ér az emberek élete”.

Az oltásra történő regisztráció anomáliákra, a visszajelzések gyakori elmaradására is volt „magyarázat”, amely szerint a kormány akkor tud időpontot mondani a regisztráltak, ha lesz vakcina. A magyar egészségügy helyzetévek rendkívül elégedett volt, s mint kiemelte: az meg sem rendült, nem omlott össze, és „egy ember sem maradt ellátatlanul” az ápolók, az orvosok vagy a felszerelés hiánya miatt. Eközben élesen bírálta az ellenzéket, egységesen „baloldalnak” nevezve, mert szerinte a válságban az egészségügyet életveszélyesen kritizáló magatartásukkal „túl messzire mentek”. Konkrétumok nélkül beszélt még „kamu- és álvideókról” is. A magyar gazdaság helyzetét is kedvezőnek látja Magyarország miniszterelnöke, s elérkezettnek látta az időt, hogy bejelentse:
„Megvan a döntés: legkésőbb 2022. január elsejétől a 25 év alatti fiataloknak teljes személyi jövedelemadó (szja) mentességet adunk.”

Orbán Viktor, aki szerint ez a lépés az országnak130-150 milliárdjába kerül majd, de „a magyar emberek dolgozni akarnak, ez egy munkaalapú gazdaság”. Megjegyezte, hogy a magyar vállalkozókat egyre versenyképesebbnek tartja a nyugatiakkal, ráadásul – fogalmazott – a baloldallal szemben ők nem emelték, hanem csökkentették az adókat. A kormányfő adatai szerint 2020-ban 432 milliárd forinttal, s ide sorolta az önkormányzatoktól elvett, de a kis- és középvállalkozóknál maradó 180 milliárdnyi iparűzési adót is. Ezzel kapcsolatban az önkormányzatoknak azt javasolta, hogy ugyan kényelmetlen, nehéz, de hatékonyabbnak kell lenniük, és gondolkodniuk kell, ahogy szerinte ezt a kormány teszi.
„Teljesen más válságkezelést választottam, mint a nyugat: a munkahelyek megtartására, a beruházásokra összpontosítunk. (…) Lefogtam 3 ezer milliárd forintot a bankoktól, a hiteltürlesztési moratóriumot rendeltem el. (…) Van népismeretem, és mi tudjuk, mit szeret a magyar ember, és mit nem. Erre alapozzuk a Nemzeti Együttműködés Rendszerét (NER) is”

– mondta.

Orbán Viktor végül megmagyarázta azt is, hogy miért beszél gyakran egyes szám első személyben, amikor nem ő dönt egyedül a fontos kérdésekben: „Sokan dolgozunk, kiváló embereink vannak, de enyém a felelősség”.