Előfizetés

A NYUSZET szerint aggályos lenne az időseket a kínai vakcinával oltani

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 11:11
A Sinopharm vakcinái.
Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri
Úgy vélik, csak olyan oltóanyagot lenne szabad használni, amit az Európai Gyógyszerügynökség is engedélyezett.
Közleményben fejezte ki aggályait a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) amiatt, hogy esetleg még a sportolók is beelőzhetik a nyugdíjasokat az oltási sorrendben. A szervezet egyúttal riogatásnak nevezte azt a kormányzati közlést, miszerint az idősek megkapják a kínai vakcinát, miközben azzal 59 éves kor felett nem oltanak Kínában sem.  Mint azt a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatásban hangsúlyozzák, a 60 év felettiek részére is csak olyan oltóanyagot lenne szabad használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott, és amelyben a magyar emberek megbíznak, illetve ami a későbbiekben az unión belüli szabad mozgást biztosítja.
"Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amelyek elölt, vagy legyengített vírust tartalmaznak, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál"

Oltás a Sinopharm vakcinájával.
Fotó: Ayman Yaqoob / Anadolu Agency /AFP
- fogalmaznak. A szervezet Orbán Viktor bejelentését - miszerint reméli, hogy a magyar hatóságok napokon belül engedélyezik a kínai vakcinát - burkolt nyomásgyakorlásként értékelik. Álláspontjuk szerint minden embernek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy ténylegesen dönthessen arról, egy az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával vagy a magyar hatóságok által ideiglenesen jóváhagyott egyéb készítménnyel kívánja-e beoltatni magát.  "Mintegy 300 ezer nyugdíjast képviselve követeljük a 60 év feletti korcsoport számára ugyanazokat a lehetőségeket biztosítani, mint mindenki másnak!" - zárul a tájékoztatás, amelyet a szervezet korábbi elnöke Juhász László és Gúr Nándor soros elnök - az MSZP korábbi országgyűlési képviselője - jegyez. 

87-en hunytak el koronavírusban egy nap alatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 09:23
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A fertőzést 1438 főnél mutatták ki.
1438 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 350 587 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 87 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 11 264 főre emelkedett

- közölte tájékoztatásában a kormányzati koronavírus oldal. Mint írják, a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 227 325 főt jelent, míg az aktív fertőzöttek száma 111 998-ra csökkent. Mintegy 4 408 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 328-an vannak lélegeztetőgépen.
A tájékoztatás kitér arra is, hogy eddig közel 130 ezer emberre való oltóanyag érkezett az országba, legutóbb kedden jött vakcinaszállítmány. A rendelkezésre álló oltóanyag nagy részét már beadták, eddig 112 847 fő kapott védőoltást.

Oltás soron kívül – Az EMMI büntetné az ügyeskedőket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.16. 08:51
Egészségügyi dolgozó oltása Veszprémben.
Fotó: Vasvári Tamás / MTVA
Kérdés persze, hogyan szankcionálnák azokat, akiknek sikerül előbb beadatniuk a vakcinát.
Olyanok is kaphattak koronavírus oltást, akik hivatalosan még nem jogosultak rá, vagyis nem egészségügyi vagy szociális dolgozók - számolt be az RTL Híradója azután, hogy több ilyen esetről is tudomást szereztek. A Magyar Orvosi Kamara titkára ezt meg is erősítette, mivel a köztestülethez is jutottak el hasonló információk. Svéd Tamás szerint ugyanakkor ez semmiképpen sem az emberek hibája, mivel akik ilyen módon adatták be az oltást maguknak, azok helyesen cselekedtek. Hozzátette ugyanakkor, hogy a jelenség a veszélyeztetett csoportoknak okozhat elsősorban problémát, mivel nem azok kapják meg elsőnek a védettséget, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) mindeközben azt közölte: valóban több civil is jelentkezett az oltásokra, ugyanakkor mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy egészségügyi dolgozóként kérte-e a vakcinát. Jelezték, aki eltér az oltási tervtől, az a védekezés sikerességét veszélyezteti, ezért 
"az illetékes hatóságok szankcionálni fogják" az érintetteket.

Az Emmi tájékoztatásból az nem derült ki, hogy ez büntetőjogi vagy más jellegű fellépést jelent-e majd.