Előfizetés

Sok új fajt és kórokozót fedeztek fel tavaly Magyarországon

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.21. 15:28

Fotó: Ihor Hvozdetskyi / Shutterstock
A mintegy 30, a tudomány számára eddig ismeretlen lények között vannak többek között a nárciszt, a tulipánt és a gyöngyikét fertőző vírusok és két, károkozó, idegenhonos meztelencsigafaj is.
Számos új fajt fedeztek fel világszinten elsőként, és Magyarországon is úttörőként mutattak ki több kártevőt és kórokozót az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) kutatói 2020-ban.  Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) szerdai beszámolója szerint a növényvédelmi intézetnek mindig jelentős szerepe volt az újonnan megjelenő kórokozók és kártevők kimutatásában, ami egyúttal az ezek elleni védekezés első lépcsőfokának tekinthető. A közlemény  kutatók által 2020-ban hazánkban elsőként kimutatott növényi vírusokat és fitoplazmákat, ízeltlábú és puhatestű kártevőket, valamint a kutatók által a tudomány számára első alkalommal felfedezett vírus-, csiga-, pajzstetű- és atkafajokat mutatja be.  Mint írják, a múlt évben a kutatók Magyarországon első alkalommal jelezték a nárcisz háromfajta vírusának jelenlétét: a nárcisz késői sárgulását okozó vírust, a nárcisz látens vírust és a nárcisz mozaikvírust . Emellett a lovagcsillag mozaikvírust is először mutatták ki nárciszon. Ugyancsak először jelezték a tulipánt fertőző színtörésvírust, amely a tavaszi növény virágának jellegzetes mintázatát okozza. A szintén tavasszal nyíló, kedvelt hagymás dísznövényen, a gyöngyikén a kutatók először mutatták ki a mozaikvírust. Ezen felül felfedeztek egy korábban a tudomány számára nem ismert potyvírust is. Az összegzés szerint az intézet kutatói molekuláris módszerekkel első ízben azonosították Magyarországon az őszirózsa-sárgulás fitoplazmát közkedvelt kertészeti dísznövényeken, például a kokárdavirágon, a bíborlevelű kasvirágon, a kerti haranglábon és a réti kakukkszegfűn.      A kártevőkről szólva megemlítik, hogy az intézet munkatársai Magyarországon először mutattak ki két idegenhonos meztelencsigafajt 2020-ban: a feketefejű meztelencsigát és a malaccsigát. 
Mindkét faj máris országszerte elterjedt és károkozására is számítani kell.

A népszerű és gyakran ültetett bambusznövényeken is előkerült egy Kelet-Ázsiából behurcolt atkafaj. A rovarok közül két, Magyarországon eddig nem ismert levélbolhafaj, a pillangósokon előforduló seprűzanót-levélbolha, valamint a körtét károsító sárga körtelevélbolha került elő a feltáró munkákon.  A beszámoló szerint 2020-ban nagyszámú, mintegy 30, a tudomány számára eddig ismeretlen fajt fedeztek fel a kutatók, elsődlegesen nemzetközi együttműködések keretében. Legnagyobb számban (21) új szárazföldi csigafajokat találtak, elsősorban Délkelet-Ázsia feltárása során. Mianmar területéről 4 fajt, Laoszból 10 fajt, Vietnámból 4 fajt, Thaiföldről 2 fajt, Kínából pedig egy fajt fedeztek fel. A rovarok kutatása során egy eddig ismeretlen pajzstetűfajt is felfedeztek és leírtak Peruból. Az atkák tanulmányozása során pedig nyolc, eddig nem ismert fajt fedeztek fel a kutatók Afrikában – áll a közleményben.

Hatalmas bálnatetemet emeltek ki a Földközi-tengerből (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.21. 13:34

Fotó: HANDOUT / AFP
Egy bálnaborjú vezette el a búvárokat a mintegy 70 tonnás testhez, amelynek kihúzásához két hajóra és jelentős erőkre volt szükség.
Hatalmas, a valaha talált egyik legnagyobb bálnatetemet emeltek ki a Földközi-tengerből a dél-olaszországi Sorrento partjainál – tudósított a BBC hírportálja.   Egy fiatal bálnaborjú vezette el a parti őrség búvárjait vasárnap az állat maradványaihoz Sorrento közelében. Nem sokkal a megtalálás után a test a felszínre emelkedett. A parti őrség úgy döntött, kiemelik a tengerből. Ehhez két hajóra és jelentős erőkre volt szükség. 
Kedd estére sikerült felszínre hozni a mintegy 70 tonnás tetemet, amelyet Sorrentóból Nápolyba vontattak. Tengerbiológusok és más szakértők fogják felboncolni, hogy megállapítsák a kimúlás okát. Azt is tervezik, hogy a gigászi csontvázat végül múzeumban állítják ki. Eközben keresik a kis bálnaborjút, amely - miután a tetemhez vezette a búvárokat - visszatért a nyílt vízbe.

Vádat emeltek a „Majomsuttogó” ellen

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.21. 12:08
Russia Zoo
Fotó: Ekaterina Chesnokova / AFP
Ha minden vádpontban bűnösnek találják, több mint 30 év börtönbüntetést is kaphat.
Főemlősök, köztük veszélyeztett majomfajok egyedeinek illegális szállítása és értékesítése miatt emeltek vádat a „Majomsuttogóként” ismert férfi ellen Floridában. Az ügyészség szerint az 57 éves Jimmy Wayne Hammonds a tulajdonosa és a működtetője annak a The Monkey Whisperer (A majomsuttogó) nevű vadállattenyésztő és -forgalmazó vállalkozásnak, amelyen keresztül a férfi megpróbált illegálisan eladni egy csuklyásmajmot egy kaliforniai vevőnek.  Hammondsot az állat illegális szállításának megszervezésével vádolják. A majmot a hatóságok lefoglalták a kaliforniai vevő otthonában. A vádirat szerint továbbá a férfi veszélyeztetett gyapjasfejű tamarinokat adott el alabamai, dél-karolinai és wisconsini vevőknek, majd hamis papírokkal leplezte az illegális állatkereskedelmet és megpróbált rábírni egy tanút, hogy hazudjon a hatóságoknak. A férfi elleni vádak között szerepel a veszélyeztetett fajokról szóló törvény megsértése és a hamis tanúzásra való felbujtás. Amennyiben az összes vádpontban bűnösnek találják, Hammonds több mint 30 év börtönbüntetést is kaphat.