oktatás;felvételi;középiskolák;

Felvételi a vírus árnyékában

Mintegy 75 ezer diáknak kell megírnia a középiskolai felvételijét szombaton, a vizsgákat összesen 535 helyszínen szervezik meg.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések megegyeznek a tavalyi érettségin bevezetett szabályokkal: mindenhol biztosítani kell a kézfertőtlenítőt, egy teremben maximum tíz vizsgázó tartózkodhat, betartva az 1,5 méteres távolságot. Az intézményekbe a belépés általános szabályai lesznek érvényesek, maszk viselése a vizsgák ideje alatt csak a felügyelő tanároknak kötelező, a diákoknak ajánlott. A beszedett dolgozatokat másnap reggelig elzárják.

A hagyományos pótnap (január 28.) mellett egy második pótnap elrendeléséről is döntöttek, ez február 5-én lesz. Erre azok a diákok jelentkezhetnek, akik a vizsga napján igazoltan Covid-19 fertőzésben szenvedtek vagy hatósági házi karanténba kerültek.

A járványügyi előírások miatt nemcsak több tanteremre, hanem több felügyelőtanárra is szükség lesz. Ha tantermenként tíz diákkal számolunk, ez legalább mintegy 7500 pedagógus közreműködését jelenti.

– A tavaszi érettségi vizsgákat nagy körültekintéssel szervezték meg az iskolák, tudomásunk szerint sehol sem történt tömeges fertőzés, nem alakultak ki gócpontok. Ez az odafigyelés most sem marad el, a szülők e tekintetben nyugodtak lehetnek – nyilatkozta lapunknak Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Mint emlékeztetett, sikerült elérniük a Klebelsberg Központnál, hogy a tankerületi iskolákban idén kifizessék a középiskolai felvételiben közreműködő tanárok szombati munkáját. Ez eddig egyáltalán nem volt magától értetődő: bár a Munka törvénykönyve szabályozza, hogy egy munkavállaló milyen díjazásban részesül, ha pihenőnapon is dolgoznia kell, a pedagógusok többsége eddig semmit nem kapott az elvégzett hétvégi munkákért. Igaz, továbbra sem számíthatnak hatalmas összegekre. Szabó Zsuzsa elmondása szerint a felügyeletért bruttó 8-10 ezer forintot kaphatnak, a dolgozatok javításáért pedig darabonként bruttó 500 forintot. Ám az érdekvédő szerint ez még így is előrelépés. Hozzátette: a megállapodás az idei felvételire és csak a tankerületi iskolákra érvényes (a szakképző intézményekre nem), de szeretnék elérni, hogy a kormány minden évben, jogszabályban rögzített módon fizesse ki minden pedagógus hétvégi munkáját.