Előfizetés

Hatástalanították a világháborús bombát a Kerepesi úton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.23. 07:22

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A péntek éjjeli hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben lezárták a környéket és kiürítettek két társasházat.
Kevesebb mint egy órán belül sikerült hatástalanítaniuk a honvédség tűzszerészeinek a héten a fővárosi Kerepesi úton előkerült világháborús bombát pénteken éjjel. Markovics Zita, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje a helyszínről nyilatkozva az MTI-nek elmondta: minden gond nélkül sikerült kiszerelni a gyújtószerkezetet. A bombatestet és a gyújtót is felrakták a tűzszerészautóra, azokat a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállítják. A korlátozásokat feloldották, a környéken halad a forgalom - tette hozzá.
Budapest VIII. kerületében a Kerepesi út 17. számnál, az egykori gumigyár területén zajló építkezés során szerdán került elő egy 1938-ban Magyarországon gyártott, ötven kilogrammos, élesített, mágneses gyújtószerkezettel ellátott légibomba. A péntek éjjeli hatástalanítás idejére nagyjából háromszáz méter sugarú körben lezárták a környéket és kiürítettek két társasházat. Mintegy hatvan embernek kellett átmenetileg elhagynia otthonát. A korlátozások a Keleti pályaudvar és egyes BKK-járatok közlekedését is érintették. A Mávinform korábban azt közölte: szombat hajnalban menetrend szerint megindulhat a vasúti közlekedés a Keleti pályaudvarról.

A világ egyik legősibb mecsetét találták meg Izraelben

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 23:46

Keresztény templom és zsinagóga is működött az híres Aleppo-kódex városában.
A világ egyik legősibb mecsetét találták meg Észak-Izraelben, a Tibériás városban folytatott ásatásokon a régészek, amely mellett keresztény templom és zsinagóga is működött – jelentette a Háárec című újság pénteken. Az iszlám korai terjedésének idején, a hetedik században számos, később különösen szent helynek számító mecsetet építettek a frissen meghódított közel-keleti területeken, ezek közül a legismertebbek Mekkában, Medinában, Jeruzsálemben, Kairóban, vagy a ma Irakhoz tartozó Bászra városában találhatóak. A közelmúltban a Kinneret, vagy Genezáreti-tó partjánál folytatott ásatások alapján arra a következtetésre jutottak az izraeli tudósok, hogy ezen városok sorába tartozott egykor Tibériás is, ahol a régi mecset alatt egy még régebbi, a hetedik század végére, az iszlám vallás térhódításának kezdetére datált mecset maradványaira bukkantak. A feltárásokat vezető Katia Citrin-Silverman, a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatója szerint ez a világ legősibb, régészek által feltárható mecsete, miután a hasonlóan ősi mecseteket ma is használják, és régészek nem tanulmányozhatják őket. Az archeológus a város alapításának kétezredik évfordulója tiszteletére rendezett konferencián mutatta be kutatásának eredményeit. Az ősi Al-Dzsuma (péntek) nevű mecset Tibériástól délre, a Berniki-hegy lábánál található. Citrin-Silverman 11 éve kezdett dolgozni ezen a helyen, ahol előtte úgy gondolták, hogy a feltárási terület központjában lévő szerkezet az iszlámot megelőző bizánci korból származó piac lehetett. Katia Citrin-Silverman azonban 8. századi mecsetként határozta meg a maradványokat, és a közelmúltban alatta még korábbi, hetedik századi muzulmán imahely alapköveire bukkant. A tibériási feltárás előtt az iraki Vászitban folytatott ásatásokon talált, 703-ban, vagyis a 8. század elején épített mecsetet tekintették a legősibbnek.
A tibériási maradványok korát a padlózat alatt talált pénzérmék és cserépmaradványok alapján határozták meg. Az ősi mecset körülbelül 22 méter széles és 49 méter hosszú, tökéletlen téglalap alakú volt. Előtte udvar terült el, amelynek mérete nem ismert. Ez a mecset kisebb volt, mint a később fölé, a helyére épített 78 méterszer 90 méter nagyságú utódja. A Tiberiásban talált romok különösen fontosak, mert rávilágítanak a legősibb mecsetek struktúrájára, miközben a hasonló korból származó többi építményt számos alkalommal átépítették az idők során, és használatuk miatt nem kutathatók az eredeti alapok. Tiberiás a múltban az iszlám fontos városának számított, az arab hódítás után Urdunn tartomány fővárosa, politikai és gazdasági központ volt. „Ez egy több vallású térség volt, a regionális együttélés nagyon megindító szimbóluma. A város központjában álltak a monumentális templomok, és a város együttes működésük idején élte virágkorát. Akkoriban lenyűgöző zsidó kulturális tevékenység is zajlott Tibériásban, itt írták többek közt a 10. század első felében a híres Aleppo-kódexet is” – tette hozzá a régész.

Járóképessé tettek lebénult egereket

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 23:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Sikerült összekapcsolni az eddig helyrehozhatatlannak hitt idegi kapcsolatot.
Járóképessé tettek gerincvelő-sérülés miatt lebénult egereket német kutatók: összekapcsolták az eddig emlősökben helyrehozhatatlannak hitt idegi kapcsolatot egy agyba juttatott dizájnerprotein segítségével. A sport- vagy közlekedési balesetben bekövetkező gerincvelő-sérülés az embereknél végleges bénulást okozhat, mivel nem minden, az izmok és az agy közötti információt hordozó idegrost képes visszanőni. A németországi Bochumban lévő Ruhr Egyetem tudósainak sikerült regenerálódásra stimulálni lebénult egerek idegsejtjeit dizájnerprotein segítségével. „Kutatásunk különlegessége, hogy a szerkesztett protein nemcsak a proteint termelő idegsejteket stimulálja, hanem az agyon keresztül tovább is adódik. Ily módon egy viszonylag kis beavatkozással nagyon nagy számú ideget ösztönzünk regenerálódásra és tulajdonképpen ez az oka, hogy az egerek újra járni képesek” – mondta Dietmar Fischer, a kutatás vezetője. A kezelés során a bénult rágcsálók agyába a protein termelésének serkentésére genetikai információt hordozó anyagot, úgynevezett hyper-interleukin-6-ot fecskendeztek. A sérült egerek 2-3 héten belül járni kezdtek.  A kutatók most azt vizsgálják, továbbfejleszthető-e a kezelés. „Azt is látnunk kell, módszerünk nagyobb emlősöknél, például sertéseknél, kutyáknál vagy emberszabásúaknál is működik-e. Ha ott működik, még biztosra kell mennünk, hogy a terápia emberek számára is biztonságos. És az még biztosan sok-sok évig tart” – mondta Fischer.