Előfizetés

Kásler Miklós reméli, hogy nem fogunk válogatni a vakcinák között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.23. 20:32

Fotó: Kásler Miklós Facebook oldala
A miniszter szerint az ilyen különbségtétel általában a propaganda hatására megjelenő véleményeket tükrözi és előítéletekre alapul.
Az oltóanyagokkal kapcsolatos presztízsérdekek nem fognak változni. Az Európai Unió által lekötött vakcinamennyiség azonban nem tűnik elegendőnek, ráadásul a szállításuk sem számítható ki pontosan, ami az oltási tervet is befolyásolja – jelentette ki Kásler Miklós az Emberi Erőforrási Minisztériuma Életközelben című videósorozatában. A tárcavezető szerint rengeteg téves információ kering, de alapvetően fontos a járvány megállításában az átoltottság növelése. Úgy fogalmazott, hogy mindig mérlegelni kell azt is, hogy a járványnak mi a következménye, illetve az oltóanyagok milyen mellékhatásokkal bírnak, de teljesen egyértelmű, hogy a vakcináció mellett szólnak az érvek. Arra a felvetésre, hogy a közbizalmat rendre önjelölt virológusok rongálják, Kásler elmondta, hogy vannak nemzetközi és nemzeti hatóságok, amelyek a vakcinákat vizsgálják. Arról beszélt, hogy a magyar hatóság nemzetközi tekintélynek örvend, és azt vizsgálják, hogy a vakcinagyártás körülményei megfelelőek-e. Ha igen, akkor engedélyezik az oltóanyagot tömeges oltásra. Kijelentette, hogy ahogyan a világ többi országában, úgy Magyarországon is sokan várakoznak most a tömeges oltásra, de az oltási kedv itthon rendkívül gyorsan megduplázódott a korábbi 15-20 százalékról. 
– Nagyon remélem azt, hogy az a megközelítésbeli különbség oldódik Magyarországon, hogy én ezt a vakcinát szeretném, én azt a vakcinát szeretném, ami általában a propaganda hatására megjelenő véleményeket tükrözi, előítéletekre alapul nagyon sok esetben, politikai rendszerekre vetítik ki

– mondta Kásler Miklós.

A miniszter hozzátette, hogy ez nem politikai kérdés, hanem elemi egészségügyi érdek, egyéni érdek, hiszen a vakcináció mindenkit véd. Ráadásul az oltással a beoltott ember a társait is védi, mert „ő ebből az átkozott, ördög körből kikerül”, ami a vírus terjedését jelenti.

Havas eső és havazás is várható vasárnap este

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.23. 17:21

Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű.
Vasárnap hajnalban átmeneti felszakadozások mellett nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Napközben kezdetben általában vékonyabb lesz a felhőzet, helyenként hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Délután délnyugat felől egyre többfelé megvastagszik a felhőzet, beborul az ég. Napközben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, majd a délutáni, esti óráktól dél felől egyre többfelé elered az eső, amelyet nyugat felől egyre nagyobb területen havas eső, havazás vált fel. Az ország északnyugati harmadán kisebb a csapadék esélye. A délnyugati, majd az északi, északnyugati szél sok helyütt megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű.

Tavaly 19 államtitkár kapott egyhavi fizetésnek megfelelő „motivációs elismerést”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.23. 14:31

Fotó: Facebook/Kovács Zoltán
A Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség jutalmazta leginkább a vezetőit.
Tavaly 19 államtitkár kapott motivációs elismerést, 58 pedig nem – vette észre a K-Monitor. A lap a kormány oldalán közzétett, juttatásokról szóló iratokat nézve szúrta ki, hogy 2020-ban a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség jutalmazta leginkább a vezetőit, míg a belügy, a külügy, az EMMI, az ITM vagy a Pénzügyminisztérium nem élt ilyen elismeréssel. A nem célhoz kötött juttatás a kormánytisztviselők esetében így van definiálva: 
„kompetenciájára, speciális képességére, ismeretére, tudására figyelemmel motivációs elismerésben részesíthető, akinek a munkavégzése a munkáltató kiemelt érdeke”.

A K-Monitor szerint az egy hónapnyi fizetésnek (1 296 / 1 750 eFt) megfelelő elismerést az alábbi kormánytagok érdemelték ki:
  • Agrárminisztérium: Farkas Sándor, Zambó Péter, Rácz András, Feldman Zsolt,
  • Honvédelmi Minisztérium: Szabó István, Németh Szilárd,
  • Miniszterelnöki Kabinetiroda: Tuzson Bence, Nagy János, Kovács Zoltán, Dömötör Csaba,
  • Miniszterelnöki Kormányiroda: Kovács József, Juhász Roland, Juhász Edit, Fónagy János,
  • Miniszterelnökség: Orbán Balázs, Kovács Pál, György István, Fürjes Balázs, Becskeházi Attila, Azbej Tristan.
Az iratokból az is kiderült, a korábbi évek bérfejlesztése után új autók osztása vagy jelentős emelés nem volt 2020-ban.