Előfizetés

Merkely: Az oltás ritkán okoz szövődményeket, azok is gyógyíthatók

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.24. 12:46

Fotó: Rosta Tibor / MTVA
A Semmelweis Egyetem szerint extrém ritkán okoznak ilyen hatást amúgy is a vakcinák.
Az oltás egy nagyon modern technológián alapszik. A vakcina beindítja a szervezet immunrendszerét, ezért a beadást követően tapasztalhatunk enyhe bőrpírt és hidegrázást, de jelentős szövődményeket extra ritkán okoz. Utóbbiak is mind gyógyíthatók – erről beszélt a Semmelweis Egyetem rektora a kormány legújabb, oltással kapcsolatos tájékoztató videójában. A szakember azt hangsúlyozta, hogy a koronavírusnak ezzel szemben nagyon súlyosak a következményei: sok szerv elégtelensége, lélegeztetőgép, vagy akár a halál is. Adott esetben a fertőzés után kialakulhat egy hosszabb fertőzés is. Ez nem hasonlítható össze az oltás után jelentkező minimális reakcióval – jelentette ki Merkely Béla. 

Akkora bírságot kapott a belvárosi étterem, hogy akár meg is szűnhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.24. 11:17

Fotó: A Központ facebook-oldala
Méltánytalannak tartják a 60 napos bezárást és a félmilliós büntetést.
„Határozottan állítjuk, hogy a nyitvatartással kapcsolatban mi minden szabályt betartottunk”

– ezt közölte a Központ nevű belvárosi vendéglátóhely, miután péntek este hatósági razzia volt az étteremnél.

A rendőrség korábban tudatta, több mint százan gyűltek össze az utcán, ráadásul az üzlet szeszesitalt is forgalmazott. Ugyanakkor a helység Facebookon közzétett bejegyzése szerint ez nem szabályellenes. „Természetesen elfogadjuk a Rendőrség azon álláspontját, hogy túl sok ember gyűlt össze a közterületen, az ő »oszlatásukra« nekünk semmilyen eszközünk nem volt azon kívül, hogy folyamatosan figyelmeztettük őket a távolság betartására és az üzlet elől történő odébb állásra. Ha a rendőrök javaslatot tettek volna a helyzet megoldására, esetleg egy korábbi zárórára, az minden bizonnyal érthető és elfogadható lett volna számunkra, de a 60 napos bezárást és az 500.000 forintos pénzbírságot nagyon méltánytalannak és aránytalannak tartjuk.” Hangsúlyozzák, a kávézó területén csak és kizárólag az ott dolgozók és az éppen elviteles terméket vásárlók tartózkodtak, senki nem fogyasztott és mindenki maszkot viselt.
„Álláspontunk szerint a jelenlegi helyzetben ez a büntetés nem csupán rendszabályozás, hanem olyan súlyos intézkedés, amely akár a végső összeomlásunkhoz is vezethet.”

A rendőrség – amellett, hogy a vendéglátóhelyet 60 napra bezáratta, és az üzemeltetőt pénzbírsággal sújtotta – három bent tartózkodó vendég ellen szabálysértési feljelentést tett. Az utcáról az emberek időközben önként hazamentek. Amikor a rendőrök napközben ellenőrizték az éttermet, nem tapasztaltak jogsértést.

Szijjártó: A kínai vakcináról is megvan a megállapodás-tervezet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.24. 10:38

Fotó: Shutterstock
A külügyminiszter közölte: tizennégy európai uniós ország nagykövete hívta fel a pekingi magyar nagykövetet, azért, hogy megtudják, kivel kell beszélni a Sinopharm cégnél.
Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap az állami rádió műsorában az MTI összegzése szerint.      Szijjártó Péter hangsúlyozta: ma Magyarországon nem kormánypárti vagy ellenzéki politikusok, nem parlamenti vagy parlamenten kívüli pártok döntenek arról, egy oltóanyagot lehet-e használni, hanem van egy olyan intézmény, a gyógyszerészeti hatóság, ahol olyan emberek dolgoznak, akik felhatalmazással és tudással rendelkeznek ahhoz, hogy ilyen döntéseket meghozzanak.   A keleti vakcinák iránti érdeklődésről közölte: a kínaiakkal folytatott előrehaladott tárgyalások hírére tizennégy európai uniós ország nagykövete hívta fel a pekingi magyar nagykövetet, azért, hogy megtudják, kivel kell beszélni a Sinopharm cégnél. Szombaton a NATO-tag Törökországgal állapodtak meg az oroszok a helyszíni gyártásról, és amikor a magyar szakemberek Oroszországban jártak, „egyik déli szomszéd országunktól” is volt ott egy delegáció, a német kancellár pedig segítséget ígért az orosz vakcina európai engedélyezésének folyamatában.
Oltás a Sinopharm készítményével a szerbiai Újvidéken.
Fotó: ALEKSANDAR JOVANOVIC / 2021 Anadolu Agency
A külgazdasági és külügyminiszter szerint ma az a kérdés, hogy egyes országokban lesz-e gyorsan oltóanyag, vagy csak hónapok múlva, be tudják-e oltani állampolgáraikat, vagy nézniük kell, ahogy emberek halnak meg és munkahelyek vesznek el. Hangsúlyozta: ami politikailag, diplomáciailag elvégezhető volt, azt a magyar fél megtette a kínaiakkal is.
Van egy megállapodás-tervezet, amelyet csak akkor írnak alá, ha a gyógyszerhatóság az orosz és a brit oltóanyaghoz hasonlóan engedélyezi a kínai vakcina felhasználását is, ám ez még nem történt meg

– áll az állami hírügynökség beszámolójában.