Előfizetés

100 ezer forinttal segíti ki az állásukat veszített vendéglátósokat Székesfehérvár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.28. 21:25

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Mindez egy átfogó csomag része, amit a város fideszes polgármestere ismertetett.
Egy komplex tervet dolgozott ki a megyeszékhely kormánypárti vezetése a bajbajutott vendéglátóipar megsegítésére.

Cser-Palkovics András közösségi oldalán jelenttette be, hogy az önkormányzati helyiségben üzemelő vendéglátóipari egységek teljes bérleti díját elengedik 2020. november 1-ig visszamenőleg és a korlátozások teljes időtartamára. Egyúttal mindenkit arra bíztatott, aki vendéglátóipari cégnek ad bérbe helyiséget, hogy tegyen ugyanígy, vagy adjon kedvezményt bérlője számára.  A politikus optimista, hogy a helyek valamikor az év első felében újra kinyithatnak, ezért számukra a teraszdíjat is elengedik erre az évre. " A vendéglátóipari vállalkozások számára bevezetjük a “Továbbfoglalkoztatást Segítő Alapot”, egyelőre 30 millió forintos, de szükség esetén bővíthető pályázati kerettel. Az alap támogatására elsősorban azok a fehérvári telephellyel rendelkező vendéglátóipari cégek pályázhatnak majd, akik igazolják, hogy nem bocsátották el alkalmazottaik többségét a veszélyhelyzet miatt, a munkahelyek többségét tehát megőrizték ebben a nehéz időszakban is. A támogatás vissza nem térítendő lesz, és igazodni fog a megtartott munkahelyek számához."
Az intézkedés része lesz az is, hogy a vendéglátóiparban dolgozó, állásukat vesztett és legalább 30 napig munkanélküli emberek számára rendkívüli, egyszeri 100 ezer forintos támogatást ad az önkormányzat.

Ez a támogatás igénybe vehető akkor is, ha az érintett személy nem fehérvári, hanem megyei vendéglátóipari cégnél dolgozott, de fehérvári állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik. Cser-Palkovics András tájékoztatása szerint egy új városi adományszámla-számot hoznak létre, ahol az ágazat vállalkozásait és munkavállalóit lehet támogatni. A politikus arra kér mindenkit, hogy akinek lehetősége van, az járuljon hozzá, "a kevésbé szerencsés vállalkozások és emberek felszínen maradásához! Külön kérem azok hozzájárulását ehhez az alaphoz, akik részesülnek ugyan a KKV-szektornak adott adókedvezményből, de mégis nélkülözni tudják működésükhöz ezeket az anyagi forrásokat. A kormánypárti polgármester végül jelezte, az önkormányzat segíteni kívánja a vendéglátó- és szállodaipari vállalkozásokat a korlátozások utáni talpra állásban és piaci érvényesülésben is. Ez a segítség kiterjedhet gazdasági és marketingterületekre egyaránt. Utóbbival kapcsolatban várják a székesfehérvári vállalkozások javaslatait, ötleteit is.

Újbuda DK-s polgármestere is beoltatta magát koronavírus ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.28. 20:18

Fotó: László Imre Facebook-oldala
László Imre szerint jogosult volt rá, mivel önkéntes oltóorvosnak jelentkezett.
"A kijelölt oltóhelyek egyikén regisztráltam, és onnan értesítettek az oltásról, a döntést személyes közbenjárással nem befolyásoltam"

- jelentette ki Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Újbuda ellenzéki polgármestere.

László Imre mindezt azután közölte, hogy a Mi Hazánk Mozgalom önkormányzati  képviselője azt írta közösségi oldalán, feljelentést tett hivatali visszaélés miatt, mert a kerületvezető soron kívül adatta be magának a koronavírus elleni vakcinát.  A polgármester azt írta, a Szent Kristóf Rendelőintézetben önkéntes segítő munkát vállalt még tavaly, ezt dokumentumok igazolják. Ráadásul a napokban önkéntes oltóorvosnak is jelentkezett. Megjegyezte,  az orvosok - pártszínezettől függetlenül - megkapják a vakcinát, "nevem elé a doktor címet nem Dr. Bubótól kaptam."
"A kijelölt oltóhelyek egyikén regisztráltam, és onnan értesítettek az oltásról, a döntést személyes közbenjárással nem befolyásoltam."

László Imre szerint hetekkel ezelőtt, amikor jelentkezett, még nem volt egyértelmű az oltási terv. Hozzátette, csak úgy tudja pártja oltáspártiságát hitelesen képviselni, ha maga is megkapja a vakcinát. 
Nem ő az egyetlen polgármester, aki azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy polgármesterként előbb jutott oltáshoz: korábban lapunk is beszámolt arról, miszerint Gyöngyös ellenzéki polgármestere, Hiesz György soron is kívül kapta meg a vakcinát. 

Gulyás Gergely szerint már a szomszédos Dániában is a kínai vakcinával oltanak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.28. 19:27

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Miniszterelnökséget vezető miniszter összekeverte Szerbiát az északi országgal.
Érdekes kijelentést tett a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A tájékoztató elején elkezdte sorolni azokat az országokat, ahol a legjobban állnak az oltások beadásában. Ekkor tért ki Dániára: 
„[...] szomszédos Dániában, ahol többek közt kínai oltóanyaggal is oltanak, ott közel vannak az 5 százalékhoz, 4,7 százalék [...]”

A mondatot felfedező Telex ugyanakkor megjegyzi, összesen két gyártó, a Pfizer és a Moderna készítményét engedélyezték Dániában és semmi sem utal arra, hogy az országban oltanának a kínai vakcinával. Pláne úgy, hogy a hírek arról szóltak, Magyarország első uniós tagállamként adhat zöld utat a Sinopharm termékének. A cikk megjelenését követően a Miniszterelnökség azt közölte, 
„Gulyás Gergely Szerbiára gondolt, nyelvbotlása folytán, véletlenül nevezte meg Dániát a kínai vakcinával összefüggésben”.

Az uniós tagsággal nem bíró Szerbiában egyébként már valóban oltanak ezzel a vakcinával.