műanyagszemét;műanyaghulladék;

2021-01-29 14:00:00

Még mindig túl sok műanyagot termel és használ Európa

A pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába emelte a műanyagszemét okozta válságot, viszont a járvány elleni védekezésben nagy szerepet játszanak az egyszer használatos anyagok. Ezek azonban az óceánokat szennyezik.

Bár nő az európai emberek klíma- és környezettudatossága, még mindig túl sok műanyagot termel és használ a társadalom, túl gyakori az egyszer használatos műanyag termékek alkalmazása – állapította meg az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). 

A koppenhágai székhelyű szervezet jelentése szerint Európában 2018-ban 61,8 millió tonnányi műanyagot használtak el. Ez a mennyiség viszonylag stabil, miközben más földrészeken folyamatosan növekszenek az értékek. A nyugat-európaiak fejenként évente háromszor annyi műanyagot használnak, mint a globális átlag. A közép-európai felhasználást nem közölte a jelentés.

- mondta Hans Bruyninckx, az EEA főigazgatója.

A szakértők szerint a pandémia és a klímaváltozás még inkább a figyelem középpontjába emelte a műanyagszemét okozta válságot. Viszont éppen a járvány elleni védekezésben nagy szerepet játszik a műanyag: a maszkok jelentősen hozzájárulnak a vírus terjedésének megakadályozásához. Az éttermek egy része házhozszállítási szolgáltatásra állt át, amit többnyire műanyagból készült eldobható dobozokkal oldanak meg. Megnövekedett az online vásárlások száma és így a házhoz szállított csomagok száma is. Mindezek veszélyeztethetik az Európai Uniónak a műanyagszemét csökkentése érdekében tett erőfeszítéseinek sikerét.

A szakértők szerint a legjobb módszer egy alapvetően fenntartható és körforgásban lévő műanyaggazdaság, amelyben az anyagokat okosabban és jobban használják fel és hasznosítják újra. Emellett a műanyagokat fenntartható nyersanyagokból kellene előállítani. 

1,56 milliárd maszk már az óceánokat szennyezi

Tavaly összesen 52 milliárd eldobható maszkot gyártottak a világon, egy friss tanulmány becslései szerint ebből 1,56 milliárd már az óceánokat szennyezi. Ez a korábbiakhoz képest további körülbelül 4680-6240 tonna tengeri műanyagszennyezést jelent. A becslések szerint összesen 8-12 tonna műanyag jut az óceánokba – írta a Magyar Mezőgazdaság az OceansAsia tengervédő szervezet tanulmánya alapján. Az évek óta folyamatosan növekvő műanyagfogyasztás a Covid-19 járvány következtében még tovább nőtt. 

– mondta Teale Phelps Bondaroff, a szervezet kutatási igazgatója és a jelentés vezető szerzője.

Az egyszer használatos arcmaszkok különféle olvadékfúvásos műanyagokból készülnek, és összetételük, valamint a szennyezés és a fertőzés veszélye miatt nehéz az újrahasznosítás. Ha a hulladékgazdálkodási rendszerek nem megfelelőek, túlterheltek vagy nem is léteznek, az óceánokba kerülnek. Lebomlási idejük 450 év, a folyamat során lassan mikroplasztikká alakulnak, közben ártanak a tengeri élővilágnak és az ökoszisztémáknak.

A műanyag szennyezés miatt becslések szerint évente mintegy 100 ezer tengeri emlős és teknős, több mint egymillió tengeri madár, és még nagyobb számú hal, gerinctelenek és más állat pusztul el. Ez a negatív hatással van a halászatra és az idegenforgalomra és a becslések szerint a globális gazdaság évi 13 milliárd dollárjába kerül.