Előfizetés

Márciustól minden budapesti középiskolás beleszólhat a fővárosi döntéshozatalba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.31. 11:18

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egyelőre a rendelet tervezetének véleményezése zajlik.
Március 1-jétől már minden 14 éven felüli budapesti polgár formálhatja a Fővárosi Közgyűlés napirendjét. Ehhez csupán az kell, hogy a kezdeményezést 60 napon belül 10 ezer lakos támogassa – közölte Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester arról számolt be, hogy kinyitják a fővárosi döntéshozatalt a budapestieknek.
– Kezdeményezést benyújtani vagy ahhoz csatlakozni online, ügyfélkapus azonosítást követően, vagy a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán személyesen lehet majd. Az eljárás Magyarországon egyedülálló, a tizennégy év feletti korhatár pedig 55 ezer budapesti középiskolás előtt nyitja meg a közéletben való részvétel lehetőségét

– írta Karácsony Gergely.

A főváros honlapján korábban azt írták, hogy így majd bármely tizennégy év feletti budapesti javasolhatja, hogy egy adott témát tárgyaljon meg a Fővárosi Közgyűlés. Ha hatvan nap alatt legalább tízezer budapesti támogatja a kezdeményezést, a Közgyűlés köteles a javaslatról tárgyalni, és az ülésre meg kell hívni a kezdeményezőt, aki ott felszólalhat. Ha tízezer támogató nem gyűlik össze hatvan nap alatt, de legalább ezer igen, akkor a főpolgármester, a főpolgármester-helyettes vagy a téma felelőse folytat egyeztetést a kezdeményezővel. Az oldalon közzétették a részletszabályokról szóló rendelet tervezetét, amelyre 2021. február 7-ig várják a véleményeket. 2021. február 3-án 16:30-tól online egyeztetést tartanak a tervezetről. 

Zacher Gábor nem oltatná be magát a kínai vakcinával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.31. 10:54

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A Honvédkórház sürgősségi osztályának volt vezetője szerint a döntéshozók ködösítenek.
Nem oltatná be magát a kínai vakcinával – közölte Zacher Gábor toxikológus az ATV Civil a pályán tegnapi adásában. A Honvédkórház sürgősségi osztályának volt vezetője maszkban érkezett a csatorna stúdiójába, holott már túl van 2 koronavírus elleni oltáson, tehát elviekben védett. Az ugyanakkor nem egészen biztos, hogy nem is tudja továbbadni a fertőzést – mondta. A kérdésre, hogy Zacher a kínai vakcinával is beoltatta-e volna magát, azt mondta:
nagyon keveset lehet tudni a kínai vakcináról. Miközben a Pfizer vakcina leirata 20 ezer oldal, a kínai oltóanyagé néhány száz.

Ha a döntéshozók nem ködösítenének, és részletes információkat közölnének, akkor beoltaná magát. A szakember szerint a magyar hatóságok ködösítenek, mert kínai kollégáik is hasonlóan tesznek. A toxikológus végül kijelentette: nem hiszi el, hogy Kínában csupán 40 ezren haltak meg a Covid-járványban, miközben a hasonló méretű Indiában ennek a sokszorosa.

Merkely Béla: Az orvosok 99,9 százalékát beoltották

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.31. 10:29

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Semmelweis Egyetem rektora szerint ha két hónap alatt be lehetne oltani a magyar lakosságot, akkor májustól mindannyian biztonságban lehetnénk.
Egyre nő a bizalom a koronavírus elleni oltásban – mondta a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Merkely Béla elégedettséggel jelentette be, hogy a Semmelweis Egyetemen az orvosok 99,9 százalékát beoltották, a szakdolgozók esetében ez az arány 87 százalékos. Hozzátette, kollégái csütörtöktől vasárnapig több mint 15 ezer, idősotthonban dolgozó és lakó magyar állampolgárt oltanak, és várják a további feladatokat is. Hangsúlyozta: az oltásnak semmi szövődménye nincs, és a legjobb megoldás, hogy a védettséget egyéni, családi és nemzeti szinten megszerezzék az emberek. Megjegyezte: az oltás okozhat reakciókat, de korántsem járhat olyan súlyos betegséggel, mint amit a koronavírus okozhat. – Ráadásul nem lehet előre jelezni, hogy kinél lesz súlyos lefolyású a megbetegedés – tette hozzá.      
– Ha valakit beoltanak, onnantól kezdve szinte százszázalékos valószínűséggel el tudja kerülni a súlyos lefolyású megbetegedést, és az egész betegség egy náthává tud szelídülni

– fogalmazott.

Merkely Béla szerint előnyt jelent az, hogy Magyarországon már öt engedélyezett vakcina van. – Az a fontos, hogy minél több oltás álljon rendelkezésre, és minél gyorsabban történjen meg az egész nemzet szintjén az oltás, hiszen ez a feltétele annak, hogy vissza tudjon térni az ország a normális élethez, és a lehető legtöbb emberéletet tudják megmenteni – foglalta össze a rektor.  
– Ha két hónap alatt be lehetne oltani a magyar lakosságot, akkor májustól mindannyian biztonságban lehetnénk

– mondta.

Merkely Béla beszélt a kínai Sinopharm oltóanyagáról, amely technológiájában olyan, mint az influenza elleni vakcina, elölt vírust tartalmaz. – Ez az a módszer, amit már ötven éve alkalmaznak, és jelentős tapasztalat van róla – közölte. A rektor szerint meg kell adni a lehetőséget arra, hogy minél nagyobb számban és minél gyorsabban lehessen oltani. – Az oltóanyagok sokasága többletlehetőséget ad – emelte ki. Hozzátette: azok az országok, amelyek elhúzzák az oltási programjukat akár egy teljes évre, sokkal nagyobb veszteséget szenvednek el, mint azok, amelyek képesek lesznek arra, hogy akár néhány hónap alatt beoltsák a lakosság jelentős részét. – A beoltott és a betegségen átesett emberek így biztosítják azt a nyájimmunitást, amelynek köszönhetően az esetszámok radikálisan csökkenni fognak, és vissza lehet térni a mindennapi élethez – jelentette ki Merkely Béla. A vakcinákról elmondta: az AstraZeneca, a Sinopharm oltásai és Szputnyik vakcina már régóta ismert technológiára épül, a két legújabb mRNS alapú oltóanyag, a Pfizer/BioNTech és a Moderna viszont új módszerrel dolgozik. Utóbbi kettő előnye az, hogy a jövőben az új típusú világjárványokra sokkal gyorsabban lehet majd vakcinát előállítani, hiszen ha megismerik a vírus fehérjéit, akkor elképzelhető, hogy akár hat héten belül lehet megfelelő vakcinát gyártani. Merkely Béla fontosnak nevezte az oltással kapcsolatos bizalmat. Hangsúlyozta: az oltás volt az az orvosi felfedezés, amely a legtöbb életet mentette meg a világon. Emlékeztetett arra, száz évvel ezelőtt szinte minden családban volt olyan gyermek, aki valamilyen fertőzés miatt meghalt. A rektor kitért az Európában először Magyarországon alkalmazott új koronavírus-ellenes infúzióra is. Ezt az egyébként nem olcsó terápiát Merkely Béla olyan betegeknek javasolja, akiknek az immunrendszere gyenge, vagy jelentős krónikus betegségük van. Példaként hozta a szívelégtelenséget vagy a transzplantáción átesetteket. Hozzátette: a kezelés hasonlít a már hónapok óta használt vérplazma-terápiára.