Előfizetés

Szükségállapot Mianmarban: a hadsereg átvette az irányítást

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.01. 06:56

Fotó: STR / AFP
Hírügynökségek helyszíni beszámolókra hivatkozva azt közölték, hogy a fővárosban nem működnek a telefonvonalak, és jóllehet korábban az őrizetbe vettek családtagjai a közösségi médiában erősítették meg az őrizetbevételek hírét, azóta vélhetően blokkolták az internetet is.
Egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett hétfőn a mianmari hadsereg azt követően, hogy több társával együtt őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit. A fegyveres erők tulajdonában lévő Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat erre az időre Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka veszi át. Hírügynökségek helyszíni beszámolókra hivatkozva azt közölték, hogy a fővárosban nem működnek a telefonvonalak, és jóllehet korábban az őrizetbe vettek családtagjai a közösségi médiában erősítették meg az őrizetbevételek hírét, azóta vélhetően blokkolták az internetet is. Szemtanúk szerint több városban megerősítették a katonai jelenlétet. Korábban az állami televízió Facebookon azt közölte, hogy az adása technikai hibák miatt szakadt félbe. Jelenleg csak a Mijavadi csatorna sugároz műsort.
A délkelet-ázsiai országban a november 8-i választások óta nagy a feszültség. A választásokon az Aung Szan Szú Kjí vezette, kormányon lévő Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) 396 helyet szerzett meg a 476 fős parlamentben. A hadsereg támogatását élvező Szövetségi Szolidaritás és Fejlődés Pártja (USDP) mindössze 33 mandátumot kapott. A katonaság - amely 1962-től 2011-ig vezette az országot - az eredmények felülvizsgálatát követelte szabálytalanságokra hivatkozva, és nem zárta ki a puccs lehetőségét sem, ha panaszai nem találnak meghallgatásra. Noha szerdán Min Aung Hlaing a jelenlegi alkotmány hatályon kívül helyezését is lehetségesnek tartotta, a hét végén a hadsereg részéről cáfolták, hogy puccsra készülnének. Aung Szan Szú Kji mellett őrizetbe vették az ország elnökét, Vin Mjintet, valamint az NLD magas rangú tagjait is. Az új parlament első ülését hétfőn tartották volna.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy szomáliai hotelnél, többen meghaltak

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.01. 06:45

Fotó: STRINGER / AFP
A merénylet elkövetését az al-Shabaab terroristaszervezet vállalta magára.
Hétfőn kora hajnalban véget ért a lövöldözés a mogadishui szállodánál, ahol előző este egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, majd társai behatoltak az épületbe. Kilencen meghaltak, többen megsebesültek - közölte a szomáliai rendőrség. Korábban a rendőrség tizenhét halottról tájékoztatott. A merénylet elkövetőjeként az al-Shabaab terrorszervezet jelentkezett a szervezet szócsövének számító Andalus rádióadón keresztül. A merénylő robbanószerekkel megpakolt autóval törte át az Afrik hotel egyik kapuját vasárnap este, és a levegőbe röpítette magát. Ezután az al-Shabaab fegyveresei behatoltak az épületbe, tűzharc bontakozott ki köztük és a szálloda biztonsági személyzete közt. A lövöldözés órákon át tartott, kora hajnalban fejeződött be. Kilenc ember, köztük a hadsereg egyik tábornoka és négy terrorista meghalt, tíz civil megsebesült. Mohamed Hussin Roble miniszterelnök közleményében elítélte a "barbár" támadást. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, valamint megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám jogrendet) vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen, Mogadishuban is.

Egy nap alatt több mint 600 ezer embert oltottak be Nagy-Britanniában

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.31. 20:41

Fotó: LEON NEAL / AFP
Közelít a 9 millióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját.
A vasárnap közzétett legfrissebb adatok alapján több mint 600 ezer embert oltottak be az elmúlt 24 órában a koronavírus elleni vakcinával Nagy-Britanniában. A brit oltási kampány kezdete óta ez az eddigi napi rekord. A brit egészségügyi minisztérium vasárnap esti ismertetése szerint
közelít a 9 millióhoz azoknak a száma, akik már megkapták az oltóanyag első adagját.

Az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések száma továbbra is folyamatosan és jelentős ütemben csökken. A tárca összesítése szerint a vasárnap nulla órakor zárult egy napban
598 389-en részesültek a vakcina első dózisában, a második adagot 10 621-en kapták meg, vagyis 24 óra alatt 609 010 oltást adtak be országszerte, többet, mint a brit oltási kampány december 8-i kezdete óta bármelyik napon.

A minisztérium vasárnapi közlése szerint eddig 8 977 329-en kapták meg az első dózist, a második adagban 491 053-an részesültek. Így az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt közelít a 9,5 millióhoz Nagy-Britanniában. A vasárnap este ismertetett adatsor alapján
az elmúlt 24 órában 21 088 új koronavírus-fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Az év elején még szinte mindennap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzést szűrtek ki. A szaktárca adatai szerint a vasárnap zárult egy hétben 169 714 koronavírus-fertőzést azonosítottak tesztekkel, 81 790-nel, 32,5 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződéseknél. Ugyancsak jelentősen csökken a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség miatt újonnan kórházi kezelésre szorulók száma. Az egészségügyi minisztérium vasárnapi tájékoztatása szerint
az elmúlt egy hétben 22 231 beteget kellett kórházba szállítani, 5433-mal, 19,6 százalékkal kevesebbet, mint egy héttel korábban.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - a vasárnap zárult egy hétben 8219 páciens haláláról érkezett jelentés. Ez azt jelenti, hogy a Covid-19 betegség okozta halálozások heti száma 459-cel, 5,3 százalékkal csökkent az előző héttel összevetve. Susan Hopkins, az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) Covid-stratégiai igazgatója a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában - arra a kérdésre, hogy a javuló járványügyi adatok már az oltási kampány hatásait tükrözik-e - elmondta: mindegyik korosztályban csökkennek a fertőződési számok, így a legveszélyeztetettebb 70 és 80 év feletti korcsoportokban is, amelyekre a nagy-britanniai oltási kampány jelenleg koncentrál. Hopkins professzor szerint még kissé korai lenne kijelenteni, hogy ez már az oltások hatása. Hangsúlyozta: a szakértők ennek kimondása előtt azt szeretnék látni, hogy ebben a két korosztályban az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések száma már gyorsabban csökken, mint a fiatalabbak körében. A PHE vezető szakértője elmondta ugyanakkor, hogy
a 80 évesnél idősebbek 80 százaléka már megkapta az oltást, és a szakhatóságok várakozása az, hogy ebben a korosztályban két héten belül már valóban érződik majd az oltási kampány hatása.

Hopkins professzor hozzátette azonban, hogy a járvány megfékezését célzó korlátozások feloldásához nagyon lassan, nagyon óvatosan szabad csak hozzákezdeni. Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a BBC televíziónak nyilatkozva vasárnap úgy fogalmazott, hogy a britek „felszabadult, boldog nyárban bízhatnak”. Ő is hozzátette azonban, hogy addig lesz még néhány kemény hónap.