Előfizetés

Meghalt egy bolgár hegymászó a K2-n

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.05. 18:04

Fotó: Facebook/Dr. Atanas Skatov
A 42 éves Atanasz Szkatov mintegy 7000 méteres magasságból zuhant a mélybe.
Meghalt egy bolgár hegymászó Pakisztánban a világ második legmagasabb hegycsúcsa, a 8611 méteres K2 meghódítására tett veszélyes kísérlet közben. A 42 éves Atanasz Szkatov mintegy 7000 méteres magasságból, egy kötélcsere közben zuhant a mélybe pénteken. Holttestét körülbelül 5500 méteres magasságból vitte le a pakisztáni hadsereg helikoptere – közölték az expedíció szervezői. Néhány héten belül ez már a második tragédia a Himalája egyik hegységében, a Karakorumban lévő K2-n, amely a világ legveszélyesebb hegycsúcsának számít, különösen a téli szezonban. Januárban Sergi Mingote 49 éves spanyol hegymászó zuhant a mélybe a csúcs meghódítására készülődve. A pénteken szerencsétlenül járt bolgár alpinista egyébként már feladta a csúcshódítás tervét, lefelé tartott, amikor lezuhant. A Kína és Pakisztán határán emelkedő K2 már több mint 80 emberéletet követelt, miközben a csúcsot elérő hegymászók száma csak 450-hez közelít. A veszedelmes hegyet idén először sikerült megmászni a téli szezonban, egy tízfős nepáli serpacsapat jutott fel január 16-án a 8611 méteres magasságba.

Újra perbe fogták Navalnijt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.05. 17:36

Fotó: AFP
A tárgyaláson a bíró telefonon várta valakinek a döntését.
Nem sokkal azután, hogy a moszkvai bíróság Alekszej Navalnij felfüggesztett ítéletét letöltendőre változtatta, az ellenzéki politikusnak ismét meg kellett jelennie a bíróságon. Ezúttal egy világháborús veterán rágalmazásáért kell felelnie a perben – írja a Telex a Newsru.com alapján.  Navalnij a tárgyaláson kérte, hogy beszélhessen ügyvédjeivel, erre a bíró közölte:  – Ezt hogyan képzeli? Nekem jelezték, hogy nincs ilyen lehetőség, érintkezzenek írásban – mondta a bíró, majd a telefonját nézve közölte, hogy meg kell várnia valakinek a döntését.  
– Alekszej, a bíró megkérdezte valakitől, hogy lehet-e. És most várja a döntést, itt nem ő a főnök

– mondta Navalnij ügyvédje.

A rágalmazási ügy alapja Navalnij egy Twitter-posztja. Az ellenzéki politikus kiposztolta a Russia Today bejátszását, amelyen a 95 éves világháborús veterán Ignat Artyemenko is szerepelt, támogatva a Vlagyimir Putyin államfő alkotmánymódosítását. Ez arról is rendelkezett, hogy Putyin korábbi elnöki ciklusai nem számítanak, így 2024-ben és 2030-ban is indulhat még két elnöki ciklusért a választásokon. A videóban szerepelt a veterán mellett egy korábbi kulturális miniszter, valamint Artyemij Lebegyev belsőépítész és Ivan Ohlobisztyin színész is. Navalnij szerint a felvételen szereplők „megvásárolható lakájok” csupán. 
Navalnij a tárgyaláson elmondta, hogy szerinte a 95 éves Artyemenkót a hatalom és a rokonai is felhasználják. Úgy látta, a bírósági tárgyalásra online-bekapcsolt idős férfi nem érti a közvetítést, néha szólnak neki, hogy bólintson. – Engedjék legalább szegényt lefeküdni – mondta Navalnij, mire Artyemenko mellől közölték, az idős férfin műtétet hajtottak végre, így jót tesz neki a függőleges testhelyzet. Furcsa jelenetek voltak azzal kapcsolatban is, ki van Artyemenko mellett a közvetítés alatt, aki többször helyette válaszolt, vagy súgott neki. A bíró először azt mondta, egy ápoló van ott, majd, hogy Artyemenko lánya, végül, hogy ott van a kerületi bíró. Navalnij kérte, hogy mutassák meg, ki van a szobában, de a bíró azt felelte, hogy ez technikailag lehetetlen. Végül a bíróság elismerte, hogy a kerületi bíró is jelen van Artyemenko mellett. Ezután a világháborús veterán egy papírról felolvasta, hogy mennyire rosszul estek neki Navalnj szavai posztjában.
– Miért űznek (Artyemenkóból) gúnyt? Visszataszító, ahogy rokonai felhasználják őt, mint egy bábut. Egy papírról felolvasott három mondatot. Maguk a pokolban fognak égni, hogy elővettek egy 95 éves öregembert, ráaggatták a kitüntetéseit és felhasználják ebben az eljárásban. Megvetem magukat azért, hogy ezt tették

– mondta Navalnij.

Putyin bírálója a mérgezését követően januárban tért vissza Moszkvába, ahol a reptéren letartóztatták, nem sokkal később bíróság elé állították és három és fél év börtönre ítélték. Az ítélet óta több tüntetést is tartottak Navalnij mellett Oroszországban.
Navalnij és ügyvédje (középen) nem beszélhettek egymással
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

A tüntetéseken részt vevő külképviseleti dolgozókat utasított ki Moszkva

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.05. 17:19

Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Bekérették Svédország, Lengyelország és Németország diplomáciai képviseletének a vezetőjét.
Oroszország kiutasít svéd, német és lengyel külképviseleti alkalmazottakat, akik nem engedélyezett tüntetésekben vettek részt - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium. A nemkívánatosnak nyilvánított személyek számáról a kommünikében nem tettek említést, a Rosszija 24 hírtelevízió ugyanakkor úgy értesült, hogy
mindhárom ország részéről egy-egy diplomata státusú munkatársról van szó.

A külügyminisztérium szerint a három érintett a szentpétervári svéd és lengyel főkonzulátus, illetve a moszkvai német nagykövetség alkalmazottja volt. Az orosz diplomáciai tárca
bekérette a három ország diplomáciai képviseletének vezetőjét, kifejezte tiltakozását és rámutatott, hogy az érintettek részt vettek a január 23-i tüntetésekben, ami összeegyeztethetetlen a státusukkal a bécsi konvenció szerint.

A külügyminisztérium kifejezte reményét, hogy Svédország, Németország és Lengyelország tiszteletben fogja tartani a nemzetközi jogot Oroszország területén.
Szergej Lavrov és Josep Borrell
Fotó: AFP
A kiutasítás napján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Josep Borrell-lel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével tárgyalt Moszkvában, a megbeszélések egyik fontos kérdése Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus elítélése és a támogatására megrendezett tüntetések részvevővel szembeni hatósági fellépés volt. Borell egy szóvivőn keresztül „erőteljesen elítélte” a kiutasításokat. Varsóban a Rosszija 24 szerint válaszul bekérették a külügyi tárcához az orosz nagykövetet, ahol a lengyel fél külügyminiszter-helyettesi szinten adta a misszióvezető tudtára egyet nem értését. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő korábban a belügyekbe való beavatkozásnak és „önleleplezésnek” nevezte, hogy Navalnij keddi bírósági tárgyalásán több (a Rosszija 1 televízió szerint 14) nyugati nagykövetség megfigyelője jelent meg, mert szerinte azzal Oroszország feltartóztatására és a bíróra való pszichológiai nyomásgyakorlást célzó kísérlet történt. Rámutatott, hogy a diplomaták a külföldi tárgyalásokon rendszerint a saját állampolgáraikat szokták támogatni, Navalnij pedig orosz állampolgár.