Előfizetés

98-an haltak meg az elmúlt egy napban a koronavírus miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.10. 09:30

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
1279 új fertőzöttet regisztráltak.
1279 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 380 013 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 347 főre emelkedett

- közölte tájékoztatásában a kormányzati koronavírus-oldal.

Mint írják, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 285 022 fő, az aktív fertőzöttek száma 81 644 főre csökkent. 3747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig 292 627 fő kapott oltást, közülük 113 570 fő már a második oltását is megkapta.
A szokásos brüsszelezés mellett (a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan) megjegyzik, 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban, Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt.  Negyedik körben, ezen a héten megkezdődik a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. 2040 háziorvos kapott 1-1 db ampulla AstraZeneca-vakcinát, amelyből 10 embert tudnak beoltani akár már a mai naptól.

Állati vizeletet is tartalmazhatnak a hamis parfümök

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.10. 09:20

Fotó: ERIC ESTRADE /
A parfüm az egyik leggyakrabban hamisított termék, kockázatos belőle piacon, utcán, parkolóban vásárolni - írta a szerdai Magyar Nemzet az MTI szemléje szerint.
A lap közölte, hogy a Közel-Keletről és Észak-Afrikából is küldenek „pancsolt” illatszert. Tavaly félmilliárd forint értékű hamis parfümöt foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Kis Péter András, a szervezet szóvivője azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy az elmúlt évek hamisítási listáján a ruhák, a táskák, a napszemüvegek, a mobiltelefonok, a gyerekjátékok és a parfümök szerepeltek a legelőkelőbb helyeken. Gyakori, hogy a fiolában egyszerű víz található, amibe némi illatanyagot csepegtetnek. Rosszabb esetben káros hatású vegyszert tesznek az üvegbe, s arra is volt példa, hogy állati vizeletet tartalmazott a parfümként árult „pancsolt” termék. Arról is beszélt, hogy a hamis illatszerek manapság jellemzően a Távol-Keletről érkeznek, de közel-keleti vagy észak-afrikai államokból is egyre gyakrabban szállítanak Magyarországra az áruból. A lefoglalt parfümök a törvény értelmében nem kerülhetnek vissza a piaci forgalomba, ezért a NAV megsemmisíti a termékeket.

Szijjártó megengedő a diktátorokkal

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2021.02.10. 07:30

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Miközben az unióval és adott esetben az Egyesült Államokkal szemben keményen tud fogalmazni, a nem kifejezetten demokratikus működésükről ismert államok kapcsán gyakran nagyon óvatosan foglal állást.
Az LMP-s Ungár Péter még január 23-án írt kérdést Szijjártó Péternek, amelyben emlékeztette a külügyminisztert, hogy az Európai Parlament kiterjesztené az Oroszország elleni szankciókat Alexej Navalnij bebörtönzése miatt, és leállíttatná az Északi Áramlat 2 gázvezeték építését. „Egyetért-e a magyar kormány az Európai Parlament (...) állásfoglalásával?” – kérdezte akkor Ungár. A miniszteri reakció csak február 8-án érkezett meg. Azóta kiderült, hogy Navalnijt több mint két év büntetőtáborra ítélték egy kirakatperben, tüntető híveit pedig példátlan kegyetlenséggel verte szét az orosz rendőrség. Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam volt, amely nem ítélte el a brutalitást. Szijjártó Péter erről az Indexnek azt mondta: „ha mindennap mindenfajta nyilatkozatban elítélünk hat-nyolc eseményt a világban, akkor egy idő után senki sem fog ránk figyelni”. Ungárnak küldött válaszában a miniszter más okot említett: „A magyar kormány a külpolitika minden területén – így az energiapolitika területén is – a nemzeti érdeket képviseli” – írta. Navalnij nevét meg sem említette. Miközben az unióval és adott esetben az Egyesült Államokkal szemben Szijjártó keményen tud fogalmazni, a nem kifejezetten demokratikus működésükről ismert államok kapcsán gyakran nagyon óvatosan foglal állást. Tavaly augusztusban Szijj László nagyvállalkozó adriai jachtjának fedélzetéről üzenve „párbeszédes megoldást” sürgetett, miközben a Lukasenka-rezsimhez hű belarusz biztonsági erők éppen százakat vertek össze, többeket meg is gyilkoltak, hogy megfélemlítsék az elcsalt választások miatt tüntető tömeget. A magyar Eximbank pár hónappal korábban 40 millió dolláros hitelt adott Minszknek, Orbán Viktor pedig nukleáris együttműködési megállapodást írt alá Aljakszandr Lukasenkával. Magyarország egyetlen európai országként nem támogatta, hogy az ENSZ emberi Jogi Tanácsa kivizsgálja a Fülöp-szigeteki drogellenes háborúban lemészárolt ezrek ügyét. Szijjártó Péter akkor azt mondta, csak az ítélje meg Duterte-kormány tisztogató akcióját, aki már járt a Fülöp-szigeteken, és beszélt a helyiekkel. Szijjártó többször is ellátogatott oda, és személyesen is találkozott a több gyilkosságot is bevalló Rodrigo Duterte elnökkel. Magyarország azóta baromfihúst és Hell-energiaitalokat exportálhat a 105 milliós országba.