Előfizetés

Használhatatlan adatokat küldött Müller Cecília az ellenzéki képviselő szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.14. 14:51

Fotó: Balogh Zoltán / MTVA
Az országos tisztifőorvos kimaxolta a válaszadáshoz törvényileg előírt három hónapot.
A független ellenzéki képviselő a szociális otthonok fertőzöttségi adatairól szeretett volna többet megtudni, ezért fordult Müller Cecíliához. Szél Bernadett Facebook-bejegyzésében kifogásolta, hogy a november 17-ei állást kapta kézhez. Szerinte ez önmagában mutatja, hogy az akár 90 napos hosszabbítás mennyire kiüresíti az információs jogokat. Ugyanakkor azt írta, használhatatlan adatokat kapott. 
"Kezdjük ott, hogy sikerült olyan adatokat küldenie, amiben egy darab dátum sincs. Vagyis nem tudni, hogy milyen időszakra vonatkoznak a számok. Bár én az aktuális és a teljes pandémiás időszakra vonatkozó adatokat kértem, a táblázat valószínűleg a második hullám adatait tartalmazza, talán szeptember elejétől november közepéig. Nem tudjuk, mert ezt elfelejtették beleírni."

A független ellenzéki képviselő ezek után úgy folytatta, hogy Müller Cecília azt közölte, az első hullámban 142 idősotthoni gondozott hunyt el, ebből 99 fő Budapesten, ebből 55 a Pesti úti idősotthonban. Akkor elmondta, hogy az érintett fővárosi otthonok közül melyik volt a fővárosi önkormányzat fenntartásában. "Most pénteken, amikor a második hullám adatait ismertette, elmondta, hogy eddig 3316 idősotthoni lakó hunyt el, de már egy szót sem szólt arról, hogy ebből hányan voltak fővárosi gondozottak. 
Így politizál Müller Cecília, méghozzá számokkal."

- sommázott.

Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szél Bernadett szerint az adatokból arra lehet következtetni, hogy "szeptember és november közepe között 1039 gondozott hunyt el és 5 gondozó - vagyis már november közepére több mint hétszer annyi idősotthoni gondozott hunyt el, mint a járvány első hullámában, és még ez is a háromszorosára nőtt most péntekig. A fővárosban 53-an hunytak el, 986-an a fővároson kívüli otthonban. November közepéig Győr-Moson-Sopron megyében volt a legsúlyosabb a helyzet a férőhelyek arányában: 109 áldozata volt a vírusnak 15 szociális otthonban (ezek között van idősek otthona, fogyatékossággal élőket és pszichiátriai betegeket gondozó otthon is). A kikért adatok szerint a soproni Balfi úti idősek otthonában 15-en hunytak el, Győrben 17-en, a mosonmagyaróvári Aranykor Idősek Otthonában 21-en. Országosan a legtöbb gondozott a 108 fős kiskunfélegyházai Szivárvány Intézményben hunyt el, november közepéig 23-an. 22 áldozata volt a járványnak a szolnoki idősek otthonában, 21 a miskolci Őszi Napsugár Otthonban, az ország egyik legnagyobb intézményében, 21 a budapesti Empátia Gondozóházban, 19 a salgótarjáni Baglyaskő Időskorúak Otthonában, 16 a parádi idősek otthonában, 15 a lajosmizsei Harmónia Szociális Intézményben. A legkevésbé Komárom-Esztergom megyét érintett a járvány az idősotthonokat tekintve." A politikus bejegyzését azzal zárta, szomorú a helyzet és nagyon értékelte volna, ha Müller Cecília együttműködik és pontos adatokat ad át számára. Jelezte, tovább megy, hogy teljes képet kapjon, milyen mértékben érintette a szociális otthonokat a járvány. 

Karácsony Gergely azt kéri, aki teheti továbbra is fizesse az iparűzési adót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.14. 13:41

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester ígéri, jó helyre kerül a befizetett közteher.
"Azt kérjük most a budapesti vállalkozásoktól, hogy aki teheti, akit nem terhel komolyabban ez az adónem, akit nem sodort nagy bajba a gazdasági válság, akinek a vállalkozását nem veszélyezteti az iparűzési adó befizetése, az továbbra is támogassa ezzel a befizetéssel az önkormányzatokat."

- közölte Facebook-oldalán a politikus.

A városvezető azt írta, a következő napokban az ügyfélkapun keresztül levelet küldenek minden budapesti vállalkozónak, aki nem a KATA szerint adózik. Ebben azzal érvel a főpolgármester, hogy ezekből a bevételekből finanszírozzák többek között a tömegközlekedést, az ivóvízellátást, a hulladékszállítás, a közvilágítást, a közutak karbantartását. Karácsony Gergely szerint különösen nagy szüksége van erre a városnak, hiszen több tízmilliárdos kiesést okozott a járvány és a válság önmagában, erre pakolja még rá a kormány a maga sarcait. Amellett érvel, hogy  az iparűzési adóbevétel jó helyen van az önkormányzatoknál, mivel a helyhatóságok országszerte jobban reagáltak a járványra, mint a kormány. 
"Aki úgy dönt, hogy adja az adóját a Fővárosi Önkormányzatnak, az biztos lehet benne, hogy ebből a bevételből nem oligarchák gazdagodnak, nem presztízsberuházások készülnek, nem magánvagyonok gyarapodnak. Aki adja az adóját, az a saját otthona, a saját városa működtetéséhez és fejlesztéséhez járul hozzá."

- zárt bejegyzését a politikus.

1707 fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, meghalt 70 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.14. 08:53

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
3755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen.
1707 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 387 462 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 70 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 706 főre emelkedett - írja vasárnap reggel a kormányzati tájékoztatási központ.  A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 296 173 fő, az aktív fertőzöttek száma 77 583 főre csökkent. 3755 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (72 077) és Pest megyében (48 457) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (21 859), Hajdú-Bihar (21 752) és Győr-Moson-Sopron megye (21 564). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (8613). 
Eddig 335 188 fő kapott oltást, közülük 128 195 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv alapján a háziorvosok többsége oltja a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával). A csütörtökön érkezett vakcinaszállítmányokkal jövő héten folytatódik az oltás.