Budapesti Tavaszi Fesztivál;

2021-02-19 06:20:00

Megszűnik az eddig ismert Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az Orbán-kormány nem újítja meg a fesztivál megrendezését célzó korábbi szerződését a fővárosi önkormányzattal. Még csak magyarázatot sem adtak rá.

Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a kormány eldob egy negyven éve sikeres brand-et és a továbbiakban nem kíván együttműködni a Budapesti Tavaszi Fesztivál megrendezésében a fővárosi önkormányzattal. Az állam az idei évtől kivonul a fővárosi rendezvénysorozat finanszírozásából – válaszolta a Népszava kérdésére Gy. Németh Erzsébet kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes. Mint elmondta: Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eddigi állam által felkért szervezője a múlt héten kereste fel a Városházán. Ekkor adott tájékoztatást a kormány döntéséről. Az okokról semmiféle tájékoztatást nem adott – tette hozzá Gy. Németh Erzsébet.

A fővárosi önkormányzattal a tavaszi és őszi fesztiválok megrendezéséről még a Tarlós-érában írtak alár három éves szerződést, amely tavaly decemberben lejárt.

A MÜPA vezetője arról is tájékoztatta Gy. Németh Erzsébetet, hogy a kormány döntése értelmében ő szervezi meg a továbbiakban a kabinet által indítani kívánt új fővárosi tavaszi és őszi fesztivált. Az előbbit Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, míg utóbbit Liszt Ferenc Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál néven. Mint megtudtuk a tavaszi programokról március elején adnak bővebb tájékoztatást.

A két fesztiválra az idén összesen 1,75 milliárd forint állami támogatást kapnak. Ebből 1,1 milliárd jut a tavaszi fesztiválra, míg az őszi rendezvénysorozatra 650 millió forintot költhetnek, de már az előkészítésre is kaptak 490 milliót. A tavaly decemberi kormányhatározatból kitűnik, hogy a budapesti fesztiválközönség átprogramozását több éves folyamatként egészen 2025-ig hasonló összeggel finanszíroznák.

A főváros a közlést – mást nem igen tehetett – tudomásul vette, de azt kérte, hogy a szerződésből fakadó elszámolásokat korrekten hajtsák végre. Erre ígéretet is kapott az önkormányzat. Ez többek között a fesztivál közösségi és egyéb online médiafelületeit és az archívumot érinti.

A városvezetés a kormány kivonulása ellenére folytatná a tavaszi fesztiválozás hagyományát, de kissé változtatnának az irányon. A főként turistákat vonzó, elit kulturális esemény helyett egy fővárosiakhoz közelebb álló, az első évek pezsgését megidéző, a nagyközönség számára könnyebben befogadható programsorozatot szeretnének új, alternatív művészeti ágak bevonásával. A márkanév egyébként a főváros tulajdona. A fővárosi színházak, kiállító termek és közterek állami fesztivál keretében történő használata nem került szóba.

A főváros az idei rendezvényre külön nem tervezett támogatást, de a Budapest Brand Zrt. költségkeretét 1,35 milliárd forintban határozták meg. Egyelőre azonban azt sem tudni, hogy a korlátozásokat feloldják-e a fesztivál szokásos április eleji rendezési dátumára. Ha nem, akkor a főváros online térben szervezné meg hazai előadók bevonásával. Ha addig feloldják a korlátozásokat, akkor a Budapest nyitására tervezett programsorozattal kötnék össze az új típusú első évben szűkített formában megrendezendő fesztivált – mondta Gy. Német Erzsébet. A szervezést a főváros tavaly létrejött cégére a Budapest Brand Nonprofit Zrt.-re bízták. 

A kormány döntésével lezárul egy turisztikai, városmarketing és kulturális szempontból is fontos együttműködés, amely eddig felül tudott emelkedni a napi politikai csatározásokon. „Ha valaki Budapestre érkezik, akkor a tavaszi fesztiválon kulturális esszenciát kap a városból” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivált szervező Operatív Testület elnöke a negyvenedik fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón még 2019 őszén. Kiemelte, hogy a magyar kultúra egyesítését a Budapesti Tavaszi Fesztivál kezdte el, hiszen a vasfüggönyön túlról hívott haza világhírű magyar művészeket, például Cziffra Györgyöt vagy Vásáry Tamást, aki akkor még Londonban élt. Káel akkor még nem tudhatta, hogy valójában búcsúbeszédet mond, mivel a négy évtized alatt kialakított formában, a kormány és a főváros kevés közös projektjeinek egyikeként soha többé nem lesz össz-művészeti tavaszi fesztivál Budapesten.

Tavaly a járvány mosta el a programsorozatot: „Magyarország kormányának döntése értelmében, a világméretű egészségügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos iránymutatásokat követve” törölték az eredetileg 2020 áprilisára meghirdetett fesztivált. Az idén pedig a kormány úgy döntött: nem is közösködik tovább a fővárossal és saját tavaszi és őszi fesztivált szervez.