Előfizetés

Sikeresen landolt a NASA marsjárója

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.19. 06:41

Fotó: BILL INGALLS / AFP
A Perseverance leszállt a vörös bolygóra, nem sokkal később pedig az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek.
Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. A Jet Propulsion Laboratoryban (JPL), a NASA bolygókutató intézetében található irányítóközpontba – ahonnan az interneten élőben közvetítették a landolást – közép-európai idő szerint
csütörtökön nem sokkal 22 óra előtt érkezett meg a megerősítés, hogy a Perseverance sikeresen leszállt a vörös bolygóra.

Nem sokkal később az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek a marsjáróról: az egyiken a rover árnyéka is látszik a bolygó kies felszínén. A tavaly július 30-án útjára indított marsjáró egy kockázatos leszállást követően a 250 méter mély Jezero-kráterben érte el a Mars felszínét, egy egykori tómederben. A NASA szakemberei által csak „a rettegés hét percének” nevezett leszállás során
először a hatalmas ejtőernyő nyílt ki, majd levált a hőpajzs, és a leszállóegység megközelítette a leszállás tervezett helyét, közben radarokkal keresve a megfelelő terepet a landoláshoz. Az utolsó mintegy 20 méteren végül egy úgynevezett égi daru eresztette le a marsjárót a felszínre.

A Perseverance rádiójelei a Mars távolsága miatt több mint 11 perc késéssel érkeztek be a kaliforniai irányítóközpontba.
Az egytonnás, nagyjából terepjáróméretű robot a tervek szerint egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a bolygón, ahol esetleges múltbéli mikrobiális élet nyomai után fog kutatni. Ennek megfelelően választották ki a leszállás helyszíneként az egykori tómedret, mivel a szakemberek szerint az ottani üledékes kőzetben lehet a legnagyobb esély arra, hogy megtalálják az élet nyomait.
A Perseverance tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt, amelyeket egy későbbi misszió során az Európai Űrügynökséggel együttműködve vissza is terveznek hozni a Földre, ahol a legfejlettebb laborokban vizsgálhatják meg azokat.

A marsjárón az Ingenuity nevű kísérleti marshelikopter is a bolygóra érkezett, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 1,8 kilogramm súlyú drón túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni légi megfigyelésekkel. Ha minden jól megy, az Ingenuity lehet az első eszköz, amely idegen bolygón repül – onnan száll föl és oda is száll le. A marsjáróval a felszínre juttattak egy olyan kísérleti eszközt is, mely tiszta oxigént von ki a Mars légkörének szén-dioxidjából. Ez a jövőben felbecsülhetetlen értékű lehet a Marson az emberi élet támogatása szempontjából, emellett hajtóanyagot szolgáltathat a rakétáknak a hazarepüléshez is. Alig több mint egy hét alatt ez a harmadik űreszköz, amely elérte a Marsot. Az Egyesült Arab Emírségek első marsszondája február 9-én, a Tianven-1 kínai űrszonda pedig másnap állt pályára a vörös bolygó körül.

Egy napot kellett várnia a Covidos párnak a tesztet végző mentőkre, noha a kórház mellett laknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 22:08

Fotó: AFP/DANIEL MIHAILESCU
Kicsit sokáig tartott, ameddig a pár száz méteres utat megtette a jármű.
A történetet egy ismert humorista osztotta meg Facebook-oldalán. Eszerint a Vasluiban élő lányát már vasárnap Covid–19-el diagnosztizálták, és otthoni karanténba küldték. Férjénél szerdán jelentkeztek a tünetek. Átmenni nem tudtak a szomszédban álló kórházba, hiszen karanténkötelesek voltak mindketten. A segélyhívón pedig azt közölték velük, a megyei közegészségügyi hatóságot kell értesíteniük. Ők megnyugtatták őket, azonnal küldenek egy mentőt. 
Végül egy nap várakozás után meg is érkezett - de csak azután, hogy a komikus felháborodottan megírta közösségi oldalán a történteket.

Az esetről beszámoló Főtér megjegyzi, 24 óra alatt tett meg néhány száz métert a mentő, ennyi idő alatt könnyen tragédia is történhetett volna. 

A gyors immunválasz védi meg a gyerekeket a súlyos Covidtól

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.18. 21:54

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
A veleszületett immunrendszer még az elszaporodásuk előtt „eltakarítja” a vírust ausztrál kutatók szerint.
A gyerekek veleszületett immunrendszere gyorsan megtámadja a koronavírust, ezért van az, hogy náluk nagyobb eséllyel jelentkezik enyhe tünetekkel a Covid-19 - állapították meg ausztrál kutatók a Nature Communications című folyóiratban publikált tanulmányukban. „A gyerekek kisebb eséllyel fertőződnek meg a vírussal, és ha el is kapják, csaknem harmaduk tünetmenetesen vészeli át a betegséget, ami szöges ellentétben áll a legtöbb egyéb légzőszervi vírus gyerekeknél megfigyelt magas előfordulási arányával és súlyosságával” – mondta Melanie Neeland, a tanulmányt vezető melbourne-i Murdoch Gyermekkutató Központ (MCRI) szakembere. A kutatók 28 melbourne-i háztartásban élő 48 gyermek és 70 felnőtt vérmintáit elemezték. A szakemberek figyelemmel követték a fertőzött vagy a vírusnak kitett alanyok immunválaszát a fertőzés akut szakaszában és a következő két hónapban. Megállapították, hogy a gyerekek esetében a fertőzöttség a neutrofilek - specializált fehérvérsejtek, amelyek segítik a sérült szövetek gyógyulását és a fertőzések kezelését - aktiválásával, valamint az elsők között reagáló immunsejteknek, úgy mint a monocitáknak, a dendritikus sejteknek és a természetes ölősejteknek a vérben való csökkenésével jár együtt. 
„Ez azt sugallja, hogy ezek az immunsejtek a fertőzések helyszíneire vándorolnak és gyorsan eltakarítják a vírust, mielőtt annak esélye lenne megvetni a lábát”

– magyarázta Neeland.

„Ez azt mutatja, hogy a veleszületett immunrendszer, amely a kórokozók elleni védelem első vonalát alkotja, kulcsszerepet játszik a súlyos Covid-19 megakadályozásában a gyerekeknél. Ezt az immunválaszt nem figyeltük meg a tanulmányba bevont felnőtteknél” – tette hozzá a szakember. A kutatók azt is megállapították, hogy a vírusnak kitett, ám negatív tesztet produkáló gyerekek és felnőttek szervezetében emelkedett volt a neutrofilek száma, ami bizonyos szintű védelmet nyújt a betegséggel szemben.