Előfizetés

Tüzet rakott a túlóratörvény-elleni tüntetésen, megbüntetnék a demonstrálót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 09:30

Fotó: Népszava
Közérdekű munkával és pénzbüntetéssel díjaznák a felhevült tiltakozót.
A Fővárosi Főügyészség garázdaság bűntett miatt emelt vádat egy 27 éves férfi ellen. A vádirat szerint az illető még 2018. december 12-én a túlóra-törvény ellen tüntetett a Parlament előtt, majd a rendezvény befejezése után társaival a téren maradt. A rendőri egységek másnap, a hajnali órákban a gyűlés helyszínén maradt résztvevőket – köztük a vádlottat is – a környező utcák felé terelték. Ekkor – két ismeretlenül maradt társával egyetemben –
a Kossuth tér közelében lévő egyik utcában meggyújtott két szeméttárolót és egy közlekedési táblát, majd a halmokon meggyulladt tüzet legyezni kezdték, hogy az nagyobb lángra kapjon. Ezt követően még további tárgyakat gyűjtöttek az utcán, amit szintén tűzre dobtak.

A kerületi ügyészség az ügyben garázdaság minősített bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, a távollévő vádlottal szemben pénzbüntetés, és közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozva – áll a vádhatóság lapunkhoz is eljuttatott közleményében.
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Vádat emeltek a férfi ellen, aki családtagjaival közrefogott és megfenyegetett egy polgárőrt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 08:51

Fotó: Népszava
Fegyházbüntetés kiszabását indítványozza a többszörös visszaesőnek számító vádlottal szemben az ügyészség.
Vádat emelt a Kunszentmiklósi Járási Ügyészség egy férfival szemben, aki a körzeti megbízott kiérkezése előtt a helyszín biztosítása érdekében tanyáján megjelent polgárőrt három családtagjával együtt közrefogta és torka elvágásával megfenyegette. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint a börtönből nem sokkal korábban szabadult férfi soha nem rendelkezett vezetői engedéllyel, ennek ellenére Kunadacs területén rendszeresen autót vezetett. A közlekedési szabályokat sem tartotta be, és a sorozatos szabályszegések miatt a település vezetője gyakoribb járőrszolgálat ellátását kérte a polgárőröktől. 2020. április 30-án a polgárőrök ismét észlelték, hogy a férfi nagy sebességgel közlekedik a községben. Amikor a helyi polgárőr egyesület vezetője erről tudomást szerzett, az akkor már úton lévő körzeti megbízottal egyeztetve, „polgárőrség” feliratú láthatósági mellényben és szolgálati autójával a férfi tanyájára ment azért, hogy az intézkedés során segítséget nyújtson. Amikor a férfi udvaron tartózkodó apja megtudta, hogy a rendőrség úton van, a kezében lévő seprűvel seperni kezdte az udvaron lévő friss keréknyomokat. Eközben a házból kijött a fia is és a polgárőrhöz lépve közölte, hogy ha még egyszer a tanyájukra megy, elvágja a torkát. Ekkorra az udvaron megjelent a férfi további két családtagja is, akik körbevették a polgárőrt. A férfi folyamatosan kiabált és továbbra is a torka elvágásával fenyegette a sértettet, akit a többiek eközben egyre szorosabban közrevettek. A polgárőr a vádlott és családtagjai együttes, erőszakos fellépése, valamint a fenyegetések hatására nem mert a helyszínen maradni és végül sikerült elmenekülnie. A férfi a családtagjai segítségével a polgárőrt jogszerű eljárásában fenyegetéssel akadályozta. A férfinak amiatt is felelnie kell, mert 2020. március végén erősen ittas állapotban megjelent ismerőse udvarában, ahol a már ott tartózkodó testvérével és az ismerőssel együtt tovább folytatta az italozást. Eközben egy korábbi haragosával folytatott telefonbeszélgetés miatt feldühödött és arcon rúgta a széken ülő házigazdát, akinek emiatt felrepedt a szája. A férfi ezután a rúgás hatása alatt álló, ittas házigazdától elkezdte követelni az előzőleg neki eladott utánfutóért járó 20 ezer forintját. Amikor a sértett elővette a pénztárcáját, egy hirtelen mozdulattal kimarkolt belőle 42 ezer forintot és távozott. Az ügyészség a többszörös visszaesőnek számító férfit közfeladatot ellátó személy elleni erőszakkal, valamint kifosztással vádolja és ezért vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a büntetésből feltételes kedvezménnyel nem szabadulhat. A jelenleg letartóztatásban lévő férfi és három társa ügyében a Kunszentmiklósi Járásbíróság fog dönteni.