Előfizetés

Karddal, lapátnyéllel és téglákkal támadta meg a szomszédokat négy férfi Ózdon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 10:37

A bentiek védekezésül vasvillát, lapátot fogtak, míg a családfő egy fém vízmértékkel hárította el a kardcsapásokat.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség emberölés kísérlete, életveszélyt okozó testi sértés és garázdaság miatt emelt vádat négy férfi ellen. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint a négy férfi 2019 szilveszterén, Ózdon, egy családi házban, vendégségben volt óév búcsúztatón. Éjszaka közülük ketten, ittasan átmentek a szomszédos házba, ahol agresszív fellépésük miatt szóváltásba kerültek a családtagokkal. Egyikük megfejelte a családfőt, majd dulakodni kezdtek, de a háziak felülkerekedtek és kituszkolták őket a lakásból. Azonban a verekedést kezdeményező férfi azzal a kijelentéssel távozott, hogy elmegy egy kardért és leszurkál, megöl mindenkit. Öt-tíz perc múlva mind a négy férfi megjelent ugyanennél a háznál. A korábban fenyegetőző vádlott egy 70 centiméteres kardot tartott magánál, egyik társánál lapátnyél volt, a másik két férfi pedig téglákat és köveket vett magához. Mindannyian rátámadtak az ingatlanban tartózkodó családra. A kardot használó férfi üvöltözve csapkodott, bejutott a lakásba, közben betörte az ajtó üvegezett részét. A bentiek védekezésül vasvillát, lapátot fogtak, míg a családfő a karddal támadóval szemben egy fém vízmértékkel védekezett elhárítva a csapásokat, de közben a kezén többször megsérült. A támadókat végül sikerült kiszorítani a házból, de a kardot használó férfi az udvaron újból rátámadt a családfőre, míg társai köveket, téglákat és kéziszerszámokat dobáltak a család irányába. A családját védő férfi éppen elhajolt egy féltégla elől, amikor a vádlott karddal lesújtott a fejére, „megöllek!” felkiáltással. A családfő az arcán mély, vágott sebbel járó sérülést szenvedett, a halálos kimenetel elmaradása csak a szerencsének köszönhető. Időközben a másik vádlott egy családtagot lapátnyéllel próbált megütni, aki viszont vasvillával védekezett, de az ütések közül egy elérte a halánték tájékát. Ezután még a vádlott egy féltéglát is a férfi felé dobott, amely a feje hátsó részénél eltalálta, ettől megszédült, az épület falának esett, és nyolc napon túl gyógyuló, közvetetten életveszélyes sérülést szenvedett. A két másik férfi ugyan nem ment be a család udvarára, de folyamatosan kövekkel, téglákkal és szerszámokkal dobálták a sértetteket, valamint a családi házat, ablakait betörték, és egy autót is megrongáltak. Az ügyészség a vádlottak közül a karddal támadó büntetett előéletű, valamint a lapátnyéllel támadó szintén büntetett előéletű letartóztatásban lévő férfival szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást, míg a támadásban részt vevő két másik, büntetlen előéletű férfival szemben közérdekű munka büntetést indítványozott. 

Az útra folyó salétromsav miatt sérült meg két mentős, vádat emeltek a tartályokat szállító férfi ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 09:35

Fotó: Shutterstock. No use without permission.
A kisteherautó vezetője indulás előtt nem rögzítette a tartályokat.
A Kecskeméti Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki 2019 augusztusában rögzítés nélkül szállított salétromsavat a gépkocsijával, majd az útra ömlő sav miatt a segítségére siető mentősök megsérültek. Az ügyészség közleményében az áll: a vádirat szerint a férfi még 2019. augusztus 12-én délután, Kecskeméten vezetett egy kisteherautót, aminek a rakterében két 50 literes tartályban salétromsavat szállított, azonban nem rögzítette ezeket. A szállítás során a raktérben az egyik tartály eldőlt és megsérült. A felhasadt tartályból az erősen maró hatású salétromsav a jármű utasterébe, majd a közútra folyt. A helyszínre hívott mentősök, egy mentőápoló és egy gépkocsivezető megpróbáltak segíteni a férfinak. Ám ahogy megközelítették az autóját, belélegezték a salétromsav kiömlése miatt keletkező, maró hatású gázt, ami a bőrükkel is érintkezett. Emiatt 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, maradandó fogyatékosság szerencsére egyiküknél sem alakult ki. A közleményben kiemelik, hogy a veszélyes áruk közúti szállításával kapcsolatos jogszabályok szerint ezeket az árukat a szállítás során úgy kell rögzíteni, hogy az megakadályozza az áruk elmozdulását, ami a sérülésüket okozná. A férfi e jogszabályokat, mint foglalkozási szabályokat megsértve a tartályokat a szállítás előtt nem rögzítette és ezzel a mentőknek gondatlanságból testi sértést okozott. A szabadlábon védekező férfit a járási ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja, bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Busznak ütközött egy autó Törökbálinton, egy ember súlyosan megsérült

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 08:44

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A személygépkocsi vezetője beszorult a járműbe, a tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki. Életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba.
Busznak ütközött egy autó hétfő este Törökbálinton, a Munkácsy Mihály utca és a Géza fejedelem utca találkozásánál – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az baleset következtében az autó vezetője beszorult, a tűzoltók feszítővágó segítségével szabadították ki. Az MTI azt írja, a jármű vezetőjét súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba. A balesethez a társhatóságok is kiérkeztek, az érintett útszakaszt lezárták. A busz nem szállított utasokat.