Előfizetés

Még egy hétig néma marad a Klubrádió egykori frekvenciája

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 12:57

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A Médiatanács keddi napirendjén nem szerepelt a pályázat tartalmi kiértékelése.
A Media1 értesülése szerint – ami egybevág a hatóság honlapján némi keresgélés után fellelhető hivatalos pdf tartalmával – az NMHH Médiatanács keddi napirendjén nem szerepelt a Budapest FM 92,9 MHz közösségi rádiós frekvenciapályázaton végül egyedül maradt Klubrádió pályázatának tartalmi kiértékelése.
A pályázatot a múlt héten a testület már formai, alaki szempontból megfelelőnek találta, ezért már csak a tartalmi kiértékelés, az eredményhirdetés lett volna hátra.

Ha most döntést hozott volna a testület, a médiaszolgáltató még viszonylag rövid időn belül visszakaphatta volna a volt frekvenciáját, melynek használatával 8 nappal ezelőtt, február 15-től fel kellett hagynia, és ami miatt a rádió jelenleg csak interneten tud eljutni közönsége egy megmaradt részéhez, miközben a 92,9 kihasználatlanul áll. A portál kiemeli: a téma elodázásával
most újabb egy hétig bizonytalanságban tartják a Klubrádiót, munkatársait, hirdetőit és hallgatóit.

A Klubrádió visszatérését a frekvenciájára még eredményes pályázati szereplés esetén sem úgy kell elképzelni, hogy már rögtön a testület ülése után a Klubrádió frekvenciáján adás lesz: a pályázati végeredmény jogerőre emelkedését követően 45 napon belül kell a hatóságnak szerződnie a Klubrádióval, és ennek a dokumentumnak az aláírását követően, az aláírást követő 120 napon belül kell megkezdeni a sugárzást, aminek további feltétele egy műszaki jellegű, az NMHH által kiállított rádióengedélynek is a megszerzése.

Idén a tankötelezettségi halasztási kérelmek 4 százalékát utasították el

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.23. 12:15
Illusztráció/Népszava fotó
Lezárultak az idei tankötelezettségi eljárások.
Az Oktatási Hivatalhoz 16 480 tankötelezettségi halasztási kérelem érkezett január 15-ig, amelyek legnagyobb részét már el is bírálták, és 96 százalékban helyt adtak a szülők kérelmének – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel. A döntéssel az Oktatási Hivatal lehetővé tette további egy évre az érintett gyermekek óvodai nevelésben való részvételét, szakértő kirendelésére csak az eljárások 53 százalékában volt szükség. A minisztérium tájékoztatása szerint a tankötelezettség korábbi megkezdésére 237 kérés érkezett, a hivatal ezek többségének is helyt adott, így ezekben az esetekben a gyermekek a 6. életévük betöltését megelőzően kezdhetik meg iskolai tanulmányaikat. Az Országgyűlés még 2019-ben hozott döntést arról, hogy 2020. január 1-jétől csak a szülő vagy gyám kérelme alapján, szakmailag indokolt esetben maradhat a 6. életévét már betöltött gyermek az óvodai nevelésben. Ezzel szoros összefüggésben döntés született arról is, hogy a 3. életévüket már betöltött gyermekek legfeljebb egy évre, a Kormányhivatal döntése alapján kaphatnak felmentést az óvodába járás alól. Az intézkedések célja az oktatás eredményességének javítása, ugyanis a különböző nemzetközi felmérések egyértelműen alátámasztják, hogy a 3 éven át óvodai nevelésben részt vevő gyermekek esetében jobb tanulói teljesítmények várhatók, mint azoknál, akik ennél rövidebb ideig jártak óvodába. A tankötelezettség kérelemre kezdeményezett halasztásával kapcsolatos eljárást vizsgálja az Alkotmánybíróság, illetve a közelmúltban megvizsgálta az alapvető jogok biztosa, aki az eljárás több – jelenleg is alkalmazott – garanciális elemét kérte törvényi szinten rögzíteni. – Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvizsgálja a konkrét felvetéseket és kész az eljárás garanciális elemeinek megerősítésére – közölték.  A Szülői Hang Közösség már több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy súlyos hiányosságok vannak az iskolaérettséggel és a hatéves kortól kötelező tankötelezettség elhalasztásával kapcsolatos eljárásban. Egy felmérésük szerint sok szülő nem kapott megfelelő tájékoztatást és támogatást a kérelmezés megindításához sem. Az alapvető jogok biztosa, Kozma Ákos több ponton is jogszerűtlennek találta az új szabályozást

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház is főigazgatót vált

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 10:35

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Pár napja a Szent Margit Kórház élén is vezetőváltás volt.
A Margit-kórház igazgatójának lecserélése után távozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója is – tudta meg a Telex. A portál információi szerint Bodnár Attila a múlt héten értesült arról, hogy mennie kell a Bajcsy-kórház éléről. A Telex úgy tudja, hogy pályáját a Terrorelhárítási Központ Egészségügyi Igazgatóságánál folytatja. Bodnár Attila a Semmelweis Egyetemen végzett, majd belgyógyász szakvizsgát tett, és diabetológus orvos lett. Dolgozott a péceli MÁV-kórházban, a Szent István Kórházban, a Mester utcai egészségügyi szolgálatnál, majd vezette a váci Jávorszky Ödön Kórházat. A Semmelweis Egyetem orvosigazgatója is volt, majd az egyetem Kútvölgyi klinikai tömbjének orvosigazgatója lett. Ezután a Szent István Kórház Merényi úti telephelyét vezette, majd 2012 december elsején lett a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója.    Pár napja a Szent Margit Kórház élén is váltás volt, Szentes Tamás után szombat óta Nagy Mihály az óbudai intézmény vezetője.