Előfizetés

Koronavírusos lett a prágai állatkert egyik gorillája és két oroszlánja

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.26. 14:20

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Az oroszlánok köhögnek, a gorilla fáradt és nincs étvágya.
Pozitív lett a koronavírus-tesztje a járványügyi korlátozások miatt zárva tartó prágai állatkert egyik gorillájának és két oroszlánjának – jelentette be Mirslaw Bobek, az állatkert igazgatója csütörtökön. Jamvan és Suchi, a két oroszlán, valamint Richard, a 29 éves hím gorilla tünetei eddig enyhék. Az oroszlánok köhögnek, megfázásos tüneteik vannak, Richard fáradt és nincs étvágya – írta Facebook-oldalán az igazgató. Az intézmény vezetése szerint nagy valószínűséggel a személyzettől kaphatták el a vírust. Bobek közölte, hogy más állatokat is tesztelni fognak. Az intézmény felvette a kapcsolatot más állatkertekkel, ahol előfordult koronavírusos eset az állatok körében. Januárban a San Diegó-i állatkert jelentette be, hogy nyolcfős gorillacsapatuk néhány tagja megfertőződött Covid-19-cel. A prágai állatkertben több mint 680 faj él, az intézmény hónapok óta zárva tart a pandémia miatt. Csehországban szerdán 13 657 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a szűrések, ami 2700-zal több az egy hete regisztráltnál. A kórházakban mintegy 7000 koronavírusos beteg fekszik, közülük 1400 állapota súlyos. 

Megölte gondozóját egy elefánt Spanyolországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.26. 12:42
Képünk illusztráció
Fotó: DONAL HUSNI/NurPhoto / AFP
Ormányával nekilökte a vasrácsnak a kifutóját takarító férfit.
A négytonnás állat ormányával megragadta a 44 éves férfit és fejjel a kifutó vasrácsainak lökte – közölte a kantábriai Santander közelében lévő Cabarceno állatkert csütörtökön. A gondozót kórházba szállították, ahol nem sokkal később belehalt a sérüléseibe. Az eset akkor történt, amikor szerdán reggel a dolgozók az elefánttehén és borja kifutóját takarították. „Kiszámíthatatlan állatokról van szó. Az ütés olyan hatalmas erejű volt, hogy azt senki sem élte volna túl” – mondta Javier Lopez Marcano, Kantábria tartomány turizmusért felelős minisztere. A rendőrség vizsgálatot indított. Ez az első ilyen eset az intézmény 31 éves történetében. A tartományi önkormányzat által működtetett Cabarceno állatkertben 120 különböző faj él, köztük farkasok, tigrisek, oroszlánok és jaguárok is. 

39 elefánt pusztult el idén az Okavango-deltában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.25. 18:52

Fotó: AFP
A tetemek ugyanazokat a tüneteket mutatják, mint a tavaly a deltavidék egy másik térségében elpusztult 330 elefánt maradványai.
Január eleje óta 39 elefánttetemet találtak a botswanai hatóságok a természeti paradicsomnak számító Okavango-folyó deltájában, többségében a Mombo-régióban.      Az első vizsgálatok kizárták a lépfenét vagy valamilyen más bakteriális fertőzést, mint lehetséges okot – közölte Kabelo Senyatso, a botswanai nemzeti parkokat felügyelő hatóság igazgatója. Az elpusztult állatok tetemei ugyanazokat a tüneteket mutatják, mint a tavaly a deltavidék egy másik térségében, 230 kilométerre odébb elpusztult 330 elefánt maradványai. A botswanai hatóságok ősszel azt állapították meg, hogy vízben lévő cianobaktériumokból származó méreganyagok végeztek a tavaly elhullott több száz elefánttal Botswanában. A vízben és esetenként a talajban is megtalálható cianobaktériumok mikroszkopikus méretű organizmusok, amelyek halálos toxinokat tudnak termelni. Az elhullott állatokon az idegrendszerük összeomlásának jelei mutatkoztak. Ugyanakkor tisztázatlan, hogy miért csak elefántok pusztultak el, és miért csak egy bizonyos területen. A szépséges tájairól és gazdag élővilágáról híres Okavango-delta ad otthont a világ legnagyobb elefántpopulációjának.