ellenzék;előválasztás;2022;parlamenti választás;

Teljeskörű ellenzéki előválasztás lesz augusztus közepétől

Döntés a menetrendről: mind a 106 választókerületi jelöltről és a miniszterelnök aspiránsokról is szavazhat majd, aki jövő áprilisig 18 éves lesz.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az ellenzéki együttműködés – állapították meg közleményükben az ellenzéki pártok azután, hogy a pártelnökök megállapodtak az előválasztás menetéről. A közleményt mind a hat párt közzétette saját Facebook-oldalán.

A mind a 106 választókerületben tartandó előválasztáson nemcsak a pártok jelöltjei, hanem civilek is elindulhatnak, akiknek a hatékony közös kormányzás érdekében előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni a parlamenti munka során. Az induláshoz képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként pedig 20 ezer támogatói ajánlás összegyűjtése szükséges.

Az előválasztás több hetes folyamata – figyelemmel a koronavírus-járványra – augusztus közepétől indul, amelynek során az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelölt személyét két fordulóban választhatják ki azok a szavazók, akik 2022 áprilisáig betöltik a 18. életévüket.

Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt, a DK a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és Párbeszéd a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot.  

Közleményük szerint 2022-től nem csak kormányt váltanának, hanem korszakot is, „megteremtve egy demokratikus, szociálisan igazságos, egyben környezet- és klímatudatos, összetartó Magyarországot”. Mindehhez, ígéretük szerint májusban társadalmi vitára bocsátják a „közös ellenzéki programtervet”.