Budapest;filmforgatás;helyszínek;

2021-03-01 08:30:00

Senki sem tud elmenni a Lánchíd mellett: egyre kapósabb filmes helyszínként Budapest

Budapest már számos metropolisz szerepét alakította, de egyre gyakrabban alanyi jogon kerül be egy-egy filmbe.

„Ennek a városnak rengeteg arca van. A Münchenhez francia, svájci, angol, olasz és több német helyszínre volt szükségem, Budapest képes arra, hogy vizuálisan helyettesítsen szinte minden európai metropoliszt” – mondta Steven Spielberg még 2005-ben a Népszabadságnak adott interjújában, amikor hat héten keresztül a magyar fővárosban forgatta a München című filmjét. Aztán amikor bemutatták a művet a mozikban a magyar néző gondolkodhatott, hogy melyik jelenet hol is játszódik, mivel Budapest számos európai város alakított a műben, többek között Párizst, Berlint, Rómát, de a Kopaszi-gát révén még Amszterdamot. Persze a sztár az Párizs, ezt a város alakított legtöbbször a magyar főváros – ez talán nem véletlen, mivel a két város számos pontján mutat stílusbeli és formai hasonlóságokat. Ilyen volt az 1981-es Menekülés a győzelembe Sylvester Stallone főszereplésével, vagy a 2012-es Bel Ami – A szépfiú, melyben komoly játékidőt sétál el Robert Pattinson az Andrássy úton és az opera környékén.

A toplista második helyét Moszkva foglalja el, 1988-ban nyilván egyszerűbb volt itt forgatni Walter Hillnek a Vörös zsaru számos jelenetét, mint a sokkal problematikusabb Szovjetunióban. Mindemellett nyilván az anyagiak számítottak 2012-ben a Die Hard 5 és egy évvel később a Z-világháború esetében. Igaz, utóbbi kapcsán filmes körökben legendaként terjed, hogy az itt felvett jelenetek zömét kivágták végül a műből. Dakota Fanning, Daniel Brühl és Luke Evans főszereplésével készül a The Alienist című nagyszabású kosztümös tévésorozat, melyben Budapest a századforduló New Yorkját alakítja.

De, hogy ne csak triviális példákat soroljak: Angelia Jolie első rendezése, a Bosznia-Hercegovina számos pontján játszódó A vér és méz földje képi világához is Budapest és környéke szolgáltatta a helyszínt. És, hogy még ennél is tovább menjek, az indiai Sanjay Leela Bhansali, 1999-ben bemutatott zenés alkotása, a Már másé a szívem utolsó harmada forgott Budapest, igaz Rómaként. Tegyük hozzá, fő a látvány jegyében hiszen a hindi nyelven beszélő főszereplők mellett a statiszták magyarul beszéltek, de hát a mű nyilván nem az európai piacra készült, ahol ez zavaró lett volna, viszont a Lánchídon, tűzijátékban egymásra találó szerelmesek így is, úgy is látványos volt (nem mellékesen, Indiában több mint harminc díjat kapott a film). Ha ezekhez a trendekhez hozzátesszük azokat a műveket, melyekben képzeletbeli helyszínt alakít a magyar metropolisz, akkor Denis Villeneuve kanadai rendezőzseninek lehetünk hálásak, hiszen a Szárnyas fejvadász 2049-ben csodásan integrált ismert tereket és talán megmutatkozik is majd a nemrég leforgott Dűnében is.

A ritkább eset – ám szerencsére – egyre gyakoribb, hogy Budapest alanyi jogon kerül be egy-egy filmbe, azaz nem csak az a nagy szám, hogy mi felfedezzük a várost „arcát”, hanem kulturális és turisztikai téren is népszerűsítenek minket a filmesek, azaz végre önmagát alakíthatja. Az egyik ilyen próbálkozás Andy Vajna egykori kormánybiztos nevéhez fűződik, a 2002-es Én, a kém! című komédiában Eddie Murphy és Owen Wilson repkedett a Lánchíd felett – de a film sajnos nem volt átütő siker. Annál jobban sikerült viszont a Paul Feig írta és rendezte A kém, mely több európai város mellett a film cselekmény a magyar fővárost is érinti, sőt, még a Balatonhoz is eljutnak a hőseink. Ebben a kategóriában lehetett volna nagy durranás a kétszeres Oscar-díjas rendező Ang Lee alkotása a Gemini Man, melyben az úgynevezett 3D+ technológiát alkalmazta, mely hatvan helyett százhúsz képkockát „pörget” másodpercenként, így az emberi szem eddig soha nem látott közelségbe juthat mindenhez, csupán azzal, hogy a vásznat nézi és valóban a film dramaturgiája terén a teret is másképpen alkalmazta, és ahogy a 2019-es premier kapcsán nyilatkozta, beleszeretett Budapestbe és kifejezetten az ő kérésére cserélték le a forgatókönyvben Párizst.

Persze a világpremier kapcsán a főszereplő Will Smith vitte a prímet napokig ki nem lehetett kerülni a vele kapcsolatos híreket Magyarországon. Itt ünnepelte a születésnapját, melynek kapcsán ingyenes hiphop koncertet adott a Szent István-bazilika előtt, vonulgatott a városban itt-ott majd egyik hajnalban felmászott a Lánchíd tetejére és onnan posztolt videót az Instagram fiókján. Annak idején a sajtóban számos ejnyebejnye volt a fővárosi vezetéstől és a Budapest Közút Zrt.-től, akiktől nem kértek erre engedélyt Smith-ék. Több – meg nem nevezett – forrásunk szerint azonban Magyar Turisztikai Ügynökség anyagilag támogatta a promóciós túrát és elvégre Smith Lánchíd videója bejárta a világot.

Ha pedig egy terv bevált, akkor, már ha túl leszünk a vírus korszakon és a turizmus is helyreállt, akkor ezt el lehet játszani a Budapesten játszódó Marvel-szuperprodukcióval, különösen, hogy annak főszereplője, Scarlett Johansson Gárdos Éva Amerikai rapaszódiájában már le lett filmezve a Lánchídon sétálva.