Előfizetés

Tordai Bence szerint Varga Mihály meglökte őt, a pénzügyminiszter provokációról beszél

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.01. 17:47
Egy korábbi akció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az ellenzéki politikus egy költségvetési módosító indítványt szeretettet volna aláíratni a tárcavezetővel.
Balhé volt a Parlament keddi ülésén. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője a telefonjával, élő közvetítés keretében szeretett volna aláíratni Varga Mihály pénzügyminiszterrel egy költségvetési módosító indítványt, arra azonban nem kerülhetett sor, mert a pénzügyminiszter egyszerűen taszajtott egyet rajta, majd otthagyta őt - írja a hvg.hu.  Tordai később a Facebookon számolt be az eseményekről. Mint írta, megpróbálta megismertetni Vargával a költségvetési törvénymódosítást, amiben elvonnának a leendő MotoGP-pálya építésétől és a vadászkiállítástól 9,3 milliárd forintot, majd azt a II. és III. kerületi rendelők fejlesztésére csoportosítanák át.
"Ezt próbáltam neki elmesélni, de mellbe lökött, és visszament a helyére, majd sipákolt, mint egy jó focista, amiért inzultálták”

Tordai elmondása szerint később még a folyosón is üldözte Varga Mihályt, de ott sem járt sikerrel.
"Tordai… Tudják, ő az a képviselő, aki politikusként még semmi hasznosat nem tett..."

- reagált a történtekre Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint az ellenzéki előválasztással függhet össze a jelenet, neki pedig a jelenlegi aspiránsok mellett nincsen esélye. Hozzátette, már egy hete is feltűnt a környezetében a képviselő. Miközben egy kollégájával akart beszélgetni próbált, ő az amatőr módon elrejtett kamerájával folyamatosan közbevágott és provokált. Egyúttal arra kérte a kormánypárti képviselőket, ne hagyják magukat provokálni. 
"Mit mondjak? Sajnálom szegényt…"

- fogalmazott posztjában a tárcavezető.

Vezető nélkül maradt, ezért leállt az abai szakrendelő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.01. 14:11

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Hétfőtől érvényes az új egészségügyi jogviszony, de jelenleg nincs irányítója a rendelőnek.
A törvény szerint március 1-től be kell zárni az abai szakrendelőt, mert a kisebbségi tulajdonosok megtiltották az igazgató egészségügyi szolgálati jogviszonyának létrehozását – közölte Aba Város Önkormányzata Facebook-oldalán.
Azt írták, hogy az abai szakrendelőnél is át kell térni az egészségügyi szolgálati jogviszonyra 2021. március 1-jétől, ehhez március 1-jéig a szakrendelő igazgatójának is alá kell írnia a munkaszerződést.
„A február 26-i pénteki döntésével a szakrendelőt működtető cég hét kisebbségi önkormányzati tulajdonosa (Seregélyes Nagyközség Önkormányzata, Sárosd Nagyközség Önkormányzata, Sárkeresztúr Község Önkormányzata, Sárszentágota Község Önkormányzata, Soponya Nagyközség Önkormányzata, Tác Község Önkormányzata, Csősz Község Önkormányzata) megakadályozta a munkaszerződés aláírását”

– olvasható a posztban.

Az abai önkormányzat tájékoztatása szerint mivel az igazgató jogviszonya nem tudott létrejönni, vezető nélkül maradt a szakrendelő.
„Nincs, aki irányítója, nincs végső felelőse az ott zajló tevékenységnek. Így a szakrendelő működése március 1-jével szünetel. Jelen helyzetben beteget fogadni nem lehet, de még a dolgozók februári munkabérét sem lehet elutalni”

– közölte a testület.

A március 1-jén hatályba lépő új egészségügyi jogviszony teljesen átalakítja az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit és bérezését is. Aki nem írja alá a papírt, az nem dolgozhat állami vagy önkormányzati fenntartású intézményben. Amint arról a Népszava beszámolt, országosan feszültséget okozott – többek között – a traumatológiákon dolgozók körében a szolgálati jogviszony aláírása. 

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.01. 13:30
Toroczkai László
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Dúró Dóra elmondta azt is: mind a 106 egyéni körzetben állítanak jelöltet.
Toroczkai László pártelnök lesz a Mi Hazánk Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon - jelentette be Dúró Dóra elnökhelyettes hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta azt is, hogy mind a 106 egyéni körzetben állítanak jelöltet. Ezzel is jelezni kívánják, hogy szemben állnak az elmúlt 30 év politikájával, amit a nemzeti vagyon elherdálása és a szuverenitás visszaszorulása jellemzett - fűzte hozzá. "A Mi Hazánk Mozgalom értékelése szerint a balliberális tömb kormányzása Magyarország gyors halálát, míg a Fidesz kormányzása Magyarország lassú halálát jelentené" - fogalmazott a politikus. A sajtótájékoztatón Toroczkai László pártja legfontosabb céljának a szuverenitás elvesztésével fenyegető államadósság-csapda elkerülését, illetve "a jelenleg nem létező" magyar nemzetgazdaság helyreállítását nevezte, a magyar emberek munkáján, illetve a magyar vállalkozások és a mezőgazdaság támogatásán keresztül. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Mi Hazánk az egyetlen párt ma Magyarországon, amely az alapvető kérdésekben hasonló álláspontot képviselő Fidesztől és a balliberális tömbtől eltérő utat képvisel - szögezte le, hozzátéve: a pandémia új világrend kialakításához vezet, a Fidesz és a balliberális tömb pedig "ugyanazt a bénultságot képviseli", ami a gazdagok gazdagodásához és a szegények további elszegényedéséhez, illetve az államok eladósodásához vezet. Úgy vélte, ha folytatódnak a lezárások, akkor az államadósság olyan mértékű lesz, amelyet "nemcsak a gyermekeink, hanem még az unokáink is nyöghetnek". A programjukról Dúró Dóra kifejtette, a Mi Hazánk az egyetlen párt, amely eltörölné a képviselők mentelmi jogát, írni-olvasni tudáshoz kötné a szavazati jogot, az oktatásban szegregálna, népszavazást tartana az uniós tagságról, betiltaná "az iskolai homoszexuális propagandát", hatályon kívül helyezné a trianoni békeszerződést, továbbá amely szerint létezik cigánybűnözés, és amely az általa vezetett településeken földosztásba kezdett. Jelezte: azért választották március 1-jét a miniszterelnök-jelöltjük megnevezésére, mert ezen a napon választották kormányzóvá Horthy Miklóst. Kérdésre válaszolva Toroczkai László arról beszélt, hogy a balliberális tömböt a Gyurcsány Ferenc által képviselt "magyar-, család- és emberellenes ideológia gyűri maga alá".