nemzetközi sajtó;Szabad szemmel;

2021-03-02 08:51:13

Szabad szemmel: Közeledik az ideje, hogy kihajítsák Orbán pártját az EPP-ből

Nemzetközi sajtószemle, 2021. március 2.

Süddeutsche Zeitung

Közeledik az ideje, hogy kihajítsák Orbán pártját az EPP-ből, mert a CDU-CSU képviselői is meg akarják szavazni a frakció új működési szabályzatát, hiába fenyegetőzik a magyar miniszterelnök (aki két napja a Kormányfői Hivatal fejléces papírján üzent Manfred Webernek – pártügyben!).  De hát nála már régen úgy van, hogy ha bírálat éri a Fideszt, akkor az a magyarok elleni támadással egyenlő.

Idáig is ki lehetett zárni egy egész nemzeti delegációt, de mostantól a felfüggesztés is lehetővé válik. Jól értesült körökből úgy tudni, hogy a képviselőcsoport csak azt a jogot szeretné magának, ami már eddig is megillette a pártcsaládot. Az azonban nem kétséges, hogy a lépés válasz a magyarok rengeteg nyilvános és színfalak mögötti kirohanására, miután az országban – uniós tagság ide vagy oda – illiberális demokrácia épül.

Úgy tudni, hogy Weber egyértelművé tette: ma délelőtt mindenképpen meglesz a szavazás. Nagyon valószínű, hogy összejön hozzá a szükséges kétharmad. Orbán feltehetőleg azért emeli a tétet, mert látja, hogy immár nem megy simán az együttműködés a németekkel. Idáig Merkel és Ziemiak főtitkár védte. Nem tették ki az év végén még Deutsch Tamást sem, noha Gestapo-módszerekkel gyanúsította meg Webert.

De most már az sem számít, hogy az Országgyűlés még nem iktatta törvénybe a gazdasági mentőcsomagot, amivel Orbán változatlanul zsarolhat. A bírálók közé tartozó skandináv, lengyel és Benelux-törvényhozók felkapták a fejüket, amikor Caspary, az uniópártok strasbourgi vezetője négy napja a reform mellett foglalt állást. Bizonyosan egyeztetett előtte Laschettel, a párt új elnökével. Mégis sokan félnek, hogy nem jön-e létre valamiféle külön megállapodás az utolsó pillanatban Budapest, Berlin és München között. Egy luxemburgi képviselő szerint azonban nevetséges és felelőtlen volna, ha megint nem történne semmi.

Viszont az biztos, hogy a kompromisszum jóvoltából jogaikat tekintve a felfüggesztett képviselők nem kerülnének rosszabb helyzetbe, mint független társaik. Caspary szerint az EPP normális együttműködésben érdekelt, de ehhez a Fidesznek meg kell változnia és tisztáznia kell a nézeteltéréseket.

Az új szabályzat felhívás a pártvezetőknek, hogy ne halogassák tovább a kérdést és beszéljék meg Orbánnal, benn akar-e maradni a pártcsaládban és ennek érdekében hajlandó-e az elvárt viselkedésre – mutatott rá Caspary. Aki egyúttal kalandorságnak minősítette, hogy a magyar politikus pár napja megbízható harcostársaknak minősítette a Fideszt és a Meloni-féle posztfasiszta Olaszország Fivéreit, méghozzá a közös világnézet alapján.

Die Presse

Az Európai Parlament néppárti alelnöke arra készül, hogy azonnal felveti a fideszes képviselők jogainak felfüggesztését, ha ma sikerül jóváhagyatni az EPP-frakció új működési szabályzatát. Karas szerint nincs más választás, mivel kudarcot vallott minden próbálkozás, hogy közös megoldást találjanak és kezet nyújtsanak a magyar pártnak. Márpedig Magyarországon sérül a jogállam.

Bennfentesek szerint immár minden attól függ, hogyan szavaznak a német képviselők. Vezetőjük, Caspary a múlt hét végén kijelentette, hogy bevezetik a szankciót és a dolgok jelen állása szerint be is vetik a magyar törvényhozók ellen. Azaz eszkalálódnak az ellentétek.

Ugyanakkor Karas pártjának többi képviselője ott próbált betartani az új szabályozásnak, ahol csak tudott. Álláspontjukat maximálisan támogatták a magyar kollégák.

Kurier

A néppárti frakció komolyan gondolja a dolgot, így a felfüggesztés fenyegeti Orbán csapatát. Karast különösebben nem zavarja a legutóbbi Orbán-levél, amelynek címzettje Manfred Weber volt. Az osztrák politikus szerint ha a magyar vezető menni akar, akkor csak egész nyugodtan, de az EPP nem hagyja magát zsarolni.

Úgy tűnik, mintha az önkéntes távozással a miniszterelnök amúgy is szívességet tenne az EPP-képviselőknek. Merthogy a pártcsaládnak már évek óta fő a feje amiatt, ami Magyarországon folyik: módszeresen megfojtják a független sajtót, a kormány szembehelyezkedik az EU és az Európai Bíróság határozataival, legutóbb pedig kézzel-lábbal tiltakozott az ellen, hogy a brüsszeli támogatásokat a jogállami elvek betartásához kössék.

A kemény megtorló intézkedésekhez azonban idáig nem volt meg a többség. Főként a németek feküdtek keresztbe a Fidesz kizárása ellen. Karas úgy véli: minek hányják a magyar fél szemére, hogy folyamatosan megsérti a közös alapértékeket, amikor nincs eszköz fellépni ellene. De most úgy áll, hogy ma meglesz, bár a felfüggesztés nem valószínű június előtt. Akkor viszont megbénulna Brüsszelben Orbán meghosszabbított keze, az EP-delegáció.

Politico

Orbánnak utolsó dobásként már csak az maradt, hogy emelje a tétet az EPP jövőjéről folyó vitában. A Webernek küldött levélről a frakció helyettes vezetője úgy nyilatkozott, hogy az bizonyosan befolyásolja a belső egyeztetéseket. Esteban Gonzáles Pons egyben annak a munkacsoportnak a vezetője, amely letette az asztalra a magyar miniszterelnök által annyira nehezményezett javaslatot.

Az mindenesetre meglehetősen paradox, hogy a paláver az értékekről ment, tehát hogy mit jelent kereszténydemokratának lenni, ám a végén a működési feltételek módosításában csapódik le, jóllehet az tisztán bürokratikus ügy. Az üzenetben különben Orbán kioktatja a képviselőcsoport első emberét arról, hogy ilyen járvány idején fontosabb dolgokkal kellene törődni, továbbá leckében részesíti a pártcsalád történetét és a jogállamot illetően is. Mindenesetre az indítvány kidolgozói bíznak abban, hogy a dokumentum ma veszi az akadályt.

Orbán ellenfelei most először látnak esélyt arra, hogy megszabaduljanak tőle, éspedig úgy, hogy ne kelljen kidobni, hanem maga szedje a sátorfáját. Az új rendben ugyanis a frakció hozhatja meg a szükséges döntést, már nem kell várnia a pártcsaládra. A pénteki, végső előkészítő ülés során a németek, franciák és olaszok próbálták felvizezni az eredeti elképzelést, a végén kompromisszumban állapodtak meg.

Washington Post

A Néppárti képviselőcsoport szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nagy többség van a módosítás mellett. Viszont ha elfogadják, akkor több törvényhozó is kezdeményezni kívánja a Fidesz-delegátusok felfüggesztését, illetve kizárását. De ezt már az új szabályok alapján tehetik meg. Pedro Lopez de Pablo szerint ma mindenképpen megtartják a szavazást, de az nem függ össze a magyar párttal. Ugyanakkor az újság megjegyzi, hogy ez már a sokadik csörte Orbán és az EPP között, ám a magyar párt még soha nem járt ennyire közel ahhoz, hogy kikerüljön a pártcsaládból

Der Standard

Magyarország külön útra vetemedik a vakcina igazolvány ügyében, de senki sem tudja, hogy mire jut vele. Merthogy abba nem vezetik bele, kinek az oltását is kapta meg az illető, márpedig az orosz és a kínai szert nem engedélyezték az unióban. Ez azonban elég méretes szépséghiba egy ilyen okmány esetében. Ily módon azután ütközik az EU által tervezett bizonyítvány elképzelésével.

Az sem egyértelmű e pillanatban, milyen előnyöket élveznek majd azok a magyarok, akiknek lesz ilyen papírjuk, habár az idáig beoltott csaknem 700 ezer ember jó része nyugati készítményt kapott. Ám mivel az európai ellátás akadozik, ebbe nem akar belenyugodni a jobboldali-populista Orbán, aki egyre inkább tekintélyelvű alapokon kormányoz. A jövő évi választásokat nézi, mert ezúttal vereséget szenvedhet az egyesült ellenzéktől, ha a gazdaság összeomlik az elhúzódó zárlat hatására.

A múlt héten kampányt indított az orosz és kínai vakcina népszerűsítésére, habár mindkettő alapos vizsgálat nélkül kapta meg a zöld jelzést Magyarországon. A modellszámítások mindenesetre arra utalnak, hogy a keleti segítség révén két hónappal hamarabb el lehet jutni a védettség olyan szintjére, ami már lehetővé teszi a zárlat feloldását. De csak akkor, ha ehhez partner a lakosság, ám az idáig többnyire nem kér a Szputnyik V-ből és a Sinopharm szeréből.

FT

Orbán Viktor szembefordult az EU stratégiájával és kínai, illetve orosz vakcinát is használ, noha eredetileg az volt az egyezség az unióban, hogy csak olyan szert adnak be a vírus ellen, amelyet engedélyez az Európai Gyógyszerészeti Ügynökség. A beszerzés ügyében pedig az volt a deal, hogy azt Brüsszel intézi.

A magyar kormány jogi, egészségügyi és politikai kockázatokat is vállalt, amikor kilépett ebből a rendszerből – mondják a bírálók. De az orosz-kínai ügylet egyben azt jelenti, hogy az ország sokkal több oltóanyaghoz jut, mint a többi tagállam. Az illetékes uniós testület szerint idáig 100 emberre vetítve 18,3 adagot vett, amivel kétszer jobban áll, mint a 2. helyezett dánok. A terv az, hogy Húsvétig hozzávetőleg a magyar lakosság negyedét beoltják.

A brüsszeli adatokból ugyanakkor az is kitűnik, hogy az Orbán-kormány viszonylag sok készítményt kapott az európai készletből, de messze nem használta ki a kontingensét. Csak a keret 73 %-át hívta le. Ugyanakkor a megosztott társadalomban politikai kérdés lett, hogy ki melyik vakcinát hajlandó beadatni magának.

A Szputnyik V a minap jó minősítésben részesült a Lancet szakfolyóirattól, de a Sinopharm készítményéről nem tudni, hogy milyen, pedig annak kulcsszerepet szánnak a magyar politikai stratégák. E pillanatban azonban csupán a lakosság 27 %-a tartja a maga számára elfogadhatónak, igaz, a Fidesz-hívek körében ez az arány 45 %.

A magyar külön út fokozza az aggályokat, hogy más országok is a saját szakállukra cselekszenek, hiszen az EU szállítmányok továbbra akadozni fognak, amíg csak nem kapcsol teljes gőzre a gyártás és több szer is rendelkezésre áll, ami nagyjából áprilisra várható. A Bizottság azt közölte, hogy ha bármi gond adódna a kínai és orosz vakcinával, akkor a kártérítési követelések ügyében az Orbán-kabinetnek kell jótállnia.

Die Welt

Reménytelen abban bízni, hogy Putyin megváltja a világot, illetve főként Európát a maga vakcinájával. Az orosz vezető ugyan joggal érzi úgy, hogy körbeudvarolják, ennélfogva egymás után aratja a propaganda győzelmeket. Hiszen ebben a tükörben az EU és a Gyógyszerészeti Ügynökség úgy jelenik meg, hogy hiába próbálnak gátat vetni a Szputnyik V-nek. Ám a valóságban egész másként áll.

Még ha a szer villámgyorsan meg is kapná az európai engedélyt, abból középtávon nem sokat profitálna az EU. Az oroszok ugyanis nem tudnak eleget gyártani. Moszkva meglehetősen szűri ez ügyben az információkat, de amit tudni lehet, az nem éppen biztató. Misusztin kormányfő pl arról beszélt, hogy idáig 10 millió adagot állítottak el – egy 141 milliós országban!

Magyarországra eddig 60 ezer ampulla jutott, de várhatóan néhány hónapon belül érkezik a kétmillió adagos megrendelés többi része is. Csakhogy Európában 448 millióan élnek és ehhez az orosz kapacitás édeskevés. Amiről persze megint csak nem ismeretes, hogy mekkora.

De nem véletlen, hogy kis európai tagállamok vezetői kopogtatnak Moszkvában, mert ők odahaza próbálnak ily módon jó pontokat szerezni. Hiszen 10 millió lakosnál már néhány százezer Szputnyik V is számít. De a 83 milliós Németország viszont egészen más nagyságrendet képvisel. Oroszország ugyan megosztotta a gyártás jogát Indiával és Brazíliával, de az ottani üzemek még nem termelnek. Mint ahogy az is hónapokba telne, amíg Európában beindul gyártás, már ha létrejön a megegyezés.

Az oroszok tekintélyének nem tesz jót, hogy össze-vissza hadoválnak az ügyben: beadták-e már engedélyezésre portékájukat az illetékes európai hatóságnak. A Kreml egyrészt folyamatosan vádaskodik az EU ellen, viszont nagyon szeretné, ha Európa elismerné a szert. Kína ugyanakkor nemigen törekszik az uniós piacra, pedig gyógyszeripara jóval nagyobb.

Guardian

Ha segítesz a menekülteknek, Magyarországon bűnözőnek nyilvánítanak. Ezt Léderer András, a Helsinki Bizottság munkatársa mondta, hozzátéve, hogy embereik akár börtönbe is kerülhetnek, ha a déli határon személyesen próbálnak adatokat szerezni az illegális visszatoloncolásokról, amelyek gyakorlatát nemrégiben elmarasztalta az EUB.

Ennek ellenére a civil szervezet listát vezet arról, hogy kiket raknak át a rendőrök a déli határon, nőket és gyerekeket is beleértve. Gyakran megverik őket, kutyákat uszítanak rájuk, elveszik a cipőjüket, hideg vízzel öntik le a szerencsétleneket, csak épp ezt a tilalom miatt nehéz dokumentálni.

Az Amnesty International migrációs igazgatója úgy látja, hogy a menedékkérők még sohan nem voltak ilyen nehéz helyzetben világszerte, amibe Európában belejátszik, hogy csődöt mondott a szolidaritás. Léderer ezt úgy világítja meg, hogy a büntetés Damoklész kardjaként lebeg fölöttük. Ezért sok csoport beszüntette ez irányú tevékenységét. Az állami szerveknek pedig nemigen akaródzik együttműködni velük.

De az Európai Bíróság főtanácsnoka a múlt héten azt javasolta, hogy a testület nyilvánítsa jogsértőnek az érintett NGO-k vegzálását. Az Amnesty International pedig nagy sikerének tartja, hogy öt év után elérte: éppen az illegális visszatoloncolások miatt a Frontex beszüntette tevékenységét Magyarországon

Euractiv

A magyar mezőgazdasági tárca fulmináns kirohanást intézett az európai zöldek frakciója ellen, miután az néhány napja átfogó tanulmányban mutatta be, hogy Kelet-Európai több részén, így Magyarországon is módszeresen visszaélnek a közösségi agrártámogatásokkal. A reakció szerint az összeállítás hazugságok cunamijával ér fel és egyáltalán nem vet számot a tényekkel.

A környezetvédők szerint azonban a „nyilatkozat” a világon semmiben nem mond ellent az ő megállapításaiknak. Hiszen a pénzek nagy részét igen kevés nagygazda markolhatja fel, és ezt a Minisztérium sem cáfolja. Ezért jó volna, - mondja Viola von Cramon, zöld EP-képviselő, ha az efféle megalapozatlan propaganda levelek és teljesen használhatatlan statisztikák helyett a magyar kormány inkább olyan agrárpolitikát alakítana ki, ami a gazdáknak segít és nem csupán néhány zöldbárónak, Fidesz-politikusnak és családjaiknak.

Azaz hogy a kis mezőgazdasági vállalkozók is eséllyel pályázzanak a földekre, a brüsszeli pénzeket átláthatóbban osszák szét és korlátozzák a támogatások nagyságát.

Süddeutsche Zeitung

Nem akar elmenni Magyarországról Tóth Krisztina, de a választások után majd eldönti, mitévő legyen, mivel olyan elsöprő jobboldali támadás indult ellene, miután meg merte jegyezni, hogy Jókai több regényét nem kellene tanítani az általános iskolákban, mert azokban igen régimódi felfogásnak felel meg a nők szerepe. Az írónő, akit a lap az egyik legjelesebb magyar irodalmárnak nevez – már három könyve jelent meg Németországban -, elmondta, hogy sosem akart beleszólni a politikába. De az esete azt bizonyítja, hogy mindenki belekerülhet a darálóba.

Ő maga pária lett saját hazájában, ömlik felé a mocsok, bárki belerúghat. Pedig alkotóként szüksége van az anyanyelvi környezetre. Ám sokkolta őt is és a családját is, amit a véleményéért kapott, a Magyar Nemzettel az élen. Annyi szidalom zúdult rá, hogy összeomlott a honlapja. A kampány szervezetten folyik ellene, ezért ha csak teheti, inkább otthon marad. Ha meg mindenképpen el kell mennie, akkor taxit hív. Sőt, a gyerekét kénytelen volt átíratni másik iskolába, remélhetőleg ott nem érik rasszista kommentárok.

Hogy mi van mind e mögött, arra azt mondja, hogy a járvány során fokozódik a feszültség, romlik a gazdasági helyzet, az emberek fogékonyabbak a manipulációra és most van csak igazán igényük bűnbakra. E célra Soros most nem alkalmas, mert nincsenek migránsok. Ellenben egy nő, aki kimondja, hogy mi gondol? Egy feminista?

Az is belejátszik a szitokáradatba, hogy közeleg a választás. A közélet egyre hektikusabb, a szavazópolgárokat már ideológiai polgárháborúra készítik fel. A művészet és a tudomány mozgásterét pedig azért szűkítik, mert a hatalom nem kedveli a szabad gondolkodást. A célpont idáig a szerkezet volt, de most már az egyes ember kerül sorra. Olyanok, akiknek vannak nemzetközi kapcsolataik, nézeteik liberálisak. Ők veszélyesek a kormány szemében.