Előfizetés

Tarkón lőttek egy kéthónapos kölyökkutyát Tiszapüspökiben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 17:08

Fotó: police.hu
Gyorsan elkapták a gyanúsítottat, akinek állatkínzás miatt kell felelnie.
2021. március 2-án telefonált be egy gazda a rendőrsége, miszerint valaki néhány perccel korábban a két hónapos foxi kutyáját légfegyverrel nyakon lőtte Tiszapüspökiben. A rendőrök azonnal a helyszínre siettek, ahol megállapították, hogy 
a kutya a nyakán lőtt sérülést szenvedett. A bántalmazott, fűben vonyító ebet az állatorvos ellátta.

Az egyenruhások elfogták és előállították a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányságra a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 68 éves férfit, akit gyanúsítottként hallgattak ki. A nyomozók a fegyvert vagy annak utánzatát lefoglalták - derült a hivatalos közlésből. Állatkínzás vétsége miatt folytatnak vele szemben eljárást. 

Polt Péter Mátészalkára küldené a Kósa-ügyről kérdező Csárdi Antalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 14:54

Fotó: Soós Lajos / MTI
A „csengeri örökösnő” és a fideszes politikus egyre szürreálisabb történetében a tavalyi vádemelés óta nincs újabb nyomozás.
A nyomozó hatóság a nyomozást befejezte és a Mátészalkai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be a Mátészalkai Járási Bírósághoz. A vádirat minden bűncselekménynek minősíthető magatartást és azok bizonyítékait magába foglalja ­– írta szerdán szó szerint Polt Péter legfőbb ügyész az őt a „Kósa-ügyekről” írásban kérdező Csárdi Antal LMP-s országgyűlési képviselőnek adott válaszában. Megjegyezte:
„A büntetőeljárás során feltárt tények a bíróság nyilvános ülésein, tárgyalásain megismerhetők.”

A dátum fontos, ugyanis a szerdai válasz az ellenzéki politikus február 16-án benyújtott kérdéseire érkezett, ám a legfőbb ügyész által emlegetett vádemelés tavaly novemberi. A Kósa Lajos fideszes parlamenti képviselőt is érintő „csengeri örökösnő” ügye három éve robbant ki. Sz Sz. Gáborné hét éve azzal csalt ki 780 millió forintot az áldozataitól, hogy a pénz a külföldön meghalt édesapja után járó 1300 milliárd forintos hagyaték felvételéhez kell. Az apja akkor még élt. A csengeri asszonynak többek közt Kósa Lajos is hitt. Az asszony befektetési tanácsokat kért a Fidesz politikusától, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. A szövevényes ügy azután pörgött fel ismét, hogy napvilágra kerültek a rendőrségi vallomások:
„A nyilvánosságra hozott információk szerint Kósa Lajos három alkalommal tervezte a csengeri örökösnővel együtt, hogy a német pénzügyminiszterrel találkozzanak. Meggyőződésem szerint ez kimeríti a befolyással üzérkedés tényállását”

– vetette fel Csárdi Antal.

Mint írta, ráadásul az országgyűlési képviselő tanúvallomásában azt állítja, hogy soha nem fogadott el ajándékot a csengeri örökösnőtől, de az eljárás során okirattal tudták a hatóságok bizonyítani, hogy Kósa Lajos ajándékot fogad el Sz. Gábornétól.
„A hamis vallomástétellel kapcsolatban foganatosítottak-e bármilyen eljárási cselekményt?”

– érdeklődött tovább.

Az LMP-s politikus arra is kíváncsi lett volna, miért nincs folyamatban eljárás okirathamisítás miatt, amikor Kósa Lajos édesanyja azt állítja vallomásában, hogy nem az ő aláírása van az ajándékozási okiratokon, tehát valaki meghamisította azokat. Polt Péter a levélben annyit írt még, hogy a különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt indult nyomozásban korábban Kósa Lajost tanúként hallgatták ki, és – utalva a képviselői kérdésekre – „a nyomozó hatóság az eljárásban hivatalból vizsgálta a büntetőjogilag releváns tényeket”. Azonban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség 2020. november 23-i, a csengeri örökösnő ügyében történt vádemelést követően kiadott közleménye egyik felvetett bűncselekményről sem szól, és csak egy vádlottról ír.
„A jelenleg is letartóztatásban lévő vádlottat a Mátészalkai Járási Ügyészség 20 rendbeli csalás bűntettével vádolja. Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tenne és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség szerint 10 év börtönbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást kellene vele szemben kiszabni”

– olvasható a vádirat lényegének ismertetésében.

Az ügyben kedden a Legfőbb Ügyészség külön közleményt is kiadott, amelyben „visszautasítja azokat a politikailag motivált feltételezéseket, hogy törvénysértően vagy szakszerűtlenül járt volna vagy járna el az úgynevezett csengeri örökösnő ügyében”. Annyi újdonság szerepelt még a közleményben, hogy Kósa Lajosról azt írták le mintegy összegzésképpen: 
„kára nem keletkezett, így az ügyben nem szerepel sértettként”.

A kacsaitatóba rejtette a lopott mobilt, de a rendőrök ott is rábukkantak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 14:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Emberünknek aligha a technikai tudása az erőssége.
Még 2021 februárjában esett meg az egyik siófoki postán, hogy otthagytak egy 200 ezer forint értékű telefont. Ez fel is tűnt a 64 éves férfinek, aki gyorsan a kabátjába rejtette a készüléket, ahelyett, hogy jelezte volna azt az alkalmazottaknak.  A tulajdonos gyorsan bejelentette, hogy elvitték a telefonját, a siófoki rendőrök helymeghatározó alkalmazásával megállapították a helyzetét és egy órával később már kopogtattak a férfi otthonánál. 
Emberünk azonban sejtette, hogy a rendőrök a telefon miatt keresik, ezért azt az udvaron lévő, vízzel teli kacsaitatóba rejtette el, ám a vízálló telefon innen is adott le jelet.

Az ügyészség vádiratában a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben próbára bocsátás intézkedést indítványozott - áll a vádhatóság közleményében.  Ez azt jelenti - ha a bíróság is úgy gondolja - akkor határozott időre elhalasztják a büntetés kiszabását és csak akkor kerül erre sor, ha a próbára bocsátás alatt újabb bűncselekményt követ el a férfi.