Előfizetés

Angol minta a munkahelyek megmentésre

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2021.03.03. 17:08

Fotó: WIKTOR SZYMANOWICZ / AFP
A "válságos időkben a teljes pénzügyi arzenált be kell vetni a munkahelyek megmentésére" - fejtette ki költségvetési előterjesztésében Rishi Sunak, Nagy-Britannia kormányának pénzügyminisztere.
Második költségvetését terjesztette elő szerda délben Rishi Sunak, az alig egy éve kinevezett pénzügyminiszter. A mindössze 40 éves politikust a pandémia óriási kihívás elé állította, hiszen egyszerre igyekezett folytatni a szorult helyzetbe került munkavállalók támogatását és megkezdeni a rekord 2100 milliárd fontos (883 ezer milliárd forint) deficit ledolgozását. A brit gazdaság szerencsére a vártnál hamarabb, a jövő év közepére visszatér Covid előtti teljesítményéhez, és a munkanélküliség is "csak" a fele, 6,5 százalék az előrejelzett 11,9 százaléknak. A leplezetlenül magasabbra, a Downing Street 10. kulcsára törekvő, saját brand-jét építő volt bankár "mindent megtesz a brit emberek és vállalkozások megsegítése érdekében". Munkavállaló-párti intézkedései között szeptemberig meghosszabbította a kényszerszabadságra küldött dolgozóknak járó, fizetésük 80 százalékát, legfeljebb 2500 fontot kitevő kiutalást, pénzsegélyt nyújt a korábban elhanyagolt egyéni vállalkozók kiterjesztett körének, újabb hat hónapig heti 20 fonttal egészíti ki a szociális segélyeket, enyhíti a bezárt kiskereskedelmi, szálloda- és vendéglátóipari, valamint szabadidős üzlethelyiségek bérleti díját és szeptemberig marad a vendéglátóipar és turizmus 5 százalékra csökkentett áfakulcsa is, amit azután jövő év áprilisáig 12,5 százalékon tartanak, csak ezután térve vissza a pandémia előtti 20 százalékhoz. A következő hónapokban érvényesek még a lakásvásárlóknak szánt kedvezmények is, beleértve az átírási illeték mérséklését.
Ahogy nincs ingyenebéd, úgy a Chancellor of the Exchequer is figyelmeztette a parlamentet a jövőben várható, a költségvetési egyensúlyt helyreállító adóemelésekre, köztük a vállalati adó jelentős megugrására 2023. áprilisától kezdve. A 25 százalék továbbra is a legalacsonyabb a G7, a legfejlettebb országok között. Ugyancsak enyhíti majd az államháztartás hiányát, hogy Sunak befagyasztja a személyi adófizetés alsó, (évi 12 ezer 570) illetve a legmagasabb, 40 százalékos kötelezettséghez vezető küszöbét, (50 ezer 270 font), ami ugyancsak növeli az adófizetők terheit. A költségvetés előterjesztésére válaszolva Sir Keir Starmer, az ellenzék vezére fanyalgásának adott hangot, úgy érezve, a "döntések alapja nem a gazdasági, hanem a választási ciklus". Sunak filozófiáját azonban egyes tory elvtársai is bírálták. Az üzleti élet alacsony adózást pártoló minisztere, Kwasi Kwarteng már előzetesen kifejtette, hogy a "deficit és a gazdasági visszaesés leghatékonyabb ellenszere a nyitás, a növekedés, a pandémia csillapodásával megengedni, hogy az emberek éljék az életüket, a vállalkozások pedig ismét működhessenek". Lord Hague, volt konzervatív vezető, majd külügyminiszter viszont "veszélyes illúziónak" nevezte az adóemelés elkerülhetőségét. A közel egy éve tartó korlátozásokba belefáradt britek két tételnek külön is örülhettek. Az államkassza 700 millió fontot áldoz a művészetek és a sport oltárán az újranyitás érdekében és 2,8 millió fonttal alapozza meg az Egyesült Királyság és az Ír Köztársaság tervezett pályázatát a 2030-as labdarúgó világbajnokság megrendezésére.

Adóvégrehajtási moratóriumot kér a BKIK a fővárosi vállalkozásoknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 16:49

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kamara szerint a járvány miatt tízezrek munkája, megélhetése került veszélybe.
A járványügyi helyzetre tekintettel az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő vállalkozások esetében központilag függesszék fel a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által indított hatósági beszedési megbízások kiadását – írja Facebook bejegyzésében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). Nagy Elek, a szakmai szervezet  elnöke levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez és a kormány gazdaságért felelős tagjaihoz, hogy korábbi javaslatára vezessenek be végrehajtási moratóriumot év végéig a helyi iparűzési adó fizetéseire, valamint az egyéb adónemekre is az érintett vállalkozások számára.
A BKIK honlapján olvasható, hogy számításaik szerint nagyságrendileg 15 ezer budapesti vállalkozás kerülhetett a pandémia miatt olyan helyzetbe, hogy szándékai ellenére sem tud eleget tenni adófizetési kötelezettségeinek. Számukra a kamara mindenképp javasolja az automatikus végrehajtási moratóriumot. – Ezzel nem csak ezen vállalkozók, hanem az általuk foglalkoztatott több tízezer budapesti munkavállaló és családja megélhetését sikerülhet megvédeni – tették hozzá.

364,38 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.03. 08:14
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Csekély mértékben és vegyesen változott a forint árfolyama szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az euró és a dollár jegyzése kissé emelkedett a kedd este hét órai szinthez képest: az eurót 364,21 forint után reggel hét órakor 364,38 forinton. A dollárt 301,49 után 301,54 forinton jegyezték. A svájci frank jegyzése viszont a kedd esti 329,82 forintról 329,49 forintra csökkent szerda reggelre.