Előfizetés

Magyar diadal a Berlinálén

Csákvári Géza
Publikálás dátuma
2021.03.05. 16:07
Az Ezüst Medve- szobrok
Fotó: AFP/MICHAEL KAPPELER
Kiválóan szerepeltek a hazai versenyfilmek Berlinben.
Mindkét magyar versenyfilmet elismerték a 71. Berlini a Berlinalén: Nagy Dénes a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét kapta meg a Természetes fény című bemutatkozó alkotásáért, míg Kizlinger Lilla a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve-díjat nyerte el Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak című filmjében nyújtott alakításával – derült ki a zsűri értékeléséből. Az elismerésekről csupa korábbi Arany Medve díjazott rendező csapat döntött: Enyedi Ildikó, Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic. Azaz: egyértelműen szakmai elismerésről van szó. A grémium értékelése alapján Nagy Dénes alkotása döbbenetes és gyönyörűen felvett elbűvölő képekkel teli film, figyelemre méltó a rendezése is: a filmalkotás mesterségének minden aspektusának mesteri az irányítása, a történeti kontextust meghaladó elbeszélés. Háborús portré, amelyben a rendező figyelmes tekintete ismét emlékeztet bennünket arra, hogy választani kell a passzivitás és az egyéni felelősségvállalás között. Az elismerés jelentőségét növeli, hogy Nagy Dénes az első a fesztivál történetében, aki magyar alkotóként rendezői díjat kapott. Kizlinger Lilla díjazása pedig már csak azért is jelentős, mert a Berlinale az idén vezette be, hogy nincs gender megoszlás a színészi alakítások terén, azaz csak egy mellékszereplő lehetett a legjobb. Kizlinger Lilla alakításáról a zsűri hangsúlyozta: az intenzív jelenléte révén a felszínre hozza a mélyrétegeit annak az epizódnak, amelyben szerepel. A Berlinale fődíját, a patinás Arany medvét a román Radu Jude kapta a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című drámájáért, mely brutálisan reális társadalomrajz a mai őrült világunktól.

Boldog születésnap - Nem akárki írt dalt Gorbacsovnak

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.05. 15:58
Leslie Mandoki lapunk korábbi felvételén.
Fotó: Népszava
Dalt írt Mihail Gorbacsov 90. születésnapjára Leslie Mandoki. A Németországban élő zenész-producert régi, személyes ismertség fűzi a peresztrojka és a reformok atyjához, a szám főhajtás a politikus előtt.
"Született budapestiként büszke vagyok arra, hogy a magyarok voltak azok, akik 1989-ben lebontották a borzalmas vasfüggönyt és ezzel kiütötték az első téglát a berlini falból. Német állampolgárként pedig nagyon hálás vagyok azért a csodálatos történelmi pillanatért, amikor 1989-ben a berlini fal erőszakmentesen leomlott és mindaz újra összekapcsolódott, ami mindig is összetartozott" - idézte Leslie Mandokit a menedzsment által az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény. A zenész szerint Gorbacsov 90. születésnapján itt az ideje, hogy újjáéledjen a víziója és gyermekeink, unokáink, az utánunk következő nemzedékek számára biztosítsuk a kiszámítható és élhető jövő építését. Mint írták, Leslie Mandoki hisz abban, hogy a művészek fel tudják rázni az embereket a letargiából, és képesek cselekvésre ösztönözni. A közlemény kiemelte: a magyar származású zeneszerző először az 50 év rockzene című német televíziós showműsor keretében, a Mandoki Soulmates tagjaival együtt a színfalak mögött találkozott személyesen Mihail Gorbacsovval. A politikus 1985-től volt a Szovjet Kommunista Párt főtitkára, majd a Szovjetunió elnöke. A zenészekkel folytatott backstage-beszélgetéseken Gorbacsov elmondta, milyen veszélyesek voltak a progresszív szellemiségű dzsesszrock-zenészek a kommunista rendszerre. "A nyugati tévéadások vétele lehetetlen volt, de még a rádióadásokat is zavarták. Így aztán a legnagyobb veszélyforrást a progresszív rockzene jelentette a rendszerre. A rock és a dzsessz volt az egyetemi diákság zenei nyelve, a szabadság zenéje" - áll a közleményben. Mandoki hangsúlyozta: hálás a sorsnak, hogy zenészként a munkájának köszönhetően megismerhette Gorbacsovot. A zenész-producer szerint napjainkban különösen nagy az elvárás a művészekkel szemben, hogy erősítsék társadalmunkban az összetartást, amiért a Mandoki Soulmates minden fellépésén felemeli a szavát.

Megcsinálták: farmernadrág gyilkolja az embereket egy horrorfilmben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.05. 10:52

Fotó: slaxxmovie.com
Houston, baj van!
Alighanem a legrosszabb, zs-kategóriás filmek közé kívánkozik az a film, aminek trailerét a hvg.hu szemlézte. Itt nem valami rettenetes szörny, vagy netán elborult elméjű pszichopata rendez mészárlást, hanem egy farmernadrág. 
Méghozzá mindenkit, válogatás nélkül, a legválogatottabb és legbrutálisabb módon.

Ha valakinek a trailer megtekintése után van felesleges 77 perce az életéből, a "Slaxx" néven még az idei évben teljes egészében láthatja az alkotást.