Előfizetés

Húslopásnak indult, kettős gyilkosság lett belőle, megvan a beismerés (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.09. 09:10
Ezzel a késsel ölt.
Fotó: police.hu
A gyanúsított egy vízóraaknába rejtette a holttesteket.
Részletes, beismerő vallomást tett az a 26 éves férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölt két embert a Fejér megyei Kisláng településen

- közölte kedden a rendőrség.

A nyomozás eddig arra jutott, hogy a férfi 2021. március 7-én hajnalban átmászott a település Szabadság utcájának egy házkerítésén, ahol az udvaron található füstölőből szeretett volna különféle húsokat ellopni.
Helyszíni kihallgatásra érkezik a gyanúsított.
Fotó: police.hu
Eközben megzavarta őt a házban élő 81 éves nyugdíjas férfi és annak 73 éves élettársa, akik megpróbálták megakadályozni, hogy kereket oldjon a tolvaj. Ezért a 26 éves férfi egy késsel több alkalommal megszúrta a két idős embert, akik olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen életüket vesztették. A gyanúsított ezt követően az udvaron, egy vízóraaknába rejtette és faágakkal takarta le a holttesteket, majd elmenekült.
a rendőröknek is megmutatta, hová tette be az idős emberek holttesteit.
Fotó: police.hu
Mint a Népszava is megírta, a történtekről az áldozatok egyik ismerőse értesítette a hatóságokat, akik egy órán belül elfogták a férfit. Őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatására.       Frissítés: a nyomozási bíró a letartóztatás mellett elrendelte a gyanúsított elmeállapotának megfigyelését is az előzetes pszichiáter szakértői megállapítások alapján - közölte kedden a Fővárosi Törvényszék. A megalapozott gyanú szerinti cselekmény tárgyi súlya, magas törvényi fenyegetettsége megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét, míg a terhelt személyiségére és az életkörülményeire figyelemmel a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Telefonos bűnügyi felügyelet alatt marad a Viking Idun ukrán kapitánya

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.08. 21:59

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt.
Jogerős, hogy telefonos bűnügyi felügyelet alatt marad a Viking Idun kapitánya – erősítette meg a Magyar Nemzet értesülését a Fővárosi Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-nek. Bagoly Bettina elmondta: a most helybenhagyott elsőfokú döntés szerint a kényszerintézkedést április 30-áig rendelték el. Az MTI január végén írt arról, hogy fellebbezett a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a Viking Idun ukrán kapitányának bűnügyi felügyeletét elrendelő végzés ellen. A vádhatóság azt kifogásolta, hogy a bíróság nem írt elő személyes, csak telefonos jelentkezési kötelezettséget a gyanúsítottnak. A Hableány sétahajónak 2019. május 29-én nekiütközött Budapesten, a Margit híd közelében a Viking Sigyn szállodahajó. Az ezután elsüllyedő sétahajón 35-en voltak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast a mai napig keresnek a hatóságok. A Hableánnyal ütköző szállodahajót követő hajó, a Viking Idun ukrán kapitányát a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyanúsítottként hallgatta ki harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétségének megalapozott gyanúja miatt. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-nek januárban megerősítette, hogy a kapitány Ukrajnában tartózkodik. Hozzátette: a bűnügyi felügyelet intézménye lehetővé tette a gyanúsítottnak, hogy külföldre utazzon, csak azt a kötelezettséget írta elő neki, hogy a megjelölt időpontokban jelenjen meg a rendőrségen. Ibolya Tibor fővárosi főügyész ugyancsak januárban közleményben tájékoztatott arról, hogy indítványozták: a bíróság a 2021. január 30-áig meghosszabbított bűnügyi felügyeletet újabb négy hónappal, változatlan feltételekkel hosszabbítsa meg, utasítsa el a védőnek a megszüntetésre irányuló indítványát. A bíróság a kényszerintézkedést meg is hosszabbította, de nem személyes, hanem telefonos jelentkezési kötelezettséget írt elő a gyanúsítottnak.
E végzés ellen az ügyészség azért fellebbezett, mert megítélése szerint a telefonos jelentkezés a mai technika mellett már semmiféle fizikai korlátozásnak nem minősül, így a törvény által deklarált célnak nem felel meg.

Az ügyészségi fellebbezésre akkor a Fővárosi Törvényszék is reagált, és a járványhelyzettel indokolta a Budai Központi Kerületi Bíróság döntését. Közleményükben akkor azt írták: a járványügyi helyzet miatt fennálló korlátozásokra – határzár, karanténkötelezettség – figyelemmel a bíróság megváltoztatta a bűnügyi felügyeletnek a gyanúsítottnak korábban előírt magatartási szabályait. 
– Jelen helyzetben a személyes jelenlét további előírása – amit a gyanúsított tőle kívül álló okok miatt egyébként már tíz hónapja nem tud teljesíteni – a kényszerintézkedés teljes kiüresedéséhez vezetne

– érveltek akkor.

A Magyar Nemzet hétfőn azt írta: a Fővárosi Törvényszék a döntés indoklásáról addig nem ad tájékoztatást, amíg az érintettek – így az Ukrajnában tartózkodó hajóskapitány – meg nem kapják a határozatot.

Összemarcangoltak a kutyák egy hároméves kisfiút Újlétán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.08. 20:07
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gyermek súlyos harapásos sérüléseket szenvedett.
Mentőhelikopterrel kellett egy hároméves kisfiút kórházba vinni Újlétáról, miután a család kutyái rátámadtak az udvarukon – számolt be róla az ATV Híradója. A kisfiú a húgával és az édesanyjával volt otthon a baleset előtt. Az édesanyja azt mondta, hogy délután bementek az udvarról, hogy egy kicsit pihenjenek. A gyerekekkel ő is elpilledt, ekkor ment ki a kisfiú az udvarra, ahol rátámadtak a kutyák, és az arcát, fejét marcangolták.
– Nem tudom… én már csak azt hallottam, hogy bejöttek, ordítottak

– mesélte az anya.

Bartha János, a szemközti szomszéd azt mesélte a csatornának, hogy a kertben dolgoztak, amikor meghallották a gyereksírást, de ilyen máskor is előfordult. A szomszéd egyből bement az udvarra a megvadult állatok közé, de a gyereket csak úgy sikerült kihoznia, hogy egy másik fiú segített neki, vascsővel ijesztve el a kutyákat. Nem kellett bántaniuk az állatokat. A férfi azt mondta, hogy a kisfiú arca, háta, combja is szét volt marcangolva. Ménes Dávid, az Országos Mentőszolgálat munkatársa közölte, hogy a gyermek súlyos harapásos sérüléseket szenvedett. Fájdalom csillapítást, valamint teljes teströgzítést követően stabil állapotban szállították a Kenézy Gyula Kórház traumatológia sokktalanítójába.  A kutyákról még a szomszédok is azt mondták, hogy sosem bántották a gyerekeket. Egyelőre senki sem érti, hogy miért vadultak meg. 
– A kutyák kenelben vannak, be vannak zárva. Pont most engedtem ki őket, hogy egy picit szaladgáljanak, mert már két hete nem voltak kint

– mondta az édesanya.

A kutyákat egyelőre nem vitték el, azok most a családnál vannak karanténban. Az ATV úgy tudja, hogy három németjuhász és egy terrier is részt vett a támadásban. Sorsukról majd később döntenek. A kisfiút a kórházban többször is meg kellett műteni, de az ATV értesülései szerint az élete már nincs veszélyben. Frissítés: A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete azt közölte az MTI-vel hétfő este, hogy a vasárnap délután történt kutyatámadás ügyében a hajdúhadházi rendőrkapitányság gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt indított eljárást.