Előfizetés

Kaszinó előtt tüntetett a Mi Hazánk

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2021.03.15. 14:01

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
„Elég a lezárásokból” feliratú transzparenssel tüntetett többek között a budapesti Las Vegas Casino előtt a Mi Hazánk radikális szervezet a nemzeti ünnepen.
A helyszínválasztás azért volt abszurd, mert a párt több száz szimpatizánsa nem a NER-közeli tulajdonban lévő játékbarlang nyitását akarta elérni. Éppen ellenkezőleg: azzal volt bajuk, hogy a kaszinók a második hullám alatt is nyitva lehettek – miközben a vendéglátás lehúzta a redőnyt. A Mi hazánk elnöke, Toroczkai László az épület előtti beszédében ezért is ostorozta a kormányt. A rendezvényen felszólalt Ecsényi Áron, a „Le az adók 75 %-val” nevű minipárt vezetője is. Ecsényi szerint „nem szabad hagyni, hogy a virológusok irányítsák az életünket”. Arról is értekezett, hogy „a szélsőbaloldali sajtó”, így a „444 és a Vadhajtások”, illetve „a hitelmoratórium miatt megugrottak az árak”. A szervezőknek a vírusjárvány eddigi csúcspontján sikerült összezsúfolni több száz embert előbb a Vigadó utcába, majd a tömeg a rendőri kordont áttörve az Akadémia utcán keresztül szórványos „ria, ria, Hungária” skandálással az Országgyűlés elé vonult. A rendfenntartó erők nem sokkal dél után szétaprózták a tömeget, a tér rövidesen kiürült. A rendőrség igazoltatta a jelenlévők zömét és velük szemben szabálysértési eljárásokat indítottak, hiszen a veszélyhelyzet alatt – ahogy arra az operatív törzs is figyelmeztetett pénteken – tilos gyűlést szervezni vagy gyűlésen részt venni. B. Z. 

Hallgatók és oktatók akcióztak az egyetemek függetlenségéért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.15. 13:51

Fotó: Veritas Virtus Libertas
A megmozdulással '48 hőseire is emlékeztek.
Szegeden, Pécsett, Debrecenben és Budapesten köztéri szobrokon és egyetemi épületeken helyeztek el piros-fehér-zöld szalagokat a Veritas Virtus Libertas aktivistái. Így emlékeztek az 1848-49-es szabadságharc hőseire, és felhívták a figyelmet az autonómia fontosságára. 
Az ország legnagyobb egyetemei továbbra is szolidaritást vállalnak egymással, az univertias-ok polgársága pedig közös érdekének tekinti az intézményi, akadémiai és szellemi autonómia megvédését - írják Facebook-bejegyzésükben.

300 napja küzd a gyógyulásért a tatai nővér

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.15. 13:11
Képünk illusztráció
Fotó: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
68 napig volt mélyaltatásban.
Rendszeres gyógytornával, immunerősítőkkel és házimunkával küzd a teljes felépülésért az a kocsi ápolónő, aki a koronavírus miatt 68 napig volt mélyaltatásban, de 300 nappal a megbetegedést követően sem gyógyult még meg igazán, írja a kemma.hu. A cikk szerint Nagy Gergelyné, Hajnalka a pandémia első hullámában kapta el a fertőzést, és töltött végül 105 napot az intenzíven. A tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán dolgozó nővér tavaly májusban lázasodott be, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe került, ahol nem sokkal később lélegeztetőgépre rakták.  
A 105 napból 68-at mélyaltatásban töltött, 42 napig pedig műtüdő segítségével lélegzett. Októberben tért haza, de a teljes gyógyulása még nagyon messze van.

Havonta járok vissza a Korányiba vizsgálatokra, de a háziorvosommal is folyamatos kapcsolatban vagyok. Most az immunrendszerem erősítése a cél, hiszen sem a tüdőm, sem a vesém nem működik még mindig megfelelően – mesélte a lapnak a nővér. Hozzátette, az izomzatában némi javulás állt be, a karjában, a lábában újra érzi az izmokat, azok ugyanis a betegség alatt teljesen leépültek. De még mindig nehezére esik a mozgás, a fogás és a járás is. Elmondta azt is, ő az első olyan covidos beteg hazánkban, aki ennyi időt töltött mélyaltatásban, emiatt azt sem tudni, mikorra épülhet fel teljesen. Azok az emberi kapcsolatok, amik máskor megszokottak voltak, most átértékelődtek. Korábban természetesnek vettem, hogy körülöttem vannak a szeretteim, a családom, a barátaim és a munkatársaim. Most az ő szavaik, támogatásuk, szeretetük az, ami minden nap előre visz és segít a küzdelemben. Minden nap, amit megérünk, az boldogság, hiszen szeretteinkkel lehetünk. Ez a legfontosabb az életünkben. Minden más eltörpül mellette – fogalmazott. Sokan hallottak már a történetéről és rengetegen keresik őt a közösségi oldalon. A riportot is azért vállalta, hogy másokon segíthessen.