Előfizetés

Tesztelik a klímát a 3-as metróra

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.17. 10:56

Fotó: Facebook/Karácson Gergely
A közlekedési vállalat szerint a járműveket felújító orosz cég hozzájárult a beszereléshez.
Két gyártó klímaberendezését teszteli a BKV a 3-as metró kocsijain - írta a szerdai Magyar Nemzet alapján az MTI.
A közlekedési vállalat szerint a járműveket felújító orosz cég hozzájárult a beszereléshez. A közbeszerzési eljárást majd csak akkor lehet kiírni, ha az üzemeltetési szempontból fontos összes információ összeáll. Azt nem tudni, hogy ez mikorra várható, és mennyibe fog kerülni a projekt - jegyezték meg. A BKV tájékoztatása szerint a kétféle klímarendszer működési elve között nincs különbség, a megvalósítás és a hosszabb távú üzemeltetés szempontjából viszont lehetnek eltérések. A megkötött szerződés értelmében az orosz cégnek bármiféle változtatáshoz hozzá kell járulnia, különben elvész a kocsikra adott harminc év garancia. A Magyar Nemzet érdeklődésére a BKV tudatta, hogy a Metrovagonmas jóváhagyta az ideiglenes klímarendszerek felszerelését.  Az orosz gyártóval a kötbér miatt zajló per jelenleg első fokon folyamatban van.

3456 új fertőzött, elhunyt 195 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.17. 09:30

Fotó: Kovács Tamás / MTI
10 284 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1167-en vannak lélegeztetőgépen.
A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma.
3456 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 532 578 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - számolt be a kormányzati tájékoztatási oldal. Elhunyt 195 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 17 421 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 359 061 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 156 096 főre emelkedett. 10 284 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1167-en vannak lélegeztetőgépen.  1 397 342 a beoltottak száma, ebből 406 746 már a második oltását is megkapta. A brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed. Ma újabb kínai vakcina szállítmány várható. A következő napokra tervezett oltásokról az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján számolnak be.

Délutántól már nem lehet átsétálni a Lánchídon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.17. 09:28

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A mai napon megkezdődik a felújítás.
Szerdán elindul a Lánchíd évek óta húzódó felújítása, ezért délutántól nem lehet átsétálni a hídon - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A közlemény szerint a kivitelező A-Híd Zrt. szerdán átveszi a munkaterületet, lezárja a hídfők környezetét és a gyalogos járdákat, mert csak így lehet zavartalanul elvégezni az előkészítő munkákat.  A szakemberek először felmérik a munkaterületet, megvizsgálják az alépítményeket, a közműcsatlakozásokat, majd darupályát építenek ki és felállítják az állványzatot - írták. Hozzátették: az autós forgalom elől várhatóan június közepén zárják le a hidat, addig a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai buszjáratok zavartalanul közlekedhetnek rajta. A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a gyalogos járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. Az autós forgalom elől június közepén zárják majd le a Lánchidat.