Előfizetés

Vinné az egyház a füredi iskolát

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.03.18. 06:40

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A veszprémi érsek szerint spirituális tartalmakkal jobb lesz a nevelés. A szülők aggódnak.
Pénteken kell szavazniuk a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskolába járó gyerekek szüleinek arról, támogatják-e, hogy az intézmény katolikus iskolává váljon, miközben számos fontos kérdésre hetek óta nem kaptak választ. Nem tudni például azt sem, mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknek szüleik továbbra is világnézetileg semleges oktatást szeretnének. Februárban a 444.hu számolt be arról, hogy a füredi Eötvös iskola fenntartását szeptembertől a Veszprémi Főegyházmegye venné át. A szülők ekkor még nem kaptak részletes tájékoztatást, holott az egyházmegye valóságos kampányhadjáratba kezdett, videókkal, szórólapokkal bombázták az iskola közösségét, Udvardy György veszprémi érsek pedig levelet is küldött a szülőknek, amelyben egyebek mellett arról írt: „a nevelés egy sokkal teljesebb síkon valósulhat meg, ha annak spirituális tartalma is van”. Március elsején végül sor került egy személyes egyeztetésre, amelyen Udvardy György érsek mellett részt vett Szabó Lajos tankerületi vezető, Bóka István, Balatonfüred fideszes polgármestere, továbbá az iskola igazgatója, a szülői munkaközösség elnöke, illetve osztályonként még egy-egy szülő. Lapunkhoz eljutott az egyeztetés jegyzőkönyve, amelyből kiderült: az érsek szerint az egyházi átvétel szülői igény volt, ő maga pedig „a szülők egy meghatározott csoportjának véleményét hordozza”. – Mi továbbra sem tudjuk, kik tartoznak ebbe a „meghatározott csoportba”, a szülők közül eddig senki nem állt elő nyilvánosan azzal, hogy katolikus iskolát akar az Eötvösből – nyilatkozta lapunknak Tamás Andrea, aki most szeretné beíratni gyermekét az iskolába, de az egyházi átvétel lehetősége elbizonytalanította. Ugyanakkor sok szülőről tud, akik ellenzik az egyházi átvételt, miután több aláírásgyűjtés is indult. Az egyik épp a leendő elsősök szüleinek készült, ebben arról nyilatkozhatnak, amennyiben az Eötvös egyházi fenntartású lesz, számukra állami iskolában biztosítsanak férőhelyet a városban.
Csakhogy a lehetőségek végesek: ha az Eötvös iskolát átveszik a katolikusok, Balatonfüreden egy állami iskola marad a már meglévő református iskola mellett. A szomszédos településeken – Tihanyban, Csopakon, Alsóörsön – is csak egyházi iskolák vannak, így előfordulhat, hogy 20-30 kilométerrel távolabb tudnak másik állami iskolát találni. Udvardy György érsek egyébként felmenő rendszerben képzeli el a váltást, hogy ne kelljen minden gyereknek „egyik napról a másikra az egyházi felfogás alapján” élnie. Ugyanakkor a heti két hittanóra kötelező lenne az alsóbb évfolyamokon, a 7-8. évfolyamon viszont lehetne választani a hittan és az etika órák között. A szülők azt is kifogásolják, nem tudni, milyen új iskolai szabályokat vezetne be az egyház, a fenntartó mennyire szólna bele az iskola életébe. Az aggodalomra minden alapjuk megvan: Udvardy György 2016-ban – akkor még pécsi püspökként – például levélben tiltotta meg az egyházmegyéhez tartozó iskolák tanárainak, hogy sztrájkoljanak, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint megsértve ezzel a sztrájkhoz való demokratikus alapjogot, s korlátozva a munkavállalói jogokat.
Érsekség: családias légkört szeretnék biztosítani „Balatonfüred járási székhely. Fontosnak tartjuk, hogy – aki ezt szeretné – elérhető közelségben legyen lehetősége minden szülőnek a katolikus oktatást igénybe venni gyermekeik számára” – válaszolt a Veszprémi Érsekség arra a kérdésünkre, miért szeretnék átvenni a füredi Eötvös iskolát. Hozzátették: a balatonfüredi katolikus hitoktatásban résztvevők száma meghaladja a 360 főt, ezért ennek megfelelően és a helyi adottságokat, körülményeket mérlegelve fogalmazták meg szándékunkat. Mint írták, minden gyermek számára a szakmai színvonalat és a családias légkört szeretnénk biztosítani, függetlenül vallási igényüktől. Minden diák bekapcsolódhat a hitéleti tevékenységbe (szentmise, közös ima, egyházi ünnepek), de nem lesznek kötelezve rá. „Semmilyen szankciótól nem kell tartaniuk, hiszen ez nem felel meg az evangéliumi szolgálat szellemének” – közölték. Az iskola működésének kereteit az intézmény vezetőivel, tanáraival, szülőkkel a hatályos jogszabályoknak és a Katolikus Egyház értékrendjének megfelelően közösen alakítanák ki a „másutt is jól bevált” pedagógiai gyakorlat alapján. Ebben a tantestület minden tagjára számítanak. „A közös feladatban, szolgálatban az ő hivatástudatuk, elkötelezettségük és szakmai igényességük érték, melyet nagyra becsülünk, és számítunk továbbra is a munkájukra. A vallásos meggyőződés fontos, de nem kötelező a jelenleg ott dolgozó pedagógusok esetében. Minden dolgozó a további munkaviszonyáról az intézményben személyesen fog dönteni. Amennyiben távozó pedagógusok lennének, azok helyett szükség lesz új tanárokra” – írták. A Balatonfüredi Tankerületi Központtól pedig azt a tájékoztatást kaptuk: a tankerület kötelezettsége, hogy a fenntartói jog átadása esetén gondoskodjon azon tanulókról, akiket szüleik nem akarnak egyházi iskolába járatni, ennek módjáról a döntés fényében, az esetlegesen érintett tanulói létszám ismeretében lehet döntést hozni.

Egyre több az egyházi iskola

A KSH 2019/2020-as tanévre vonatkozó adatai szerint az egyházak tavaly 378 helyen működtettek óvodákat (2010-ben még 155 volt), 546 feladat-ellátási helyen általános iskolákat (2010-ben 233), ez az alapfokú iskolák 15 százaléka. Gimnáziumokat 255 helyen működtetnek (2010-ben 122), ami a gimnáziumi feladat-ellátási helyek 30 százalékát teszi ki. A szakképzésben is emelkedett a felekezeti intézmények száma: az előző tanévben már 118 szakgimnázium és 75 szakközépiskola volt egyházi fenntartásban.

Oltásra várva: A regisztrált idősek fele továbbra is védtelen

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2021.03.18. 06:00

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az eddig beérkezett és már bevizsgáláson is átesett mintegy 2,4 millió vakcinából 1,8 milliót adtak be.
Egyre esélytelenebbnek látszik, hogy a Nagypéntekig hátralévő 16 nap alatt valamennyi 60 év feletti regisztrált megkaphassa a vakcinát, az meg végképp, hogy eleget tegyenek a miniszterelnök ígéretének és 2,4 millióan legyenek addig legalább egyszer beoltva. Erőltetett menetben talán befutható a Nemzeti Népegészségügyi Központ március elején tett 2 millió fős ígérete, de ez nem jelenti azt, hogy alig több mint két hét alatt meg fogja oldani a központi oltásszervező csoport az eddig kimaradt 850 ezer idős ember beoltását. Elég, ha megnézzük: nagyjából ugyanennyit sikerült beadni a korosztály tagjainak az oltás kezdete óta eddig eltelt 40 nap alatt. Az operatív törzs tegnapi online tájékoztatóján György István miniszterelnökségi államtitkár összegezte, hogy eddig 1 millió 397 342 ember kapta meg a védőoltást Magyarországon, ebből nagyjából 850 ezren tartoznak a 60 fölötti korcsoportba. Az országos oltási munkacsoport vezetője úgy fogalmazott, az 1,7 millió regisztrált idős nagyjából fele kapta meg eddig a vakcinát. Az azonban tegnap sem derült ki, hogy mi történik azzal a majdnem 900 ezer idős emberrel, aki valami miatt nem tudott, vagy kellő tájékoztatás nélkül nem akart bejelentkezni az oltásra várakozók közé, hiszen összesen majd 2,6 millió 60. életévét betöltött ember él az országban. Ha figyelembe vesszük, hogy 65 éven túl már a nők 79 százaléka, a férfiaknak pedig 74,1 százaléka küzd valamilyen krónikus betegséggel, okkal feltételezzük, hogy a nem egészséges idősek százezrei szorultak mindenféle oltási sor végére.
A szerdai tájékoztatón elhangzott, hogy tegnap újabb 100 ezer kínai vakcina érkezett az országba, amit a tervek szerint az idősek oltására akarnak felhasználni, ahogy a kedden érkezett 120 ezer Pfizer oltóanyagot és a múlt héten leszállított 48 ezer AstraZenecát is nagyobbrészt ennek a korosztálynak szánják. A tegnapi hivatalos oltóanyag tájékoztatást alapul véve eddig 1,12 millió Pfizer, 80 ezer Moderna, 405 ezer AstraZeneca, 425 ezer orosz Szputnyik és 1,1 millió kínai Sinopharm vakcinát kaptunk. Összesen tehát eddig kicsit több mint 3,1 millió adag oltóanyag érkezett. Csakhogy összesen mintegy 730 ezer kínai és orosz vakcina bevizsgálása még tart, vagy csak a napokban ért véget. Így a beérkezett vakcinák közül eddig körülbelül mintegy 2,4 milliót kezdhettek el beadni. Ehhez képest eddig összesen 1,8 millió adag vakcina fogyott csak el. A háziorvosokat májusig gyakorlatilag pihenőnap nélküli munkára kényszerítette a kormány, miközben országszerte arra panaszkodnak, nem kapnak elég vakcinát. Kérdéseinkkel tegnap is megkerestük az operatív törzset, a népegészségügyi központot és a humántárcát, de választ ezúttal sem kaptunk. Közben egyre fiatalabbak fertőződnek meg, az átlagéletkor Müller Cecília tájékoztatása szerint már csak 45 év volt a múlt héten, és egyre kritikusabb a helyzet a kórházakban. Az országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy szerdára virradóan már több mint 156 ezer volt az aktív fertőzöttek száma az országban, 10 284 embert ápoltak kórházban, közülük 1128-an szorultak gépi lélegeztetésre, ami a felkészült szakemberek számát nézve már a magyar egészségügyi rendszer teljesítőképességének a határán van.

A Fidesz nem „asszisztál”

Rendkívüli ülésen szerette volna megtárgyalni a Jobbik, a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd szerda este a kormány járványügyi intézkedéseit. A hat órára meghirdetett, „rendes ülés” utáni eseményre azonban csak az ellenzéki képviselők mentek el, a kormány, valamint a Fidesz és a KDNP tagjai távol maradtak. A Kormányzati Tájékoztatási Központ jelezte, a rendkívüli ülést kampányakciónak tartják, a miniszterelnök pedig már a héten válaszolt az ellenzéki kérdésekre. A Fidesz frakciója azzal indokolta hiányzását: „Nem asszisztálnak a baloldal oltásellenes kampányához.”

Botrányos védettség: Covid-ban elhunytnak is küldtek igazolványt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.17. 22:02
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kormány szerint majd a nemzeti konzultáció eredménye dönti el, mire is lesznek jók az eleve hibáktól hemzsegő plasztikkártyák.
Hibákat találtak, nem is egyet az RTL híradó nézői azokon a koronavírussal szembeni védettséget igazoló okmányokon, amelyeket többen is megkaptak az elmúlt napokban. A védettségi igazolvány mindenkinek jár, akit oltóanyagtól függetlenül megkapta az oltást. – A beoltottak esetében lejárati dátum nincs a kártyán, aki átesett a betegségen, annak hat hónapra szól, azok számára, akik pedig laboratóriumi eredménnyel bizonyítják, hogy van elég antitest a szervezetükben, négy hónapig érvényes – sorolták a hivatalos szöveget. Mint kiderült a valóság egészen más. Egy neve elhallgatását kérő férfi elmondta:
„Édesapám elsején halt meg egy kórházban, a védettségéről szóló igazolást pedig 17-én kaptam kézhez. Az, hogy valaki az elhalálozása után bő két héttel ilyen levelet kap, kegyeletsértő és érthetetlen.”

– Megkaptam a védettségi igazolványt, amin érvényességi dátumként 2021. május 13. szerepel, miközben a védőoltást március 8-án adták be. Párom egy nappal azelőtt, 7-én kapta meg az oltást, majd az igazolványt, ugyanígy májusi dátummal – panaszkodott egy hölgy. A televízió beszámolt annak az öttagú családnak az esetéről is, amelynek tagjai egyszerre, egy időben átestek a betegségen, de csak négy plasztikkártyát kaptak, eltérő dátumokkal: az édesanyáé például kilenc hónapra, egyik kisfiáé pedig fél évre szól. Volt, akinek egyszerre két igazolványt is postáztak, az egyiket azért, mert átesett a betegségen, a másikat pedig azért, mert három hónappal később beoltották.
Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő Facebook-oldalára kedden feltöltött egy védettségi igazolványt, amivel több probléma is akadt: kiskorú kapta, aki természetesen nincs beoltva, de nem produkált sem tüneteket, sem pozitív teszteredményt, pedig sportolóként többször is tesztelték. Ellenben volt egy csapattársa, aki igazoltan pozitív volt, mégsem állították le az edzéseket és senkinek nem kellett karanténba vonulni.

Az RTL Híradó a hibákkal kapcsolatban feltett kérdéseire az operatív törzs nem válaszolt. A kormány nevében a Kormányzati Tájékoztatási Központ pedig a kártyák ügyében pedig egészen másra hivatkozott:
„a nemzeti konzultáció keretében az emberek döntenek arról, hogy a védettségi igazolványhoz milyen jogok kapcsolódjanak”.